Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| Molim vas za pomoc... | |
| | Autor | Poruka |
---|
Qele
Broj poruka : 94 Godina : 35 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 09.01.2010
| Naslov: Molim vas za pomoc... Sub Jan 09, 2010 5:22 pm | |
| E ovako, ja sam Stefan, iz Novog Sada sam, tacnije Petrovaradina i sutra idem da kupim stene Shar Pei-a... :-) Nikada nisam imao ovu rasu psa, i ne znam sta treba tacno da radim kad ga dobijem, cime da ga hranim, dali treba da ga vodim odma kod veterinara i tako dalje... danas sam kupio 1kg Pedigre junior hrane, cisto da imam nesto da mu dam da jede posto sutra tesko da cu bilo gde naci hranu...citao sam ovde na forumu da ta hrana bas i nije dobra, pa bih zato voleo da mi napisete koju je najbolje da mu dajem i gde ima dobrih pet shopova u Novom Sadu... molim vas da mi sto pre napisete nesto, posto sam malo u frci kako i sta da radim... Cim ga kupim stavljam slike da vidite kakav je :-) Hvala vam unapred... | |
| | | Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Sub Jan 09, 2010 8:00 pm | |
| Pozdrav Stefane, dobrodošao na forum. Nemam sad puno vremena pa ću ti ukratko odgovoriti na neka pitanja. Siguran sam da će se ostali uključiti. Za početak, imamo puno članova iz Novog Sada pa možeš kontaktirati i nekog od njih. Najbitnije od svega je da odgajivaču od koga uzimaš štene postaviš sva ova pitanja koja si postavio ovde. On će te sigurno uputiti šta i kako treba da uradiš. Znam da je svima hrana glavni problem,a za to pitaš odgajivača čime ih on hrani i jednostavno možeš da nastaviš sa time. Pošto je svaki pas priča za sebe vremenom ćeš shvatiti šta mu odgovara i na kojoj hrani najbolje napreduje. Pedigree je po mom mišljenju loša hrana, ali Marfi je jeo baš pedigrr kad smo ga uzeli, pošto ga je odgajivač hranio iznutricama, a nama je tad bilo nemoguće da ga time hranimo. Pretpostavljam da štene ima najmanje 2 meseca, možda i više i u tom periodu bi ttrebalo da jede 3-4 puta na dan. Za početak mu možeš davati pedigree bar dok ne stigneš da uzmeš neku bolju hranu. Imaš puno petshopova po NS i svi su relativno dobro opremljeni. Ono što možeš sigurno da nađeš, a zadovoljava standarde i bolje je od pedigreea je royal canin, uzmeš junior za srednje rase i na vreći je napisano kako treba hraniti. Možeš da pogledaš i Natural Trainer isto solidna hrana, Hills, Eukanuba, Bento Kronen, Belcando. Ostali će se setiti još neke. Bitno je da kad okreneš džak i pogledaš sastojke na prvom mestu ne bude kukuruz ili pšenica (corn, maize, wheat). Ne moraš ga odmah odvesti kod veterinara, možeš i kasnije, ali je ipak bolje da ga pregledaju i da utvrdite protokol vakcinacije koji će ti naravno već odgajivač dati. U NS ja preporučujem Bilju&Olju dobri su i iskusni što se tiče shar-peia, takođe imaju i svoj petshop i apoteku gde sigurno možeš da uzmeš Royal Canin i Natural Trainer hranu to se sećam da sam video kad sam bio. Naravno, još jednom da te podsetim ispitaj odgajivača sve što te interesuje i nemoj da misliš da mu dosađuješ jer je njegova dužnost da te uputi u rasu i održavanje. E da slike obavezno kad ga preuzmeš. pozdrav | |
| | | Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Sub Jan 09, 2010 10:42 pm | |
| Pozdrav Stefane, dobro dosao na forum...super sto postajes vlasnik jednog malog zguzvanog:) ne znam u kom delu Petrovaradina zivis, ali preporucujem ti veterinare Bilja i Olja, one su ti na Limanu jedan, ulica Drage Spasic 2a, telefon 511 206, odlicni su strucnjaci i dosta se razumeju u ovu rasu. Ja takodje vodim svog psa kod njih. Pored svega sto ti je Pedja napisao, mogu dodati da granule koje mu budes davao prelijes sa jogurtom ili sa supicom sto tvoja mama skuva, izdvojis malo i za njega, cisto da granule omeksaju, a i njemu ce biti ukusnije. Takodje, mozes bariti pirinac i dodavati mu u hranu. Imas u raznih konzervi sa gotovom hranom za juniore. Kad dodjes u pet shop bitno je da naglasis koliko ti je stene staro i oni ce ti preporuciti neke, na primer Tomy, Otto, Hills, Pedigre ima odlicnu hranu u konzervi za stence, taj deo iz Pedigre linije je odlican, zatim Darling,....ima ih jos dosta...ima raznih ukusa, probaj, pa ce on sam da odluci sta mu je najukusnije s vremenom... Naravno, slobodno sve pitaj odgajivaca, imas pravo na to. Obavezno proveri da li ga je uredno vakcinisao. Pitaj da li je radio zatezanje kapaka... pozdrav | |
| | | sloti
Broj poruka : 257 Godina : 46 Lokacija : Zrenjanin, www.sharpei.iz.rs Datum upisa : 06.04.2009
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Ned Jan 10, 2010 12:56 am | |
| Pozdrav i od mene, ja se licno trudim da kad prodajem stene, uputim sto vise budece vlasnike oko ishrane i isto tako se brinem da steentu bude dobro i kada bude kod novog vlasnika. Sto se tice hrane mislim da je jako dobro ono sto ja radim, a to je da spakujem bar kilogram dva hrane dok se vlasnik ne snadje, i jednostavno dok ne odluci kojom hranom da ga hrani, a cisto i zbog prelaska sa hrane kojom sa ga ja hranio na hranu kojom ce on da ga hrani. Mislim da je to prava odluka sa moje strane. Takodje, ispitaj odgajivaca sve, proveri da li se zaista posvetio psu, da li je radio zatezanje kapaka. Takodje, kada stigne stene nemoj da zaboravis nas jer ovde mozes puno toga nauciti. to kazem svakom ko od mene kupi stene. Pozdrav i dobro dosao | |
| | | Qele
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Ned Jan 10, 2010 1:27 am | |
| Hvala vam puno... A Sloti sutra dolazim ja mislim bas kod tebe da vidim Ambasadora, ako te nisam pomesao sa nekim, culi smo se u petak telefonom :-) | |
| | | Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Ned Jan 10, 2010 11:53 am | |
| E Stefane, ako ideš kod slotija ili si već kod njega onda nema nikakvih problema, on će te uputiti u sve do najsitnijih detalja. Nadam se da ćeš uzeti Ambasadora. | |
| | | sloti
Broj poruka : 257 Godina : 46 Lokacija : Zrenjanin, www.sharpei.iz.rs Datum upisa : 06.04.2009
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Ned Jan 10, 2010 4:56 pm | |
| Pozdrav Stefane, nadam se da si zadovoljan kupovinom, a sad lepo iscitaj forum, ako to vec nisi uradio, pa napred, cuvaj ga mazi i pazi. Usput okaci slike da ga vidimo u temi Upoznajmo se | |
| | | Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Ned Jan 10, 2010 6:46 pm | |
| | |
| | | Qele
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Ned Jan 10, 2010 11:56 pm | |
| E ovako, kupio sam zguzvanog konacno, ali @Skarfi nisam kupio kod Sloti-a, kupio sam u drugoj odgajivacnici, Bercek u Muzlji... Sta vi mislite o njegovim psima ?? takodje bih voleo da znam sta mislite o hrani Purina Dog-show Lamb-rice Junior, vlasnik odgajivacnice mi je rekao da je po njemu to naj bolja hrana za njih i da nije naj skuplja, ali da je dobra, mozda cak i bolja od nekih skupljih...rekao mi je i da joj ne dajem granule sa ukusom piletine i pilece meso, ustvari sve sto ima veze sa pernatim zivotinjama, zbog problema sa opadanjem dlake... i za kraj, u rodovniku pise da se zove TAMARA, ali posto mi to ime nije za psa, ja bi ga zvao LEA, sta vi mislite o tome ??? | |
| | | Qele
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Uto Jan 12, 2010 7:43 pm | |
| Imam par pitanja za vas koji ste MNOGO bolje upuceni o ovim kucicima nego ja... Lea je pocela da grize sve po kuci, drvo, coskove od zida, papuce, patike, nase prste, sta god joj padne pod "ruku"... Dali je to normalno, i kako da resim to, ne bih voleo da joj to predje u naviku... | |
| | | sloti
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Uto Jan 12, 2010 8:52 pm | |
| Evo jednog teksta koji ti mozda pomogne: Upomoć! Naš mali grize ko lav!! Novopečenog vlasnika šteneta možete prepoznati na dva načina – oduševljeni su svojim ljubimcem, koji je glavna tema svih razgovora i sakrivaju svoje ruke, ponekad izgrižene do krvi. Vlasnici, koji kucu zatvore u kavez u dvorištu i ne bave se njime više od "piški-kaki-jedi" obuke, verovatno neće primetiti problem grizenja. Svi ostali, tačno znaju, o čemu pričam.
Za štence je normalno i potrebno da grizu. Fiziološko gledano, rastu im zubi, onda ih menjaju i rastu im stalni. To itekako boli i griženje u velikoj meri smanjuje problem. Drugi razlog je u genima iz davnina. Psi su mesožderi i ako nekog dana žele da prežive, trebaju imati jake mišiće vilice i vrata. Pre što se počne sa treningom, veće su mogućnosti preživljavenja. Sa psihološkog aspekta večina pasa u sebi nosi želju da nekog dana postanu alfa čopora. Zna se da do tog prestižnog statusa vode borbe između članova pa tako jaka čeljust i njezini mišići opet znače određenu prednost.
Danas, u naše doba, stvari su se naravno promenile. Psi u najboljem slučaju jedu granule i redovno dobivaju kosti, idustrijski pripremljene za njih. U najlošijem, jedu natopljene granule ili ostatke od ručka i tako skoro nikada ne grizu. Što se tiče alfe, se svaki vlasnik nada, da neće biti nikada potrebno, da se neko suprotstavi zubima njegovog psa. Ali, potreba za grizenjem je jača od današnjih promena... Svaki vlasnik štenca pa i odraslog psa treba biti svestan, da će njegov ljubimac gristi, ako oseti potrebu. Vaša odgovornost jeste, da mu pružite mogučnost, da grize stvari, sa kojima se ne može povrediti i koje nisu štetne po njegovo zdravlje.
Najlošije je, ako štencu dozvolite, da vam grize ruke. ''Mali zločesti'' to rade iz više razloga. Kao prvo, ruke su uvek "pri ruci". Uvek su tu kad ga mazite, idete sa njim u šetnju, kada mu dajete obrok ili samo gledate televiziju. Neki psi su više oduševljeni nogama, ali većini su ruke "prvi izbor" .
Šalu na stranu, drugi razlog je u tome, da je mali sa dolaskom u novi dom izgubio drugare i mamu. Ako ste bili u prilici posmatrati leglo, videli ste, da se stalno nešto ganjaju i čupaju. Nama izgleda, kao da im je stalno dosadno, ali razlog je mnogo bitniji. Kuca treba naučiti kako zadržati ugriz. Koliko jak ugriz je dovoljno jak a opet ne toliko jak da povredi. Kad mali napusti braću i sestre, on je ubeđen u to da ćete vi preuzeti njihovu ulogu. Treći razlog je njegov nagon da hvata plen. Naše ruke stalno nešto rade, skoro nikada nisu potpuno na miru. Njemu je to idealan trening za reflekse i eksplozivnost, pa na kraju i ''likvidaciju''.
Problem grizenja je teško u potpunosti rešiti, ali može se izbeći i štencu pažnju usmeriti na stvari koje može da grize. Treba znati, da kažnjavanje ne pomaže. To je slično obavljanju nužde u stanu. Ono što je psu prirodno nije moguče rešiti batinama. Potrebno ga je naučiti koje ponašanje je prihvatljivo a da uz to još uvek može raditi njemu prirodne potrebe.
Prvo, treba iz prostorije u kojima je psu dozvoljeno kretanje maknuti sve stvari koje imaju za vas neko značenje/vrednost. Knjige, cveće, kablovi i slično, trebaju biti premešteni na visinu do koje pas ne može ili sakrivene u ormaru. Zamotavanje u vrećice ili samo prekrivena polica nisu dobro rešenje. Sve što šušti i pomera se je još više zanimljivo. Slično treba napraviti i sa papučama, cipelama i ostalom obućom. Jednom mi je na kursu za štence neka starija žena rekla: ''Znate, moj muž je uvek sve ostavljao svuda. Odkad imamo malu Piku, stan je uvek pospremljen.'' Ako pas grize nešto, što nije za njega, greška je vaša. Jednostavno niste sklonili tu stvar. Možda će vam biti lakše ako kažem da tako neće biti celi život. Za nekoliko meseci ćete opet urediti stan, onako kako vama odgovara. Ali ovi koraci su najbitniji, ako želite jednoga dana živeti u harmoniji sa svojim ljubimcem. Ako ne unesete sve potrebne promene, može se dogoditi da će grizenje postati sastavni dio ponašanja vašeg psa i ne samo u kritičnom razdoblju. Kada pas nešto nauči, vrlo teško ga je ubediti da se vama to ne sviđa i da se treba promeniti. Navike pasa su ponekad jače od želje vlasnika za promenom.
Druga stvar, koja je podjednako bitna kao i preuređivanje vašeg stana, su igračke i kosti koje pas može gristi. Idite u pet šop i kupite 5 različitih igračaka za svog ljubimca. Oprez prije nego što se zaletite u radnju! Kupite kvalitetne igračke. Neka vam ne bude žao novca. One od jeftine i nekvalitetne gume nisu dobre, jer je pas kao mašina za reciklažu papira. Njegovi zubi su oštri i mišići svaki dan sve jači. Kada igračka počne da se cepa, nju je potrebno odmah baciti, jer su mali komadići opasni po zdravlje psa. Ako ih proguta, može doći do veoma opasnih problema sa crevima, koje rešava samo operacija. Vodite računa o veličini igračke. To zavisi od rase vašeg psa. Ne sme biti tako mala da se može progutati a opet ni prevelika, da je pas ne može nositi. Kupite različite teksture, plišane, gumene, od debelog užeta... Proizvođaći vole da prave igračke koje ispuštaju zvuk kada ih stisnete. Razmislite o tome, pre nego što kupite tako nešto. Psi brzo nauče, šta treba uraditi da se čuje zvuk. Njima je to otprilike zabavno. Ali pomislite na sebe. Koliko zabavno će biti vama, kada će pas pištati 2 sata? Igračku ćete maknuti ili doživeti živčani slom, tako da vam to baš nije rešenje za prestanak griženja.
Pažljivo sa lopticama koje se mogu jako stisnuti i lakše se progutaju nego drugi oblici. Igračke psu ne trebaju biti stalno na raspolaganju. Svakako mu ih ostavite kada je sam kod kuće i preko noči. Kada ste sa njim u prostoriji i miran je, spava ili jede, sklonite ih. Kada krene sa griženjem i igrom, umesto ormara ili svoje ruke ponudite mu igračku [samo jednu odjedanput]. Malo se poigrajte sa njim i pustite mu da nastavi sam. Kuca će više voleti igru ako igračke nema stalno pored sebe i ako ih stalno menjate. Danas mu date jednu, sutra drugu i tako dalje. Isto kao igračke psu su potrebne i kosti. Goveđe kosti nisu najbolje, a nikako nisu dobre pileće. Najbolje je u pet šopu kupiti sušenu kožu ili one za čiščenje zuba.
Psu nemojte nikada dati kost ako niste sa njim. Može je progutati ili mu se može zalepiti na zube. Što se tiče kosti, njih neke kuce toliko obožavaju da nemaju granice. Zato je bolje da ste pored.
Treća stvar, koja će spasiti vaše ruke je vaše ponašanje. Ako pas ''krene'' na vas, istog trena prestanite da se pomerate. Nemojte vrištati i mahati rukama. To će samo još više razveseliti vašeg mališana i shvatit će to kao poziv na igru. Kada se smiri, ponudite mu igračku i poigrajte se sa njim. Od njega možete tražiti i neku laganu komandu koju već razume ["sedi", "mesto" ili slično] i nagraditi ga sa puno igre. Važno je da se smiri sam i da od vas ne dobije nikakve povratne informacije. Često mogu psi našu kaznu shvatiti kao nagradu. Ako kažete ''NE'' a to napravite sa nasmehom na licu, umesto sa jakim i odlučnim glasom, mali će to razumeti kao dio igre. Premali je, da bi razumeo komandu, dok se vi smijete i dajete mu do znanja, da je vama isto tako zabavno.
Uz sve to, trebate kuci nuditi puno šetnje i igre sa vršnjacima. Ako ste u mogučnosti, najbolje je uključiti se na kurs male škole. Druženje sa drugim vlasnicima će dobro doći i vama i vašem ljubimcu.
Maja Šparovec Leangi pima - klub za obuku pasa | |
| | | Maja-Bubica
Broj poruka : 212 Godina : 41 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 08.12.2009
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Uto Jan 12, 2010 9:05 pm | |
| Sloti svaka Čast za ovaj tekst | |
| | | Hana
Broj poruka : 472 Godina : 112 Lokacija : tu i tamo Datum upisa : 16.05.2009
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... Ned Jan 17, 2010 10:52 pm | |
| - Citat :
- Sta vi mislite o njegovim psima
Postavi rodovnik od psa da mozemo da vidimo roditelje pa tek onda mozemo da ti nesto konkretno kazemo. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Molim vas za pomoc... | |
| |
| | | | Molim vas za pomoc... | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |