Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| Misteriozni ujed ko zna cega??? | |
| | Autor | Poruka |
---|
Bora
Broj poruka : 259 Godina : 39 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 19.09.2008
| Naslov: Misteriozni ujed ko zna cega??? Uto Dec 08, 2009 4:37 pm | |
| Poslednja dva puta kada sam bio na vikendici Bora je nesto kopao... Sta ne znam jer sada vec u 17h padne mrak tako da ne mogu bas uvek 100% da ga pratim... Ali znam da kopa jer dodje sa njuskom skroz braon od zemlje! Poslednje kopanje(pre 4 dana) se zavrsilo sa tim da me je mama u 4h ujutru probudila da mi kaze da sa Borom nesto nije u redu! Celu noc nije spavao...Lezi ali ne spusta glavu ili sedi... Pipnuo sam mu odma njusku...suva skroz...znaci temperatura... Pregledao ga i vidim da mu je desna strana njuske otecena. Pokusam da mu otvorim njusku da mu vidim kako izgleda sa unutrasnje str.ali od jakih bolova Bora mi daje do znanja da ga ne diram tako sto hoce da me ujede... Sacekali smo 9h i pravac kod veterinara... Nije mogao da stane na noge od bolova...jedva sam ga dovukao do kola... Temperatura 40.5 *c.Tamo mi je od silne muke i dao da mu otvorim njusku da vet.vidi unutrasnju stranu...imao je na desnima kao neke plikove samo sa desnestr. Primio je 3 inekcije: kortikosteroid,antibiotik,kalcijum sa fizioloskim rastvorom. I da ga pratim dalje i merim temp. Na svu srecu temp.je u toku dana pocela da opada od inekcija,Bora je jeo i krenuo da se vraca u normalu!Do kraja dana tj.uvece mu je temp.skroz opala na norm.temp. Zasto ovo sve pisem??? Posle dugog razmisljanja sta je moglo da izazove takvu reakciju kod Bore dosli smo do zakljucka da ga je ili nesto ujelo(krtica,pa cak i zmija jer smo tamo do sada videli 2x zmije,mada nema otrovnih"valjda") ili da je Bora sam ujeo jeza pa se nabio na bodlje sa unutrasnje strane njuske... Juce sam isao opet sa njim na vikedicu i pregledao je celu uzduz i popreko i nasao tri rupe.Dve je iskopao Bora...sta je trazio ne znam,i jenda je od neke zivotinje okrugla i precnika oko 5cm... Bora se oporavlja i dalje!Definitivno mu je bolje ali i dalje ima plikove sa unutrasnje strane njuske...pa cekamo da se to povuce. | |
| | | Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Uto Dec 08, 2009 4:45 pm | |
| Malisa mali... verovatno je to reakcija u vidu afti koje znaju jako da oteknu i da budu bolne. Ne verujem da je zmija, zato sto zmija ne bih dozvolila tako bliski kontakt sa njim, a i zmija ne pravi rupu na sred dvorista, one su uvek negde zavucene, a i sada je jako hladno da bi zmija izlazila na povrsinu. A krtice su jos plasljivije od zmija...on je mozda nju osetio pa je kopao, ali ne verujem da je dosao da nje...znas i sam da one imaju citave tunele pod zemljom....mada...opet...sve je moguce...nisam jos nikad cula da je krtica ujela psa..... A sta ti kaze veterinar? Sta on misli da je uzrokovalo tako visoku temperaturu? poljubac za Boru:) | |
| | | Bora
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Uto Dec 08, 2009 9:31 pm | |
| Ma ja sam samo naveo sta nam je sve palo na pamet da moze da bude. Moje misljenje je da je Bora zagrizao jeza...ali nisam pametan! I letos je on nailazio na jezeve ali samo je lajao kao manijak na njih ali mu nije palo na pamet da ih capi! Veterinar kaze da je ujed neki sigurno ili da je on nesto ujeo ali sta...???Opet misterija! Isto kaze da zmija nije jer su se one sada vec duboko povukle i nema ih! Uzrok temp.jer se organizam bori sa necim! Njemu je njuska sa spoljne strane bila crvena i otecena a sa unutrasnje ti plikcici ili afte sto ti kazes Ivana. Bitno da ide na bolje!Jos je uvek malo kilav i ne toliko zainteresovan za igru ali bice bolje! Hvala sto mislite na Boru! Pozdrav za Skarfija,tebe i Ivana! | |
| | | Kesten_Pire
Broj poruka : 589 Godina : 47 Datum upisa : 21.05.2009
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Sre Dec 09, 2009 12:00 pm | |
| Dobro je da je Bori bolje. Ja isto mislim da ga je ujela neka zivotinjica ili insekt. Cim je kopao, nesto je pronasao. Znam da Variya, kada kod mene u sobu, kroz prozor uleti insekt, pocne da seta i njuska, da ubrzanim pokretima nesto trazi... to je alarm da je nepozvan gost u poseti:) Tacno ga pronadje i zove" da vidim. Oni uvek nesto iskopaju. Imaju nepogresiv njuh i treba znati da kad na jednom mestu dugo njuska da je sigurno nesto pronasao. E, sad sta to nikada necemo saznati:) Afte nisu sigurno jer se uglavnom pojavljuju kod ljudi. A i kada se pojave sasvim su neki drugi uzrocnici. Tada se javljaju stalno tokom celog zivota..
Kisses! | |
| | | Bora
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Pon Dec 21, 2009 9:33 pm | |
| Posle onog misterioznog ujeda...opet misterija! Bori se suzila njuska maksimalno,a rep je drzao stalno dole. Izgledao je kao staford...uska njuska...bore se izgubile na njusci... Nestala je ona socna,mesnata njuska! Glavu sam razbio sta je u pitanju! Posle razgovora sa vetreinarom smo ustanovili da je to posledica kortikosteroida!On utice na metabolizam masti i smanjuje otok! Tako da je Bori smanjio njusku! Ali samo na 7 dana... Sada mu je njuska kao i pre,rep dignut gore... Sve je kao i pre tako da smo svi presrecni! Tako cisto da znate za ne daj boze...da ako pas primi kortikosteroid moze doci do ovoga,zato sam i napisao ovo! | |
| | | Rooney_Pei
Broj poruka : 75 Godina : 38 Lokacija : Varaždin, Croatia Datum upisa : 15.07.2012
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Sre Nov 14, 2012 6:42 pm | |
| Da ne otvaram novu temu, posluzit cu se ovom.... Runiju je danas otekla njuska i dio oko usta i brade. Pogotovo desna strana. Bili smo kod veterinara. Izmjerili su mu temperaturu i temperaturu nema. Nije ga moglo nista ugristi od kukaca ili nekih zivotinja jer je cijeli dan bio u stanu i jedino je bio u setnji ujutro i u podne je bio na wc-u pred zgradnom. Ja sam dosla oko 4 popdne doma s posla, primjetila da ima tvrdu njusku i odmah bris veterinaru. Dobio je nesto protiv oticanja i neki antibiotik. Jel netko imao vec iskustva sa oteknutom njuskom? Bili smo prije dva sata kod veterinara, a njuska mu je jos vise oteknula. Jadan runi.... bas nema srece.... | |
| | | rugievithus technical support
Broj poruka : 1561 Godina : 41 Lokacija : 13. galaksija 2. međuplanetarnog sistema Datum upisa : 25.08.2010
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Sre Nov 14, 2012 9:06 pm | |
| zna se u kuću zavući kakav paučić pa gricnuti... vani isto raznih insekata ako zaburi njuškicu u travu. jadniče, baš nema sreće.... al' biće bolje sigurno. | |
| | | Rooney_Pei
Broj poruka : 75 Godina : 38 Lokacija : Varaždin, Croatia Datum upisa : 15.07.2012
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Pon Nov 19, 2012 7:54 pm | |
| I opet naš runi sa oteknutom njuskom..... Ovako je to izledalo.... Dosla sam doma s posla, stavila runiju ogrlicu i uzicu i odvela ga u setnju. Vratili smo se u stan i nakon 5 minuta primjetila sam da pas ima jednu veliku "gubu" promjera 1,5cm (ne znam kako da se izrazim, kao ubod nekog divljeg, velikog komarca). Onda sam nakon 10 min ugledala jos jednu nasred njuske s lijeve strane. I onda je pocelo po cijeloj bradi oko ustiju i onda po cijeloj njuski. Kao neka gadna urtikarija. Kao da ga je neko sa koprivom ispljuskao. Brzo sam ga opet odvela veterinaru i opet je dobio injekciju..... I opet ne znamo sta mu je.... Sad, moje pitanje je.... jel to moze biti neki "shar pei" problem? Jel to mozda hrana? Hranu nismo mijenjali.... Hranimo ga sa fish4dogs. Probala sam sa sirovim mesekom, ali dobio je toliko gadan proljev da smo ga se 2 tjedna rjesavali. I to sam ga 2 puta vec pokusala prebaciti na sirovo. Cak i od sirove kosti dobi proljev iako ja maknem sve one masne gluposti s kosti i kost zamrznem na par dana.... Jel je uopce netko imao takvih iskustva? Ja sam sad vec jako zabrinuta jer ovo nije bas bezopasno kad on to tako otekne. Bojim se da ce se ugusiti kad nas nece biti doma.... | |
| | | Rooney_Pei
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Pon Nov 19, 2012 8:24 pm | |
| Evo, poslikala sam kad sam uocila drugu "gubu".... Poslije mu je bila cijela njuska puna tih plikova..... Zao mi je sto ga nisam poslikala kad je bio kod veterinara, kad je izgledao strasno.... | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Pon Nov 19, 2012 8:55 pm | |
| ovoliko strasno kao moja Sigi ? Isto je tako pocelo, "guba" kako ti kazes na mestu uboda (kod nas je bila osa jer sam videla trenutak kada je ubola). To je alergijaska reakcija na ubod nekog insekta i jako se brzo siri. Moja je imala te "gube" po celom telu jos nekoliko dana nakon injekcije steroda. A otok se povlacio pa se vracao i tako danima ali sve manje i manje i uz antihistamin tabletice nakon injekcije kod veterinara.A sto se Shar Pei stvari tice moze se reci da jeste...pojedini ovi psi zbog hijalurona tako burno i jako brzo reaguju na ubode insekata poput osa, pcela ili pauka...i ko zna kakvih drugih buba jos na koje mogu naleteti. Imas srece sto ga nije ujelo, sta god da je, nize blize grlu jer bi otok remetio normalan dotok vazduha i mogao se gusiti poput Sigi . Sledeci put ako se ovako nesto dogodi odmah mu daj 1000mg Sandoz sumeceg kalcijuma. Izmrvi tu tabletu da se brze otopi u malo vode,u nekoh 5 do7ml i kada prestane sumeti otapajuci se, velikim spricem(bez igle naravno) pokupi i saspi mu u dzep usana kod kutnjaka da sigurno svu tecnost proguta. To ce malo usporiti sirenje alergije i pravac i sto brze veterinaru na antihstamin ili steroid injekciju. Ovako je izgledala kada se otok sa glave poceo povlaciti i ti histaminski cvorovi postali vidljivi kao i pre nego je sasvim otekla.
Poslednji izmenio unaltraina dana Pon Nov 19, 2012 9:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Rooney_Pei
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Pon Nov 19, 2012 9:16 pm | |
| Uuuufffffff!!!!! Beba jadna!!!!!! Nije izgledao tako strano!!!!! Da je izgledao tako sigurno bi pala u nesvjest.... Ne mogu vjerovati da pas moze tako odreagirati na ubod. Ajde da naotece, ali ovakve plikove da dobi.... Runiju je sada bolje, pocela se povlaciti alergija. Nadam se da se nece ponoviti za koji dan.... Kupit cu mu taj Sandoz sumeci kalcij da imam pri ruci.... | |
| | | Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Pon Nov 19, 2012 9:24 pm | |
| Računaj na to da će se pojavljivati i nestajati u toku nekoliko dana. Posebno reaguju posle neke aktivnosti kada se otrov insekta prenese putem krvi kroz ceo organizam. Kod šar-peja je u pitanju lančana reakcija i traje daleko duže nego kod pasa koji nisu mutanti kao ovi naši. Kalli je isto dugo trajalo pored antihistamina i steroidnih injekcija (primila je 4 ukupno od toga 2 u istom danu). Realtivno skoro je opet imala ujed pauka, ali sem malog oteknuća na mestu ujeda ništa više se nije pojavilo, al zato prvi ujed nikada neću zaboraviti, sva u bobicama.
Poslednji izmenio Murphypei dana Pon Nov 19, 2012 9:33 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? Pon Nov 19, 2012 9:28 pm | |
| Eto ako nije ovoliko strasno nemoj se plasiti ni da ce se ugusiti(sem ako ga ne ugrize bas za jezik ), i ako niste kod kuce ali taj kalcijum imaj pri ruci i uvek uz sebe i ako idete na neke izlete dalje od mesta gde je veterinar.Dobro bi bilo da kupis i imas i antihistamin tablete od 10mg, bilo koje, Loratidine,Claritine, Presing.... itd, ima ih pod raznim imenima, bitno je da budu na bazi loratidina i das mu odmah i tableticu ako vam veterinar nije dostupan.Tablete se daju tri dana za redom. Kada se razvije i odraste sasvim, obicno alergija ne bude tako jaka jer se sinteza hijalurona verovatno stabilizuje u odnosu na period dok su mladi. Sigi je do druge godine samo jos jednom burnije ragovala ali kasnije ne, samo po par tih cvorova oko mesta uboda pauka verovatno jer se letecih sto zuje plasi i ne dira ih. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Misteriozni ujed ko zna cega??? | |
| |
| | | | Misteriozni ujed ko zna cega??? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |