Shar-pei
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum posvećen šar-pej rasi!

PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Doli - Bubrezi visok kreatinin & urea
Treći kapak EmptySre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Treći kapak EmptyČet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151

» Sar Pei stene
Treći kapak EmptyNed Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic

» SHAR PEI & ZIMA
Treći kapak EmptySub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr

» Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama
Treći kapak EmptyČet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr

» Parenje, graviditet i ostale teme...
Treći kapak EmptyUto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Treći kapak EmptySre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Treći kapak EmptyPon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Treći kapak EmptyČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Treći kapak EmptyNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

Treći kapak

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
Skarfi
Urednik
Urednik
Skarfi

Ženski Broj poruka : 4415
Godina : 42
Datum upisa : 04.02.2009

Treći kapak Empty
PočaljiNaslov: Treći kapak   Treći kapak EmptyČet Jan 21, 2010 1:01 pm

Treci kapak
Treci kapak imaju i psi i macke, za razliku od covjeka. To je važna struktura oka koja se sastoji od hrskavice u obliku slova T koja je sa obje strane presvucena sluznicom. U trecem kapku nalazi se i pomocna suzna žlijezda koja je smještena sa unutarnje strane treceg kapka, dakle prema oku. Funkcija treceg kapka ima nekoliko - ono mehanicki štiti samo oko, ima funkciju u obrani oka od mikroorganizama, ima sekretonu funkciju te razmazuje prekornealni film suza kako bi kornea-rožica bila stalno vlažna.
S obzirom na nabrojene funkcije važno je znati da se treci kapak nikada ne odstranjuje sa oka osim u slucaju kada je zahvacen malignim tumorom. Svi ostali problemi, ako zahtijevaju kiruršku obradu, rješavaju se parcijalnom ekscizijom promijenjenog dijela kapka uz nastojanje da se sacuva što veca površina treceg kapka. Treci kapak je smješten u medialnom kutu oka. Normalno je vidljiv samo njegov rub koji je obicno tamno pigmentiran i nije primjetan. Primjetan je kada nije pigmentiran jer onda odaje dojam da je cijela površina oka crvena iako su i kapak i oko sasvim zdravi. Kod nekih pasmina pasa treci kapak ponekad prolabira pa je vidljiviji nego inace. To je prisutno kod Bloodhounda, Basseta, bernaredinaca i još nekih. Ponekad se prolabiranje javlja samo na jednom oku i to uslijed bolesti oka. Naime, kod cira na rožnici, stranog tijela u oku ili glaukoma, prisutna je bol što dovodi do retrakcije ocnog bulbusa, a time i izvirivanja treceg ocnog kapka, a izgleda kao crvena kuglica velicine zrna graška koja viri iz oka. Ovaj problem najcešce srecemo kod štenadi odredenih pasmina (engleski buldog, mops, bokseri, pekinezeri) a rješava se kirurški. Ponekad treci kapak nema normalan oblik pa ne prileže uz ocni bulbus vec ga draži. Do toga dolazi zbog inverzije hrskavice. U tom slucaju svakako nastojimo sacuvati kapak, pa kirurški odstranimo samo promijenjeni dio hrskavicnog tkiva.
Ceste su upalne promjene na unutarnjoj strani treceg kapka. Tu se razvije tzv. folikularni konjiktivitis-mnoštvo malih folikula koji unutarnju površinu kapka cine zrnastom pa ona draži rožnicu. Uzrok je infiltracija limfaticnog tkiva u kapku plazma stanicama. Ovaj problem rješava se konzervativno lokalnom aplikacijom lijekova.
Nazad na vrh Ići dole
Vladica

Vladica

Ženski Broj poruka : 1651
Godina : 27
Datum upisa : 05.03.2011

Treći kapak Empty
PočaljiNaslov: Re: Treći kapak   Treći kapak EmptyUto Mar 08, 2011 3:54 pm

Da li upala treceg kapka moze da prodje sam od sebe,tj. bez hiruske intervencije...?Kod Tie sam primetila tu crvenu kuglicu u uglu oka,i bila je kod veteriinara,koji je rekao da nije alarmantno,ali da ce joj odstraniti deo treceg kapka,samo treba da sacekamo par dana da bi u isto vreme radio i zatezanje kapka i to(da ne ide 2 puta pod anesteziju....)Ja sam joj ispirala oko kamilicom,i primetila sam da se dosta smanjila ta kuglica koja je bila prisutna...Pa,da li to znaci da joj operacija mozda nece trebati..?
Nazad na vrh Ići dole
Sonja Kukic

Sonja Kukic

Ženski Broj poruka : 215
Godina : 32
Datum upisa : 07.02.2011

Treći kapak Empty
PočaljiNaslov: Re: Treći kapak   Treći kapak EmptyUto Mar 08, 2011 4:22 pm

Pazi, iz mog iskustva s trecim kapkom to mazanje kamilicom je promasaj. Ja sam mazala i mazala i zamalo da prouzrokujem infekciju(jer je kamilica idealna za trazvoj kojekakvih malih gadova),ali zavisi od slucaja do slucaja.
U proseku,1/20 kuca se mazanjem odredjenih KAPI izleci. Problem(nazovi problem,mada to ne mora da bude) je sto ako se treci kapak povuce, vrlo je moguce da ce se nekad vratiti,pa opet ista procedura.
Mi smo Aleksi odstranili to hiruski,a par dana nakon sto se pojavio na jednom oku - izaslo je i na drugom. Ne zuri,vidi kako ce se stvari odvijati, na anesteziju ne bi morao da ide pre 4tog meseca,ako nije neophodno( nisam sigurna kad se radi to zatezanje tako da me ne uzimaj za rec,znam samo da ako nema drugih proglema, sa trecim kapkom moze normalno da funkcionise). Ako je neka uteha, dobro da se desilo dok je hladnije vreme, jer i ako bude bilo potrebe za zahvatom ( a vrv ce morati) to je bolje sad nego u leto il prolece jer ce morati da se macka kapima , koje opet mogu da sakupe kojekakve bakterijice, prasinu... ciiih. Nadam se da sam pomogla, imala sam s tim iskustva pa se nadam da koristi ovo . Ljubimo vas Aleksa i ja, i ne brini, to je uobicajeno za vrstu (kolko-tolko...) kiss
Nazad na vrh Ići dole
Vladica

Vladica

Treći kapak Empty
PočaljiNaslov: Re: Treći kapak   Treći kapak EmptyUto Mar 08, 2011 5:38 pm

Hvala puno...I veterinar je rekao da nije alarmantno,nego mi bilo cudno to sto se povlaci samo od sebe... pozz za tebe i Alaksu... wave
Nazad na vrh Ići dole
Vladica

Vladica

Treći kapak Empty
PočaljiNaslov: Re: Treći kapak   Treći kapak EmptyUto Mar 08, 2011 5:39 pm

*Aleksu...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Treći kapak Empty