Shar-pei
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum posvećen šar-pej rasi!

PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Doli - Bubrezi visok kreatinin & urea
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptySre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151

» Sar Pei stene
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyNed Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic

» SHAR PEI & ZIMA
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptySub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr

» Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr

» Parenje, graviditet i ostale teme...
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyUto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptySre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyPon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)

Ići dole 
+2
sloti
Murphypei
6 posters
AutorPoruka
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

Muški Broj poruka : 8637
Datum upisa : 13.11.2007

Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) Empty
PočaljiNaslov: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Dec 10, 2009 8:12 pm

Entropijum predstavlja jednu od najčešćih bolesti kod naše rase. Na entropijum se gleda kao na medicinsko stanje gde se kapci uvijaju ka unutra i trepavice dodiruju površinu oka (korneu) i time je oštećuju,stvarajući psu osećaj neprijatnosti,a kasnije i veoma ozbiljan bol. Ovo stanje oka ili očiju ne treba uzimati olako jer što duže pas ostane bez lečenja to su veće šanse da ostane slep.
Entropijum nastaje usled slabosti mišića na očnim kapcima koji nema dovoljno snage da drži kapak u pravilnom položaju i tada se kapak uvrće. Može se uvrtati i gornji i donji kapak. Gornji kapak ima trepavic koje su veoma oštre i koje bukvalno grebu korneu stvarajući mehanička oštećenja oka veoma neprijatna i bolna. Donji kapak uglavnom ne sadrži trepavice,ali zato ima dlake koje su veoma oštre i uglavnom one prave problem.
Znaci entropijuma su:
-potpuno ili poluzatvorene oči
-preterano krmeljnje očiju
-konstantno češanje (pokušaj da pas otkloni sam bol)
-crvenilo oka
-jasna oštećenja na oku

Nekada se ovi znaci ne mogu primetiti pa je potrebno da veterinar ukapa kapi pomoću koji se može videti da li postoji oštenje kornee.
Shar-pei je rasa koja je zbog svog jedinstvenog izgleda (nabori na glavi) veoma sklona ovom oboljenju. Štencima koji ne otvore oči u toku treće ili četvrte nedelje starosti se uglavnom radi zatezanje kapaka da bi lakše mogli sami da podignu kapke kao i da bi se stimulisao mišić da obavlja svoju funkciju. U pitanju je rutinska operacija koja se radi bez anestezije i koju uglavnom obave već odgajivači.
Drugi kritičan period je oko 4-og meseca kada je shar-pei najviše naboran,tada se takođe može uraditi zatezanje kapaka u zavisnosti koji kapci se uvrću. Nekada je to samo na jednom oku,a nekada su oba oka zahvaćena.
Postoje situacije u kojima zatezanje ne može da pomogne,tada se pristupa ozbiljnijoj operaciji pri kojoj se seče deo iznad ili ispod oka i ponovo zašiva tako što se koža zateže da bi se psu omogućilo da pravilno otvori oči. Ovakve operacije se ne preporučuju pre devetog tj. 12-og meseca starosti jer glava psa još uvek raste pa može da dođe do preteranog zatezanja kapaka što ume da napravi više štete nego koristi.
Psi kojima mora da se radi ova ozbiljna operacija bi trebalo da se isključe iz uzgoja jer se smatra da je ovakvo oboljenje nasledno.
Takođe postoji i sekundarna entropija koja je izazvana nekim spoljašnjim faktorom (ujed insekta, udarac) gde mora da se uradi zatezanje kapaka da ne bi došlo do oštećenja oka.
Ukoliko primetite neke od simptoma najbolje je odmah otići kod veterinara jer je ovo stanje ozbiljno i trebalo bi prepisati masti ili kapi koje imaju zadatak da ublaže psu bol i pomognu mu.
Nazad na vrh Ići dole
sloti

sloti

Muški Broj poruka : 257
Godina : 46
Datum upisa : 06.04.2009

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Dec 10, 2009 9:25 pm

Ja cu se nadovezati i izneti svoje iskustvo sa ovim. Naime ja vam preporucujem cornere gel..., ali ja ne mogu nigde da ga nadjem, pa ako neko slucajno zna gde ga ima molio bih da mi javite
Nazad na vrh Ići dole
http://www.sharpei.iz.rs
sharpei hr

sharpei hr

Ženski Broj poruka : 797
Godina : 35
Datum upisa : 14.09.2010

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 11:52 am

Kolko sam te skužila oči se mogu operireati ubiti zategnuti bilo kad,jedino nije preporučeno rezati dio kapka pa natrag šivati do godinu dana starosti??? Ako sam te dobro shvatila
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

Muški Broj poruka : 8637
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 12:51 pm

Prva stvar koja se radi je posmatranje psa i očiju psa. Znači normalne oči bi trebalo da budu čiste, bez iscedka, bez crvenila i da ih pas ne češe više nego što je normalno (to se sve vrlo lako primeti). Ukoliko postoji bilo koji od ovih simptoma nešto nije u redu. Najgora opcija je kada se psu oči potpuno zatvore i ne može da ih otvori. Uzroci mogu biti entropijum ili ujed insekta ili pauka ili infekcija. To stanje je neprijatno i bolno za psa jer se trepavice bukvalno taru o površinu oka. Veterinar proveri stanje oka tako što pogleda da li se kapci uvrću ili ne i iznese svoje mišljenje. Ovo stanje može da se pojavi bilo kada posebno oko 4-og meseca kada su po nekom pravilu štenci najviše naborani. Kod štenaca se radi ISKLJUČIVO zatezanje kapaka znači sklapel se ne koristi uopšte nego se samo kapci zašiju tako da se trepavice usmere ka spolja. Nekad je zahvaćen samo jedan kapak (donji ili gornji) nekada samo na jednom oku nekada na oba sva 4 kapka. To sve mora da proceni veterinar.
Druga opcija je entropijum operacija kada se mora seći deo kože i odstranjivati da bi se psu omogućilo da normalno otvori oči, naravno kapci se opet zašiju tako da se trepavice usmere ka spolja. Entropijum se radi tek kasnije kada se završi sa razvojem glave (obično od 8og meseca starosti do 1god završavaju sa rastom glave). Entropijum kod štenaca se radi samo u ekstremnim slučajevima, uvek se prvo zatežu kapci koliko god puta da je potrebno dok se glava ne razvije i tek tad može jasno da se vidi koliko kože je više. Takvi psi se isključuju iz uzgoja jer se ova vrsta entropijuma smatra genetskom manom.
Znači zaključak: Krmeljave oči, poluzatvorene, zatvorene, crvene, upaljene sve su to znaci da sa okom nešto nije u redu i da MORA da pogleda veterinar koji po mogućstvu ima iskustva sa rasom jer mnogo vole da kasape bez potrebe. Postoje 3 opcije jedna je entropijum usled slabosti mišića i preterane naboranosti oko očiju, druga je infekcija, treća je ujed to sve veterinar mora da zna, (u nekim slučajevima trauma usled udarca). U svim slučajevima prepisuju se kapi i/ili masti koje će pomoći prilikom ublažavanja bola i neprijatnog stanja, naravno zatezanje kod štenaca je gotovo obavezno ako se ovo ne popravi u roku od nekoliko dana jer veoma lako mogu da ostanu bez oka.

P.S. Vidim da se raspituješ što je u suštini dobro ali moje pitanje je jel vidiš da nešto nije u redu sa njegovim očima? Ako ti deluju sumnjivo (krmeljaju previše, zatvorene su, često ih češe) nemoj čekati ni malo nego pravac kod veterinara takva stanja umeju da se pogoršaju čas posla i onda može da bude kasno. Neću da te plašim nije mi to cilj, ali i da je obična infekcija u pitanju treba reagovati na vreme jer i ona može da izazove sekundarnu entropiju. Svima koji nemaju iskustva sa rasom preporučujem da odmah kada primete nešto što nije najnormalnije odmah odu kod iskusnog veterinara bar će odagnati sumnje i biće daleko lakše.
Nazad na vrh Ići dole
sharpei hr

sharpei hr

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 2:21 pm

Pa njemu krmelje oči,al on si ne češe. Nema potpuno otvorene oci kao što tu vidim na slikama da nekoji imaju,moje osobno mišljenje je da bude potrebno zatezanje ali idemo drugi tjedan veterinaru pa da čujemo stručno mišljenje... Što se tiče pitanja,volim pitat svaku sitnicu ipak ste vi iskusniji i bolje da pitam nego da se nešto zakomplicira..
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

Ženski Broj poruka : 4415
Godina : 42
Datum upisa : 04.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 2:29 pm

Nadovezacu se na pricu jer sam ja radila pre mesec dana zatezanje kapaka Skarfiju po 4 put. Oporavak traje nakon ove intervencije oko 10 dana, nakon toga mu se skidaju konci. Veerinar ce ti preporuciti da mu kupis kragnu koju ce nositi oko vrata da ne bi cesanjem pokidao konce. Jer nakon par dana konci ih svrbe i normalno je da pas zeli nekako da se pocese.
Verovatno ce ti i prepisati neku mast da mu negujes ranice dok zarastaju.
Mislim da gresis sto cekas tek iducu nedelju za posetu veterinaru jer ako vec sada mislis da ce mu trebati zatezanje, do sledece nedelje on moze imati ozbiljna ostecenja na roznjaci, koja se nazivaju ulkusi i jakooooo tesko se lece. Nama je trebalo vise od 30 dana da privedemo situaciju normalnom stanju, i veruj mi da se pas jako napatio.
Izvini ako te plasim, ali bolje je i tako jer ces se sutra spakovati i odvesec ga kod svoje veterinarke koja ti je prijateljica i moci ces posle da budes mirna.
Nazad na vrh Ići dole
sharpei hr

sharpei hr

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 2:34 pm

Skarfi sutra jurimo veterinaru...Hvala ti...Zašto ste več 4 puta zatezali?Nije bilo ok? Malo sam odgađala da odemo veterinaru jer je tek tjedan dana kod nas pa da se malo privikne,al idemo sutra.
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

Ženski Broj poruka : 4415
Godina : 42
Datum upisa : 04.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 2:37 pm

Nema na cemu Smile
Radili smo cetiri puta jer prvi put veterinar nije dobro uradio, sve se iskomplikovalo...onda sam promenila veterinare pa je njima trebalo 2 operacije da poprave stetu od prve. A sad smo pre 30 dana radili opet jer je Skarf dobio ocni pritisak i morali smo malo zateci kapke da mu se lakse moze leciti ocni pritisak Smile
Sad je ok, imamo terapiju i uzivamo SmileSmile

Idi sutra sa njim kod veta i sve pogledaj i za oci i za kozu. Lako ce se on naviknuti i odomaciti na vas SmileSmile
Prvo sve zaleciti i onda ide ljubav i uzivanje SmileSmileSmile
Nazad na vrh Ići dole
sharpei hr

sharpei hr

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 2:46 pm

Imam još jedno pitanje.Pošto su mužjaci najbolje naborani u 4 mjesecu dali je moguće ako mu ja sad napravim operaciju(sad ima 3 mjeseca) da mu za mjesec dana opet bude potrebno ako se zbog nabora opet spuste?
Nazad na vrh Ići dole
kud

kud

Broj poruka : 1143
Godina : 56
Datum upisa : 11.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 4:06 pm

Na to pitanje nema odgovora.To zavisi od svakog pojedinačnog slučaja.A i naboranost uopšte nije pravilo da je to što si napisala tako.Nemoj kalkulisati sa tim nego ako je potrebna operacija uradi je a dalje ko zna kako će se stvari razvijati.
U svakom slučaju ako su oči poluzatvorene one se svakim danom sve više oštećuju a to u krajnjem stadijumu može dovesti do teškog oštećenja rožnjače a zatim i slepila.Kod veterinara što pre ali da si sigurna da taj koga si izabrala poznaje ovu rasu.
Nazad na vrh Ići dole
sharpei hr

sharpei hr

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyČet Sep 30, 2010 4:26 pm

Sutra idemo kod veterinara.Kuma mi je veterinarka tako da budemo to odradili kako treba
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
unaltraina

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 59
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyPet Okt 01, 2010 4:38 am

Dobro je sto ces ga voditi vec sutra kod veterinara....meni licno na fotografijama okice ne deluju kao da je potrebna intervencija ali to su samo fotografije Smile
Kako i ostali kazu...jedino je merodavan strucan pregled veterinara, Mozda je u pitanju samo infekcija ociju a moguce da nije i nista sto bi mogao biti razlog za uzbunu....vecina Peia i normalno ima krmelje, posebno ujutru posle spavanja i higijena i nega ociju je jedna od osnovnih stvari kod ove rase.
Postoji pravilo koje kaze: Kad ustanes ujutru uz kaficu treba odraditi cetiri stvari ukoliko si vlasnik Shar Peia Smile
1. Umiti psa tj. obrisati predeo oko ociju(blaznicom ili gazom natopljenom fizioloskim rastvorom)
2. Pregledati kozu i nabore
3. Pogledati unutrasnjost obe usne skoljke i ocistiti ih ako je potrebno ( ima prljavstine ili naslaga cerumena)
4. Izmaziti svog psa Smile
Nazad na vrh Ići dole
sharpei hr

sharpei hr

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyPet Okt 01, 2010 3:16 pm

Evo nas od veterinara..Ovako:Dobio je inekciju protiv šteničnjaka i parazita,uzeli su uzorak s pečata di mu fali koža i poslali na analizu da točno saznamo šta je na stvari.Pregledali su mu žljezde one neke koje se nalaze iza kod guze,to je sve ok...Dobio je neku tekučinu koju su mu stavili iza vrata za oporavak kože i uništavanje nekih parazita u tjelu...Uha su mu pregledana i sve je ok s njima...Oči su za sada ok,krmelje se al u granicama normale,nema crvenila,a trepavice se ne uvrču potpuno.U slučaju da se nešto počne dešavati s očima odma moramo kod veterinara da se mu da neka mast ili kapi za oči(normalno ako nebu pomoglo sljedi operacija)...Za sad su okice ok i čekamo da vidimo kako bude se glava razvijala...Pregledali su da nebi imal bruh,al nema tak da je i to ok..Ima 7,20 kg..
Evo to je to,sad sam puno mirnija i sretnija jer znam da je sad sve ok...
Hvala svima koji su me svojim savijetima natjerali da malo razmislim... Very Happy

Pusa od Viktora!!

UNALTRAINA to je istina što veliš..
Mi prvo ujutro van na obavljanje nuže,zatim četkanje,čiščenje očiju i uha i onda klopa i igranje do mile volje Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
kud

kud

Broj poruka : 1143
Godina : 56
Datum upisa : 11.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyPet Okt 01, 2010 4:44 pm

Super što je sve urađeno,još samo rezultati za kožu da budu dobri i sve će biti OK.
Nazad na vrh Ići dole
sharpei hr

sharpei hr

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) EmptyPet Okt 01, 2010 4:49 pm

Nadamo se da bude sve ok...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)   Entropijum (uvrtanje očnih kapaka) Empty

Nazad na vrh Ići dole

Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Zatezanje kapaka
» Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Bolesti pasa-
Skoči na: