Astra
Broj poruka : 20 Godina : 30 Lokacija : Zrenjanin Datum upisa : 07.01.2013
| Naslov: Potreban muzijak za parenje! Sre Jan 14, 2015 3:44 pm | |
| | |
|
Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: Potreban muzijak za parenje! Sre Jan 14, 2015 10:13 pm | |
| Vodi je prvo na ocenjivanje. Štenci pasa koji nemaju ocene ne mogu da dobiju rodovnik. Sa druge strane ono što uvek savetujem vlasnicima je da razmisle zašto pare kuju? To da je spremna da postane mama nije dovoljan razlog jer moja je sa 9 meseci bila spremna da postane mama pa evo već ulazi u petu godinu i nije to postala, možda hoće da upiše pseći fakultet i da se ostvari kao intelektualna šar-pejka... Šalim se. Prva i najbitnija stvar je da se proveri da li je potpuno zdrava i da li su preci zdravi, kada se to proveri prelazi se na procenjivanje eksterijera, koliko odgovara standardu i da li ima neku diskvalifikacionu manu ili manu koja mora da se ispravlja prilikom parenja. Ovde podrazumevam i da je karakterno tipičan primerak i da nije problematičnog ponašanja. Nakon toga se razmišlja o tome šta hoće odgajivač da dobije parenjem? Poenta parenja je stvaranje novih pasa koji će nadmašiti svoje roditelje, Znam kako ovo zvuči i da često na ovakvo moje pisanje ide odgovor 'ali hoću samo da je uparim i dobijem štence od nje, neću svetske šampione' no ovo je veoma bitno kada govorimo o rasnim psima, posebno o šar-pejevima. Bitna stvar je i kontrola tržišta jer se sve češće dešava da odgajivači ne mogu da prodaju štence, niti da ih poklone. Ovo je sve baš ukratko i brzinski. U Zgužvanom Magazinu 5 sam napisao jedan interesantan tekst na temu Nisam ja odgajivač, može dosta da pomogne. Ovo je link ka ZG 5: http://issuu.com/murphypei/docs/zg5proba | |
|
Mea
Broj poruka : 74 Godina : 40 Lokacija : Zagreb, Hrvatska Datum upisa : 14.10.2013
| Naslov: Re: Potreban muzijak za parenje! Ned Jan 17, 2016 10:13 pm | |
| Pitance, moj Aron je čistokrvno štene roditelja sa rodovnicom, ali on i njegova braća i sestre nemaju rodovnicu. Vidjela sam i mamu i tatu, te njihove rodovnice, da li je to moguće vaditi naknadno? Možda sad nisam na dobroj temi, al tražim nešto drugo pa sam se sjetila i ovo pitati ? | |
|
Sponsored content
| Naslov: Re: Potreban muzijak za parenje! | |
| |
|