Shar-pei
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum posvećen šar-pej rasi!

PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Doli - Bubrezi visok kreatinin & urea
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyČet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151

» Sar Pei stene
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyNed Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic

» SHAR PEI & ZIMA
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr

» Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyČet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr

» Parenje, graviditet i ostale teme...
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyPon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

Marfi i groznica (FSF/SHS/A)

Ići dole 
+12
sloti
Hana
slavkan73
kud
Kesten_Pire
Bora
Andrea_Lily
EMA
Skarfi
ivana&bane
sharpi
Murphypei
16 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
AutorPoruka
Kesten_Pire

Kesten_Pire

Ženski Broj poruka : 589
Godina : 47
Datum upisa : 21.05.2009

Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyPet Jul 17, 2009 1:21 pm

Najpametnije. One ce najbolje znati o cemu se radi. Drzimo fige! Pljubac za MarfijaMarfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 Smileykiss Pedja, znam da je izludjujuce ali nekako zbog Marfija iskuliraj. Oni sve osete pa i njima bude frka. Svi smo uz vas:)
javi cim stignes...
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

Muški Broj poruka : 8637
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyPet Jul 17, 2009 1:34 pm

Hvala,javljam šta kažu čim se vratimo. Moram i mojima da održim slovo pošto one uvek plaču i prave scene kad je on bolestan. One to počnu unapred. Smile Smile Smile Ranije sam se spremao da može da dođe do problema sa bubrezima tako da otprilike imam neki uvid,ali ništa bez dijagnoze veterinara. Lepo ja kažem da je meni dopala svilena buba. Smile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyPet Jul 17, 2009 9:21 pm

Stigli smo.... Smile Marfi je podneo sve muke junački... Smile Vadili su mu krv pa čekamo analize,iskoristili smo priliku i da odradimo bris oka tako da i tu čekamo analize... Inače sam pričao i sa drugaricom koja radi u laboratoriji i rekla je da su analize urina besmislene i rekla je da će zvati koleginicu koja je radila da je pita šta je zasra..a. Smile Smile Smile Veterinari nisu zabrinuti,kažu da sve dok jede i ovako dobro izgleda nema opasnosti,ali krv će tačno pokazati šta se dešava. Tako da sad smo opet na početku do ponedeljka. Smile
Interesantno je da su pomenuli da je Marfi jedinstven primerak u Srbiji sa ovim problemom,kažu da oni slučajeva nisu imali.
Nazad na vrh Ići dole
Kesten_Pire

Kesten_Pire

Ženski Broj poruka : 589
Godina : 47
Datum upisa : 21.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySub Jul 18, 2009 1:05 pm

Srecica mala... Smile
Oni skoro obavezno nesto zase*avaju! Sad ponovo cekanje... ali nesto mi govori da ce sve biti u redu. Ipak Pedja vi kod kuce veoma brinete o njemu i vodite ga redovno na kontrole, pazite sta mu dajete da jede...Uz takvu paznju samo moze ici nabolje! Moze ziveti duuugo... bez vecih problema!
A to, sto je pomenula da je jedinstven primer... prosto ne mogu da verujem!? Kako su ostali kucici iz tog legla prosli? Da li si upoznao nekog vlasnika koji je uzeo stene od istog odgajivaca?
Zao mi je plisanog slatkisa. Marfi je predivno psece bice I love you Izmazi ga za mene
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySub Jul 18, 2009 1:33 pm

Da budem iskren Viktora smo zvali kad je Marfi imao problem sa očima i tad nam je dao broj veterinara u Subotici i rekao šta god treba njemu da se obratimo. Amerikanci imaju super stvar, zavode u Shar-pei klubu sve rodovnike pasa i to postoji na internetu tako da ako budući kupci nalete na groznicu imaju gde da postave upozorenje i ostali mogu da prate i isključe mnoge linije iz uzgoja. Problem i njima prave oni čuveni preprodavci jer tako nema šanse pratiti pravu liniju psa.
Ovo što su veterinari rekli da im je Marfi jedinstven slučaj,mislim da ljudi nemaju pojma da prepoznaju šta se dešava,a pošto groznica traje maksimalno 72h i posle toga bude kao da ništa nije bilo uglavnom ne obraćaju pažnju. Naleteo sam na par mesta na internetu da naši ljudi postavljaju pitanja u vezi sa groznicom i čak opisuju neke simptome,ali nikog nisam uspeo da kontaktiram. Još jedna interesantna stvar je da sam naleteo da ljudi pričaju o groznici i da su im psi iz Mađarske, kao i Marfi. Žao mi je što ovaj naš forum nije dovoljno zaživeo (npr. ukucaš u pretraživač i on ispadne) jer bi bilo daleko lakše svima koji imaju sličan problem. Ja sam spreman da postavim ceo Marfijev rodovnik ovde i izbegavanjem bilo kog psa iz ovog rodovnika izbegava se potencijalni prenosilac ili bolesna jedinka.
Zaboravio sam da kažem da će mu ponos ipak ostati... Smile Razgovarali smo juče i o tome i kažu da je svaka anestezija loša po gotovo sve organe posebno po bubrege i ako baš ne mora oni mu to ne bi radili, tako da nam loptice ostaju.. Smile Smile Smile
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

Ženski Broj poruka : 4415
Godina : 42
Datum upisa : 04.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyNed Jul 19, 2009 7:42 pm

Bubica mala plisana:)SmileSmileSmile:0
bice on dobro, i rezultati ce biti u redu....sigurno...drzimo fige malo naboranom:)SmileSmileSmile
u dobrim je rukama:)SmileSmileSmile
A drago nam je sto su mu loptice ostale, ipak njihov ponos je njima bitan:)SmileSmileSmile
javi sutra rezultate
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Jul 21, 2009 1:08 pm

Stigli rezultati krvi. Skoro sve je ok osim uree (BUN), povećano je malo, trebalo bi da bude 9, a kod Marfija je 12. Razlozi za to mogu da budu to što nije gladovao taj dan kad mu se vadila krv,stres prilikom pregleda. Veterinari kažu da nije strašno i da se može kontrolisati ishranom. Što bi značilo da krećem sve ispočetka....
Nazad na vrh Ići dole
ivana&bane

ivana&bane

Ženski Broj poruka : 491
Godina : 43
Datum upisa : 25.10.2007

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Jul 21, 2009 3:27 pm

Drago nam je da je prasac dobro Smile Smile Ma,bice on super pored tebe tj vas,ne sumnjam Smile Smile Smile
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySre Jul 22, 2009 8:36 am

Uh, dobro je...drzali smo fige danima da sve bude super...sad mozemo da ih pustimo:)SmileSmileSmileSmileSmile
odlicno....bice mekani dobro:)SmileSmileSmileSmile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySre Jul 22, 2009 12:41 pm

Skarfi ::
Uh, dobro je...drzali smo fige danima da sve bude super...sad mozemo da ih pustimo:)SmileSmileSmileSmileSmile
odlicno....bice mekani dobro:)SmileSmileSmileSmile

Hvala. Smile Smile Smile Al fige ne puštajte.... Smile Danas idemo opet u NS. Marfi ima neke stafilokoke (zlatne) Smile u oku pa idemo to da rešimo i pokupimo terapiju. Smile
Nazad na vrh Ići dole
ivana&bane

ivana&bane

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySre Jul 22, 2009 6:57 pm

E,jeb.. mu misha malog... Jel moze da prodje nesto a da ne zakaci njega?!? Bice debelic ok Smile Smile Smile
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyČet Jul 23, 2009 8:46 am

Jaoj ne verujem...neverovatni su:)SmileSmileSmile
svakoh meseca nesto zakace!!!!!!!!!!
POljubac za malog naboranka....bice on super:)SmileSmileSmileSmileSmile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyČet Jul 23, 2009 12:33 pm

Dobili smo nove masti i nove kapi za oči to će biti ok kad ga ja dograbim pod svoje. Smile Za groznicu smo dobili povećanje doze lekova. Smile I odneo sam im lako štivo Smile da malo isčitaju,pošto redovno dobijam od ljudi sa raznih foruma i grupa tačno određene količine suplemenata za groznicu,samo ja ne razumem koji su naši ekvivalenti za te lekove pa će mi veterinari pomoći....
Sve u svemu sa Marfijem nikad dosadno.... Smile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyPet Jul 31, 2009 10:44 am

Sad imam problem da nabavim kokosovo ulje... Sad Ovi u Rumi što su mi nabavljali kažu da nema više u veleprodaji. Ako neko vidi negde bilo bi super da mi javi,posebno u Novom Sadu?! Bočica je zelena sa belom etiketom piše Virgin coconut oil. Ponekad mislim da živim u Bangladešu.
Hvala
pozz
Nazad na vrh Ići dole
ivana&bane

ivana&bane

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyNed Avg 09, 2009 12:35 am

Gde treba da ti se trazi to kokosovo ulje? U pet sopovima,prodavnicama zdrave hrane...? Mi smo blizu Pet Centra na NBG-u,ako mislis da ima tamo,prosetacemo se pa ako ima mozemo ti poslati Post Express-om.
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyNed Avg 09, 2009 10:11 am

Ne verujem da ima u Pet Centru,ja sam ga ovde nalazio u zdravoj hrani dok nisu rešili da ga nemaju. Smile Često mi se dešavaju takve stvari,poslednji put nije bilo lekova za groznicu u apoteci srećom pa sam čekao samo 2 dana da ih uvezu iz Mađarske.... Ako ga slučajno snimite negde obavezno mi se javite, super stvar to kokosovo ulje,a i Marfi ga voli...
Nazad na vrh Ići dole
ivana&bane

ivana&bane

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyNed Avg 09, 2009 12:09 pm

Dacemo sve od sebe da nadjemo to ulje Smile Smile Smile Ako treba jos nesto a ne mozes da nadjes kod tebe,vici... Post Express je cudo Smile Smile Smile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Avg 18, 2009 7:17 pm

Našao sam ''prokleto'' kokosovo ulje cheers cheers cheers cheers

http://www.biospajz.rs/katalog/kokosovo-ulje-bio-200-gr.html

Ako neko želi da ga naruči, ovi isporučuju po celoj srbiji.... Super je stvar pomaže za masu stvari. Smile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyNed Okt 18, 2009 5:55 pm

Način nasleđivanja šar-pej groznice (FSF/A) prilikom parenja direktno pogođenih groznicom,prenosilaca gena i čistih jedinki:

Parenjem:

-2 čiste jednike:

100% kučića je čisto od groznice.
Ova kombinacija proizvodi 0% pogođenih i 0% prenosilaca.

-1 prenosilac i 1 čista jedinka:

50% čistih jedinki.
50% prenosilaca.
Ova kombinacija proizvodi 0% direktno pogođenih,ali je pola legla prenosilaca.

-1 pogođena jedinka i 1 čista jedinka:

Oko 50% čistih jedinki.
Oko 50% prenosilaca.
Ova kombinacija proizvodi 0% pogođenih,ali oko 50% legla su prenosioci.

-2 jedinke koje su prenosioci parene:

Oko 50% prenosilaca.
oko 25% onih koji su direktno pogođeni.
oko 25% čistih jedinki.
Ova kombinacija proizvodi oko 50% prenosilaca i oko 25% direktno pogođenih.

-1 pogođen i 1 prenosilac:

oko 50% prenosilaca.
oko 50% direktno pogođenih.
Ova kombinacija ne proizvodi čiste jedinke.

-2 pogođena parena:

100% pogođenih.
Ova kombinacija ne proizvodi čiste jedinke.
Nazad na vrh Ići dole
kud

kud

Broj poruka : 1143
Godina : 56
Datum upisa : 11.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Okt 20, 2009 4:08 pm

Mene samo zanima ako neki pas nosi taj gen u sebi da li to znači sledeće:
-da će ga ili preneti na potomstvo
-ili će oboleti u nekom bilo kom periodu svog života
Otprilike kao ćelije raka koje su prisutne u svakoj jedinki ali se kod nekog u nekom momentu odmetnu i postaju zle.
Da li tako i ova bolest funkcioniše kod onih pasa koji taj gen imaju u sebi?
Pitanja su naravno za dr.Peđu koji je dr. za ovu bolest.
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Okt 20, 2009 4:41 pm

to sam i ja htela da pitam Pedju, da li zenke prenosioci ili muzijaci ili oboje???
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Okt 20, 2009 6:44 pm

Skarfi ::
to sam i ja htela da pitam Pedju, da li zenke prenosioci ili muzijaci ili oboje???

Ivana odgovor na tvoje pitanje mi je daleko lakši jer su prenosioci i mužijaci i ženke nebitan je pol bitan je gen koji se nosi.

kud ::
Mene samo zanima ako neki pas nosi taj gen u sebi da li to znači sledeće:
-da će ga ili preneti na potomstvo
-ili će oboleti u nekom bilo kom periodu svog života
Otprilike kao ćelije raka koje su prisutne u svakoj jedinki ali se kod nekog u nekom momentu odmetnu i postaju zle.
Da li tako i ova bolest funkcioniše kod onih pasa koji taj gen imaju u sebi?

Ovo su već komplikovanija pitanja samim tim što princip nasleđivanja jeste otkriven,ali nije otkriveno šta to aktivira ovu bolest. Ako uzmemo da svaka jedinka ima hromozome u paru i da su sami geni u paru znači da se jedan gen nasleđuje od oca i jedan od majke. Ukoliko bilo koji od roditelja ima samo jedan mutiran gen to znači da će se taj gen preslikati u novoj jedinki,ali će kao njegov par doći gen od drugog roditelja i tu nastaje ona podela nasleđivanja koju sam gore postavio. Ono što je jasno i što je nauka dokazala je da ova bolest jeste nasledna,a kako i da li će se ispoljiti je nedovoljno dokazano jer ne postoje nikakvi testovi.
FSF je autoimunološka bolest i autoinflamatorna što znači da se organizam brani sam od sebe. Sama groznica nije toliko opasna koliko je opasno ono što groznica tj. zapaljenje proizvodi a to je sekundarna amiloidoza. Postoje slučajevi gde uopšte nema groznice niti vidljivih simptoma ali psi zumiru od amiloidoze. Amiloidoza ima potpuno isti princip nasleđivanja kao i FSF zato ih često poistovećuju.
Jako mi je interesantno,Iris,ovo što ste pomenuli za ćelije raka jer ovaj lek koji Marfi koristi spada u grupu blagih citostatika i mislim da lečenje kojim se i u svetu bave ide sličnim tokom kao i lečenje od raka.
Okidači ovih bolesti (FSF/amiloidoza) nisu otkriveni ali se pretpostavlja da je jedan od glavnih okidača stres kao i promene koje utiču na imunološki sistem (npr.vakcinacija,neka druga bolest zapaljenskog karaktera)
Amiloidoza kao posledica FSF napada pre svega tkiva koja ne mogu da se regenerišu (bubrezi),ali neretko napada i druge organe jetru,srce,pluća mozak. Protein odgovoran za amiloidozu (amiloid A) je normalan protein u svakom organizmu. Smatra se da je alchajmer kod ljudi posledica amiloidoze mozga.
Zaključak bi bio ovakav: FSF je bolest koja napada samo našu rasu i ona je dokaz da treba paziti da ne dođe do amiloidoze (možda je to olakšica jer se sve primeti unapred),Amiloidoza je bolest koja napada sve i koja je fatalna dok FSF to nije.
Način za proveru da li će pas oboleti ne postoji,ali redovnim analizama urina i krvi (kod zdravih pasa najmanje jednom godišnje kod pogođenih najmanje dva puta) može se uhvatiti bolest na samom početku i pravovremeno reagovati jer su terapije veoma uspešne.
Znači moj savet svima je da bar jednom godišnje pokupe jutarnji urin odnesu u laboratoriju i provere kako rade bubrezi košta samo 300 din a čovek bude miran. Amiloidoza najčešće napada pse u periodu od 1-5 godine nekad i kasnije.
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Okt 20, 2009 8:01 pm

Strucno gledano sa genetickog aspekta ovo bi se u rodoslovima, tj genetickom pedigreu zavelo pod bolest koja se nasledjuje DOMINANTNO a gen za bolest je na autozomima.
Svaka obolela jedinka u pedigreu mora imati bar jednog obolelog roditelja.
Bolest NE pokazuje preskakanje u generacijama, tj, u svakom potomstvu ce biti obolelih.
Bar polovina potomstva ce imati sigurno bolest, jer kao sto rece Pedja, hromozom od majke i od oca, kad se upare dobijamo potomke koji ce morati 50% da naslede oboljenje.....
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptyUto Okt 20, 2009 11:03 pm

Ivana svaka čast za ovo. Smile Moj problem je što nemam dovoljno znanja po pitanju nasleđivanja (gimnazija društveni smer malo biologije,na faksu 0),da se radi o onom grašku bilo bi mi daleko lakše. Ne razumem najbolje ni ove što istražuju o ovoj bolesti. Pitanje: Ako je u pitanju prenosilac,ne pogođena jedinka, da li taj gen onda spada u recesivni ili dominantni?
Problem u vezi sa ovom bolešću je što ima nepredvidiv fenotip. Nema određenog doba kada se ova bolest javlja,znaci bolesti variraju,neki razviju amiloidozu neki ne,mislim da se tu krije problem zašto ne mogu sa preciznošću da otkriju sve jer ne mogu da koriste istraživanja na osnovu fenotipa.
Joj ovo je tako konfuzno. Smile
Nazad na vrh Ići dole
kud

kud

Broj poruka : 1143
Godina : 56
Datum upisa : 11.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 EmptySre Okt 21, 2009 4:20 pm

Hvala na odgovoru i Ivani za dopunu.To praktično znači da svaki naš zgužvani može imati taj mutirani gen ali je pitanje da li će on i kada da se aktivira.A čak je moguće i da pas ugine od Amiloidoze bez ikakvog upozorenja tj. simptoma.
Stvarno podseća na cancer ili leukemiju.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Marfi i groznica (FSF/SHS/A)   Marfi i groznica (FSF/SHS/A) - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Marfi i groznica (FSF/SHS/A)
Nazad na vrh 
Strana 3 od 6Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
 Similar topics
-
» Groznica

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Zdravlje-
Skoči na: