Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva | |
|
+5Nesha neron djordje9 rugievithus Skarfi 9 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Sre Dec 01, 2010 8:59 pm | |
| Gastrointestinalne bolesti ( bolesti želuca i creva ) uključuju poremećaje koji dovode do problema sa varenjem, absorpcijom ili transportom hrane kroz želudac i creva. Pravilno varenje i absorpcija su neophodni da bi Vaš ljubimac bio u stanju da izgradi i regeneriše svoja tkiva i da obezbedi energiju za vitalne funkcije. Varenje predstavlja rastvaranje složenih sastojaka hrane na manje i jednostavnije sastojke koji mogu da prođu kroz zid tankih creva. Ono što preostane prelazi u debela creva u kojima se vrši absorpcija vode dok se nesvareni deo eliminiše kao feces.
Faktori koji mogu da dovedu do bolesti gastrointestinalnog sistema uključuju:
STAROST
Neka oboljenja poput kolitisa ( upale debelog creva ) češća su kod pasa i mačaka do 5 godina starosti, dok se problemi sa konstipacijom (zatvorom) pojavlju kod starijih jedinki.
PONAŠANJE
Psi koji se puštaju da nekontrolisano šetaju ili da preturaju po deponijama smeća skloniji su da obole zbog unosa kontaminirane ili pokvarene hrane.
ISHRANA
Poremećaji u digestivnom sistemu mogu biti uzrokovani ukoliko se Vaš ljubimac hrani hranom slabog kvaliteta ili hranom jako bogatom mastima. Takođe, nagla promena hrane ili netolerancija na određene sastojke hrane može da dovede do poremećaja u varenju. Hranjenje pasa ili mačaka kostima se ne preporučuje.
Prepoznavanje znakova bolesti digestivnog sistema
Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma konsultujte nas imajući na umu da se problemi gastrointestinalnog sistema najuspešnije tretiraju u samom početku.
Znaci oboljenja digestivnog sistema: povraćanje proliv krv ili sluz u fecesu napinjanje pri defekaciji Nespecifični znaci oboljenja digestivnog sistema: gubitak telene mase smanjen ili jako povećan apetit bolan ili uvećan stomak (abdomen) depresija
VAŽNO
Dehidratacija (gubitak telesne tečnosti) je vrlo ozbiljna posledica povraćanja i proliva koji se ne tretiraju na vreme. Ukoliko Vam se čini da je Vaš pas ili mačka potencijalno u riziku od dehidratacije potražite savet veterinara što pre.
DIJAGNOZA
U većini slučajeva istorija bolesti i klinički znaci mogu biti dovoljni da Vaš veterinar postavi dijagnozu. Ponekad, potrebno je uraditi dodatne testove koji obuhvataju analizu krvi i/ili fecesa. Mnogo složenije dijagnostičke procedure poput rendgenskog snimanja, endoskopije ili dijagnostičke hirurgiije neophodne su u nekim slučajevima da bi se dobila prava dijagnoza.
Ukoliko Vaš veterinar sumnja na alergijsku reakciju na neki od sastojaka hrane može biti savetovana eliminaciona dijeta da bi se potvrdila dijagnoza.
Neka od češćih oboljenja digestivnog sistema uključuju:
Akutni gastroenteritis Generalizovano zapaljenje digestivnog trakta najčešće uzrokovano unosom pokvarene hrane ili nekih toksičnih materija. Karakteriše se naglom pojavom povraćanja i/ili proliva. Pojavljuje se i kao simptom kod nekih veoma ozbiljnih infektivnih bolesti (parvoviroza, štenećak, hepatitis itd.)
Kolitis Zapaljenje debelog creva koje je obično praćeno učestalom i bolnom defekacijom i prolivom koji sadrži krv i sluz.
Egzokrina pankreasna insuficijencija Ovo oboljenje dovodi do poremećenog varenja, izbacivanja velike količine neformiranog fecesa, a prati ga i povećan apetit i gubitak telesne mase. Postoji predispozicija za neke rase.
Malabsorpcija tankih creva Ova se bolest pojavljuje kada su tanka creva pod upalnim procesom tako da se ne vrši absorpcija hranjivih materija. Simptomi uključuju stalnu ili povremenu dijareju, gubitak telesne mase i često, gubitak apetita.
Tretman i kontrola kućnih ljubimaca sa bolestima digestivnog sistema
Terapija bolesti digestivnog trakta je usmerena na pronalaženje i uklanjanje uzroka koji su doveli do oboljenja. U lakšim slučajevima propisana veterinarska dijeta biti će dovoljna da se Vaš ljubimac oporavi.
Kod komplikovanijih ili dugotrajnijih slučajeva biti će indikovana upotreba antibiotika ili drugih medikamenata koji pomažu oporavak digestivnog sistema. Kod pacijenata koji su izgubili veću količinu tečnosti terapija će uključiti i infuzije tečnosti.
Ako je Vaš ljubimac oboleo od hronične bolesti digestivnog sistema ili je preosetljiv na neke sastojke hrane bit će mu propisana posebna veterinarska dijeta. Takva dijeta sadrži visoko kvalitetne i lako svarljive sastojke koji pomažu da se izbegne preosetljivost na hranu, povraćanje ili dijareja.
Šta vlasnik treba da kontroliše? Ukoliko primetite znake bolesti ne odlažite posetu ili savet veterinara Kontrolišite telesnu masu, aktivnost, žeđ i opšte zdravstveno stanje Vašeg ljubimca Hranite Vašeg ljubimca samo hranom preporučenom od veterinara. Izbegavajte hranjenje Vašeg psa ili mačke ostacima od onog što Vi koristite u ishrani Sledite pažljivo savete i uputstva koji se tiču primene određenih lekova prilikom terapije Vašeg ljubimca Osigurajte Vašem ljubimcu uvek slobodan pristup svežoj i čistoj vodi Uvodite novu hranu postepeno mešajući ju sa hranom koju je Vaš ljubimac do tada jeo Izbegavajte upotrebu lekova namenjenih za upotrebu kod ljudi sa problemima u digestivnom sistemu
| |
| | | rugievithus technical support
Broj poruka : 1561 Godina : 41 Lokacija : 13. galaksija 2. međuplanetarnog sistema Datum upisa : 25.08.2010
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Pon Dec 20, 2010 10:23 pm | |
| UPALA ŽELUCA (KATAR ŽELUCA, GASTRITIS)
Katar želuca je vrlo često oboljenje pasa. Tok bolesti može biti akutan ili hroničan. Uzroci: nesažvakana hrana (najčešći uzrok), neracionalno sastavljen obrok, preslana, hladna, vruća, gnjila i trula hrana, kada štenad jedu izmet, strani predmeti (plastični predmeti, drvo, metalne stvari), pretrpavanje hranom, otrovi (arsen, fosfor, talij, olovo, živa, pesticidi), nadražujuće tvari, lizanje lijekova sa liječenih rana, zarazne bolesti (štenećnjak, leptospiroza i zarazni hepatitis) i uremija. Simptomi: Kod akutne kataralne upale javlja se, odmah nakon uzimanja hrane, povraćanje. Kasnije životinja povraća pjenušavu sluz. Javlja se žeđ. Kao posljedica oštećenja krvnih sudova mogu se pojaviti znaci krvi. Apetit smanjen ili potpuno izostao. Suv nos. Jezik bjelkast. Opšte stanje životinje je nepromjenjeno ili je ona malo neveselija. U težim slučajevima najprije se javlja kašast izmet sa dijelovima neprobavljene hrane i sa sluzi. Kasnije se javlja i proljev. Kod kataralne hronične upale znaci su isti ali blaže izraženi. Javlja se povremeno povraćanje, slab apetit, gruba i suva dlaka i slabija anemija. Kod ulcerozne i toksične upale, što je uzrokovano stranim predmetima i otrovima, izostaje apetit, pojavljuje se povraćanje i u povraćenom sadržaju, kao posljedica krvarenja u želucu, krv. Pored toga, nastaje slabost, drhtanje, površno i ubrzano disanje, te slab i ubrzan puls. Liječenje: Kod akutne upale post od 2-3 dana. Životinji je neophodna tečna dijetalna hrana (supa od posnog mesa). Dati blaga sredstva za čišćenje (ricinusovo i parafinsko ulje u količini 15-60 g prema veličini psa). Ukoliko životinju muče učestala povraćanja, poželjno je dati joj sredstva protiv povraćanja i sredstva za umirenje. Nekad je potrebno izvršiti ispiranje želuca ili primjeniti emetika (sredstva da se isprazni sadržaj povraćanjem), najčešće injekcije apomorfina. Preparati bizmuta (Bismutum subnitricum 3 puta na dan po 0,5 g ako je pas veći, ili pola od ove količine ako je pas manji. Radi povećanja apetita davati amara (gorka sredstva koja djeluju na povećanje želučanog soka (tinktura amara). Umjesto vode čajevi. Kod hronične upale davati najracionalniju hranu (meso da ne bude u većoj količini od 1/3 obroka), mesnu supu i rižu sa kuvanim ili svježe mljevenim mesom. Kao i kod akutne upale, indicirana su i amara. ========================================================== Mr vet. Ivo Franić Uzgoj, njega, ishrana i bolesti pasa | |
| | | rugievithus technical support
Broj poruka : 1561 Godina : 41 Lokacija : 13. galaksija 2. međuplanetarnog sistema Datum upisa : 25.08.2010
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Ned Apr 10, 2011 3:45 pm | |
| Opasno oboljenje želuca
(Članak iz novog časopisa Kućni ljubimac, broj 1 iz aprila 2011. godine)
Autor: DVM Gavro Kozomora
Torzija ili uvrtanje želuca ozbiljno je oboljenje koje se javlja nakon nadutosti, najčešće kod pasa sa relativno uzanim i dubokim grudnim košem, kao što su rotvajler, njemačka doga, irski seter, veliki šnaucer, hrt, bokser... Ukoliko pas halapljivo jede, pije veću količine vode ili se, pak, nakon obroka fizički preforsira, vrlo lako može doći do nadimanja i uvrtanja želuca, što će uzrokovati zatvaranje jednjaka. Pas će bezuspješno pokušavati da povrati ili podrigne da bi smanjio nadutost. Ako ovo stanje potraje, a vlasnik zanemari gubitak apetita i grčenje stomaka, dolazi do slabljenja cirkulacije, pa želudac, jetra i tanko crijevo ne dobijaju dovoljno krvi. U tim tkivima počinju da se stvaraju toksini, što stvara ozbiljne komplikacije, često sa smrtnim ishodom. Pouzdani znaci torzije jesu nadutost u predelu stomaka, pojačano lučenje pljuvačke i stomačni grčevi bez povraćanja, nervoza, depresija, slabost i neuhranjenost. Postavljanje dijagnoze i lečenje treba da sprovodi isključivo veterinar. Nakon rendgenskog snimanja abdomena, veterinar životinju odmah priključuje na infuziju i preduzima određene korake da bi joj smanjio pritisak u želucu. Gasovi se oslobađaju ubacivanjem cijevi kroz jednjak, ali ukoliko to nije moguće, pristupa se radikalnoj meri - troakiranju, što podrazumjeva bušenje želuca. Često je neophodna gastropleksija (hirurški zahvat kojim se učvršćuje želudac), a oporavak je dug i zahtjeva specijalnu ishranu i lekove koji podstiču pražnjenje želuca. Prevencija je najefikasnija zaštita od ovog zdravstvenog problema i podrazumjeva hranjenje psa u dva do tri manja dnevna obroka. Takođe, dva sata nakon jela pas mora da izbegava bilo kakve fizičke aktivnosti.
| |
| | | djordje9
Broj poruka : 233 Godina : 42 Lokacija : Ruma-Novi Sad Datum upisa : 08.12.2011
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 5:08 pm | |
| cao svima molim vas za pomoc nasa kali je kod nas od svoje sedme nedelje sad vec ima 3 meseca i 10 dana od kad smo je uzeli od odgajivaca davali smo joj hranu koju nam je on preporucio a to je farmina eko pet medjutim misleci da ce biti ok uzeo sam veliki dzak ali ubrzo je imala pecate po kozi bez dlaka ,pretrazujuci po forumu nasao sam sve u vezi hrane i zitarica i to je bio problem pa sam presao na hills ali ne gledajuci sastav jer su nam preporucili jagnjetina riza ukus uzeo sam to ali posle sam video da ima kukuruzni gluten i to je onda odpalo dok napokon nisam nasao totw lososa i od onda se sve sa kozom i dlakom resilo i taman misleci da sam skinuo brigu oko hrane sa glave pojavilo se nesto sto je jos gore a ne znam sta je,naime pre 10 dana dok je spavala na fotelji pored mene najednom je pokusala ustati kao u snu i istegnula se uz krik i pala joj glava meni u krilo ja sam je uzeo za kozu na vratu i podigao videvsi da su joj oci podignute malo prema gore kao u shoku i spustio je na fotelju gde se samo otrombesila i za 10ak sekundi dosla sebi uz duboko disanje pila je vode i za pola min bila ko nova i jela totw normalno jos nedelju dana do pre 4 dana kada nije vise htela temperatura joj je skocila na 40,6 i nije htela da jede i to sto joj je bilo od granula u stomaku je povratila i povracala je jos nekoliko puta ali u razmacima nekad od vise sati nekad i od nekoliko minuta dok nije sve izbacila da bi na kraju povracala samo vodu.isli smo kod veterinara bila je na infuziji i inekcijama da bi spala temperatura i ok za sat ipo dosla je na 39,2 da bi predko noci do ujutro bila 38 sa nesto i ok sad trenutno nema temperaturu nadam se jer ja nisam u ns sada pa ne znam dok devojka ne ode kod veta da provere opet,da i napadi kao onaj sto sam opisao desili su se jos koji put i to sve u spavanju i da napomenem svaki put se upiski u toku napada,ali od kad nema temperaturu nema napada u spavanju ali ostaje problem sa hranom jer nece vise totw lososa a imamo jos sigurno vise od 5 kg u dzaku a krompir i sargarepu i pirinac sa maslinovim uljem i jogurtom guta i sve hoce ali totw vise nece ne znam zasto i svaki put kad ih jede posle nekog vremena kraceg ili duzeg povrati sve i ne zvace dok jede nego sve guta,pomagajte jer cemo prsnuti od brige i nervoze | |
| | | neron Urednica Shar-Pei Magazina
Broj poruka : 5740 Godina : 46 Datum upisa : 24.10.2010
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 5:19 pm | |
| Oko napada ne bih da lupetam,to ce mozda forumasi sa vise iskustva reci vise. Ishrana... Kao sto si i sam rekao, ne zeli tu hranu i gotovo. Ako hoce pirinac,sargarepu.. u to dodas piletinu,govedinu i smatram da ce jesti bez problema. Mogao si da primetis da nas ima ovde u velikom broju koji svojim ljubimcima kuvamo ili dajemo sirovo meso,pogotovu mi koji smo ostavili iza sebe probleme sa kozom Pogledaj u temama o ishrani i videces koliko imas sirok spektar ishrane i pas ce jesti kvalitetno i sto je najbitnije,zdravo. A ostatak granula ostavi negde gde se skupljaju lutalice, pa ces tako uciniti dobro delo..ili odnesi u azil | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 5:24 pm | |
| predpostavio sam za hranu da cete reci to jer je i vet tako rekao ali nije mi jasno zasto tako kvalitetnu hranu i po sastavu i po prici ne zeli vise da jede ali hoce da je pojede kad se stavi jogurt da se natopi ? | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 5:25 pm | |
| i da li moze da bude nesto sa tim granulama recimo da su se pokvarili ili slicno pa da zato povraca ali rok je vazeci? | |
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 5:39 pm | |
| Pa ti nisi znao da se granule natapaju tj prelivaju pre jela ... To za natopljene granule je sasvim ocekivano,jer se uvek savetuje da se pre jela granule natope. Ako se daju suve, onda nabubre u zeludcu, sto moze stvoriti probleme. Dakle,obavezno natopljene pre jela Za rok vazenja robe ne znam, i dalje sam optimista da niko ne petlja oko toga... | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 5:49 pm | |
| nisam znao da je obavezno jer svuda gde god sam video obicno svi samo stave u ciniju i da uvek bude sveze vode pored tako i pise na dzakovima | |
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 5:56 pm | |
| Ne postoji ,naravno, "obavezno" kada je hrana u pitanju,svaka rasa je prica za sebe, a i svaki pas. Tek ces videti kako zguzvanci imaju svoje periode kada nesto ,jednostavno, nece A ovo za granule,jednostavno, bolje je natapati,da bi olaksao proces varenja,jer ako kazes da jede halapljivo,zamisli da napuni zeludac suvim granulama, pa onda popije vodu, vec pun zeludac krene da bubri i eto povracanja ili vec ,problema . Svi mi,ako ne znamo pre nego sto uzmemo psa,saznajemo "u hodu". Ne brini, ovde ces imati pomoc kad god zatreba | |
| | | Nesha Urednik
Broj poruka : 4417 Godina : 31 Lokacija : Zrenjanin Datum upisa : 23.07.2009
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 6:05 pm | |
| Nemam ni ja nikakvu predstavu kakvi su to napadi... ko zna javiće se sigurno. A granule ne jede jer joj očigledno ne prijaju. Da li ste probali još neke,da li i od njih povraća? Probajte Brit Care Venison&Potato Cereal free (potpuno bez žitarica) Ali ako ona hoće da jede sirovo meso najzdravije bi bilo da se tako hrani A što se serviranja tiče ne moraju se potapati. Slobodno mogu suve kao što i piše na džaku ali obavezno sveža voda pored | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 6:13 pm | |
| vet je rekao da je mozda od temperature napad, ali ne znam da li je na prvom napadu imala temp. na ostalima jeste s obzirom da je od prvog do drugog proslo nedelju dana i u tih nedelju dana je bila ok i jela normalno granule a od pada temp. nije imala napade do sad e videcemo u buduce sta ce biti u svakom slucaju bicete obavesteni i hvala na odgovorima | |
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 6:16 pm | |
| | |
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 6:19 pm | |
| Djordje, da znas za ubuduce, cim pas promeni raspolozenje, spusta rep,nece da jede ili deluje smoreno, obavezno meri temperaturu. Vet mora da vidi sta je izazvalo temperaturu . | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 6:22 pm | |
| znam ali nisam imao toplomer pa smo otisli do veta krvna slika je ok crvena krvna zrnca ok limfociti ok jetra ok bubrezi ok | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 6:23 pm | |
| i rekli su a to je jedna od boljih vet stanica u ns da stvarno ne znaju i ne mogu da shvate od cega joj je temperatura tolika | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 6:25 pm | |
| imam sad obaveza nekih pa moram ici ali cujemo se uskoro hvala vam pozzz i javicu se u temi hrana | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 7:02 pm | |
| Kod temperature bez razloga uvek prva sumnja jeste FSF.Okidac moze biti bilo sta pa i tegoba posle obroka.I visoka temperatura moze uzazvati kolaps. U principu granule ne bi terebalo natapati kako proizvodjaci i preporucuju jer natopljene granule mogu fermentisati i izazvati niz problema...i ako se preliju... granule nije bas preporucljivo ostaviti da nabubre vec prelivati neposredno pre obroka mada je nasiroko prihvaceno prelivanje i bubrenje granula posebno kada su stenci u pitanju.... jer se stene nece dovesti u situaciju da posle obroka preptereti zeludac jer je pojelo mozda vise, ili popilo vise vode nakon obroka. A vecina je prozdrljiva kao mali Ostatke obroka granula koje se psu daju u nabubrenom stanju treba baciti. Sto se tice toga da vise ne zeli granule, mislim da to nema puno veze sa njihovim kvalitetom vec time sto je verovatno povezala tegobe koje oseca sa njima. Ne bih rekla da je u pitanju oblik epilepsije(narkolepsija je koliko ja znam jedini oblik koji protekne bez grceva i pas izgleda potpuno opusteno. Retko je nasledno oboljenje.Psi zbog jakog uzbudjenja padnu u nesvest, tacnije dubok san..moze to biti bol...prevelika radost ili strah itd)...ali ni to nije iskljuceno. Nisam veterinar ali po nekoj logici druga stvar o kojoj razmisljam je i da joj mozda preopterecen zeludac hranom koja nakon obroka nabubri uzrokuje neki prekid u cirkulaciji ili pritisak na drugi organ sto dovodi do kolapsa...ovo nemojte shvatiti kao strucno misljenje ali ukoliko nije neki defekt druge vrste...mozda i uredjeni koji se rastom ispoljio, mislim da jeste suva hrana postala problem ali sve su to opcije za razmisljanje.Kao sto sam rekla na pocetku treca stvar moze bit da je samo boli taj preopterecen zeludac...ona kao reakciju razvije naglo visoku temperaturu i padne u nesvet( onda je to FSF). U TOTW nema alergena a i da je tako nesto(netolerancija),ja licno nemam saznanja da moze uzrokovati kolaps te vrste a i predpostavljam da ne bi toliko vremena proslo od pocetka uzimanja te vrste hrane. Da sam na vasem mestu ja bih granule izbacila sasvim i hranila je kuvanim mesom, povrcem i pirincem neko vreme iz razloga da se ustanovi da li preopterecen zeludac nakon njihovog bubrenja izaziva to sto izaziva. Iz teksta sam zakljucila da se to dogadja neko vreme nakon obroka a niste sigurni da li je uvek bilo temperature? Ako imate mogucnosti i strucnog veterinara ja bih na vasem mestu uradila i ultrazvuk abdomena sa posebnom paznjom na taj zeludac.Obavezno menjajte ishranu i pratite...mozete cak pokusati i drugu vrstu granula koje je Nesa pomenuo mada ja bih ipak svezu prirodniju hranu u preporucenoj kolicini za njen uzrast i tezinu. Ako se i dalje bude ponavljalo trebalo bi se time ozbiljnije pozabaviti i otkriti pravi uzrok.
Poslednji put izmenio unaltraina dana Pet Dec 09, 2011 8:41 am, izmenio ukupno 10 puta | |
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 7:35 pm | |
| Za prelivene i nabubrele granule sam napisala jer sam ih ja Neronu kao bebi prelivala,jer ih nije hteo suve, pa da ga koljes Vrlo brzo smo presli na kuvano i sirovo,pa stoga ti toplo preporucujem promenu ishrane , da "rastemo zdravi" | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 10:05 pm | |
| hvala unaltraina na postu i ja sam posle prvog napada mislio da je neki organ pritisnula jer je spavala pola na fotelji a pola na meni iskrivljena a evo i slika jer smo je igrom slucaja slikali par sekundi pre napada jedino sto su se napadi posle ponavljali i kad je normalno spavala ali to je opet verovatno zbog tog nadimanja i sirenja zeludca praticemo jos sa kuvanom hranom kako ce biti zasad je ok temperatura joj je i dalje ok 38 sa nesto ai ako moze neko da mi kaze tacno kako se slike ubacuju jer nisam uvek siguran da li sam dobro radio posto nekad nece | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 10:11 pm | |
| | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 10:15 pm | |
| | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 10:19 pm | |
| uradio sam to upoznali smo se vec sa nekim guzvancima pogledaj kali,ali hteo sam staviti samo sliku gde je spavala iskrivljena da vidite ali nece da ubaci sliku a u upoznajmo se je ubacio sve 3,isto sam sve uradio preko imageshacka | |
| | | djordje9
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 10:19 pm | |
| evo sad slike to malo kasni | |
| | | Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva Čet Dec 08, 2011 10:25 pm | |
| Ćao Đorđe, dobrodošao na forum Koliko dugo ti stoje granule otvorene? Znači od kada je imala prvi napada koliko su dugo bile otvorene pre toga? Edit: slika ne kasni, kopirao si pogrešan link pa sam ja prebacio i editovao post | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva | |
| |
| | | | Gastrointestinalni sistem .... Zeludac i creva | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |