Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| Groznica | |
| | Autor | Poruka |
---|
Lee
Broj poruka : 11 Godina : 40 Datum upisa : 05.09.2010
| Naslov: Groznica Ned Sep 05, 2010 12:01 pm | |
| Leea muci groznica, s vremena na vrijeme, i u veterinarskoj stanici su mi rekli da je to sasvim uobicajeno za njegovu rasu, ali u zadnje vrijeme mu se pojavljuje svaki drugi dan. Da li se jos nekako susretao s tim?? i da li znate kako da mu pomognem??? | |
| | | Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: Groznica Ned Sep 05, 2010 1:34 pm | |
| Pozdrav i dobrodošli na forum Koliko je star zgužvanac? Može li malo detaljnije objašnjenje kako to izgleda? Kolika bude temperatura? Da li mu otiču zglobovi (posebno na zadnjim nogama) ili njuška? Da li hoda kao po jajima? Da li deluje kao da ima bolove u stomaku? Sve ovo naravno važi kad ima napad groznice. Za početak nije normalno za rasu (niti jednu) da ima groznicu tako često. Postoji stanje kod shar-peia koje se zove Familial Shar-pei Fever (FSF/SHS/A) - shar-pei groznica. Moj prethodni shar-pei je imao ovu naslednu bolest. Odvedite psa kod veterinara i naterajte ga da sarađuje sa vama. Odmah da kažem da nemaju pojma o ovoj bolesti (čast izuzecima) i da je u suštini sve na vama. Tražite da mu izvade krv i da urade osnovne pretrage (leukociti, eritrociti...) takođe tražite da provere rad bubrega i jetre (urea, kreatinin, ALT, AST...). Vi sami možete uzeti prvi jutarnji urin i odneti u bilo koju laboratoriju da se proveri specifična gustina i broj proteina kao i to da li ima bakterija i epitela u urinu. Kad već vadite krv tražite i da provere na Lajmsku bolest i srčanog crva. Tek kada sve te testove uradite i budete sigurni onda se može pričati o FSF. U svakom slučaju sve ovo o čemu pišem sam već prošao i znam da pas koji ima shar-pei groznicu MORA da bude na odgovarajućem protokolu, kod nas je jedini protokol kolhicin koji služi da blokira nadgradnju amiloida koji je odgovoran za otkazivanje vitalnih organa pre svega bubrega i jetre. Pročitajte sledeće teme: http://shar-pei.bestofforum.net/zdravlje-f4/groznica-fsf-shs-a-kako-je-prepoznati-i-sta-ueiniti-t391.htmhttp://shar-pei.bestofforum.net/zdravlje-f4/marfi-i-groznica-fsf-shs-a-t200.htmUkoliko budete imali pitanja posle čitanja tema slobodno pitajte rado ću odgovoriti, možete me kontaktirati i preko privatne poruke pa vam mogu poslati materijal koji ćete dati veterinaru da bi mogao da zna o čemu se radi, i način na koji da postavi dijagnozu i odredi terapiju. Ukoliko vas veterinar ignoriše i nije spreman da radi sa vama menjate ga, verujte nije vredno živaca, i sam sam ih promenio gomile. A da: Odakle ste? I imate li rodovnik zgužvanca? pozdrav | |
| | | Lee
| Naslov: Re: Groznica Ned Sep 05, 2010 3:37 pm | |
| Lee ima dvije ipo godine. Groznica kad se pojavi, ja odma digitalnim termometrom izmjerim temperaturu, u vecini slucajeva nije veca od 38.8, ali jucer je bila 39.6. Nekad je s groznicu vrlo aktivan igra se, trci, jede bez problema. Ali opet isto ima navrata kad ima sve te simptome koje ste nabrojali, i dignuta ledja, i hoda po jajima, i nece da jede nista sto nije riba. Groznica ne traje duze od dana jednog, i ni jednom do sada nije izgubio na tezini. Vodila sam ga vet. nije znao sta je, ali sam nasla drugog pa idemo slijedece sedmice. Iz BiH smo, tacnije Tuzle, i naravno da ima rodovnik i po izlozbama smo hodali i uvijek najlijepsi bili )) Hvala puno na svim informacija, iskreno sad sam prepadnuta, nisam znala da je to toliko ozbiljna bolest. | |
| | | Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Re: Groznica Ned Sep 05, 2010 5:19 pm | |
| Pozz i od nas i dobrodosli na forum Procitala sam ovo sto ste vi napisali i odgovor od Murpyea. Kad kazete groznica, da li se on trese, da li mu drhti telo? Jel to pocne odmah ujutru ili u toku dana? Jeste uspeli da ustanovite da li je to mozda vezano za nesto ? Da li se mozda necega uplasio pa se to tako manifestuje ? Mislim, ja sad postavljam isto milion pitanja, ali tako mi je lakse, da razmisljam naglas.... | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: Groznica Ned Sep 05, 2010 5:58 pm | |
| Dobro je što menjate veterinara, moje mišljenje je da kad se ne zna šta je onda treba odraditi kompletne pretrage kao što sam gore ispisao (krv, urin). Tada se ima bolji uvid u opšte stanje. Npr. Marfiju koji je imao dijagnostikovanu groznicu normalna temperatura je bila oko 39 sve preko toga je bilo povišeno. Naravno merio sam danima za redom da bih mogao da ustanovim koja je njegova prava temperatura. U toku napada znala je da ode i do 43 tada ga hitno vodim kod veterinara, sve ostalo sam uspevao sam da spustim kod kuće. Najbolja stvar odraditi pretrage i onda će biti jasnije. Kod FSF napada (napada groznice) leukociti će biti blago povišeni ili neće biti povišeni uopšte, reagovaće samo enzimi jetre, a ako je u pitanju infekcija, leukociti će biti dosta povišeni i tada se zna šta činiti (antibiotici i lečenje). Svakako javite šta kaže veterinar, ja se nadam i držim fige da je u pitanju samo neka vrsta infekcije. pozdrav | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: Groznica Ned Sep 05, 2010 9:28 pm | |
| Dobrodosli na forum i od nas!!!!!! Murphy je vec sve objasnio...nadam se da je ipak neka infekcija u pitanju...slicno se desavalo sa jednim od mojih pasa , samo laboratorijske analize mogu pokazati pouzdano o cemu se radi. | |
| | | Lee
| Naslov: Re: Groznica Sre Dec 08, 2010 6:22 pm | |
| Evo da se Lee i ja javimo ponovo poslje pauze... Vodila sam ga novom vet. koji isto kao i drugi nista nije nasao, pregledao urin i kriv, cak i bubrege i rekao je kako stvarno ne zna sta je u pitanju ( barem je iskren bio). Ali se i Leeu groznica nije vise vracala, do neki dan. Sad sam primjetila da je visocija temp. i da malo duze traje (dan, dan ipo). Jedino dobro u svemu sto sad mu aspirinom smanjim temp. i on nije izgubio apetit. Od vetrinara nista, promjenila sam ih 5. Niko nista tacno ne zna, na meni da se potrudim i da istrazujem kako mu jos mogu pomoci. Ali sam primjetila, da se Leeu vratila groznica, kad je mu je drugi gazda (moj brat) poslje kraceg odmora, opet otisao radit i nema ga kuci do ljeta... jeli moguce da to sve pokrene neki šok??? Znam da psi sve osjete i primjete. Jer stvarn tri mjeseca je bio sasvim veseo u zdrav. | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: Groznica Sre Dec 08, 2010 7:46 pm | |
| Pozdrav i dobrodošli nazad Koliko je do sada "napada" groznice imao? Pod napad podrazumevam da je temperatura preko 39 i da se ne oseća dobro, znači letargičan je, ne želi da se pomera, rep mu je spušten... Da li je ikada prilikom povišene temperature imao oteknut zglob, posebno na zadnjim nogama i nije mogao da se osloni na tu nogu? Ukoliko je imao oteknut zglob posebno na zadnjoj nozi i temperaturu u isto vreme nema sumnje da se radi o shar-pei groznici (FSF). Ne znam kada su tačno rađene analize ukoliko nisu rađene neposredno posle napada (sutradan, prekosutra) slaba vajda od njih jer samo ubrzo posle napada može se videti o čemu se radi, no bitno je da je kod njega sve u najboljem redu i super što ste analize odradili imate uvid u njegovo stanje. FSF može da aktivira stres, on je jedan od najčešćih okidača posebno kod pasa koji nemaju drugih problema (infekcije ušiju, kože... virusi, hormoni-ženka u teranju). Preterana fizička aktivnost nekada može da aktivira napad, istraživanje je još uvek u toku i radi se na testu pa će verovatno kasnije biti daleko jasnije koji su tačni uzroci FSF. Ukoliko ste po simptomima sigurni da se radi o shar-pei groznici trebalo bi ga staviti na protokol za sprečavanje amiloidoze. FSF je autoinflamatorna bolest gde se konstantno oslobađaju medijatori groznice i proteini akutne faze, čak i u periodu kada sve deluje da je ok jednostavno prosto rečeno organizam napada samog sebe. Najčešće stradaju bubrezi potom jetra zato je jako bitno staviti psa na protokol. Kod nas u Srbiji postoji lek kolhicin ja sam uspeo da nađem colchicum dispert (ista stvar samo drugi naziv) pretpostavljam da postoji i kod vas znači generičko ime leka je kolhicin (proverite u apoteci naći će ga sigurno). Doza je 0.6mg 2 puta na dan lek je nezgodan jer utiče na rad creva i u velikim dozama izaziva proliv i povraćanje. Marfi je krenuo sa manjom dozom i naše tablete su bile 0,5mg ujutru sam mu davao pola tablete (0,25mg) i uveče drugu polovinu, uvek uz obrok. Vremenom sam dozu povećavao pa je u jednom trenutku pio jednu tabletu ujutru i jednu uveče, ali ukoliko bi se pojavio proliv dozu sam odmah smanjivao na onu koju može da toleriše. Napade temperature i oteknutog zgloba sam rešavao aspirinom isključivo Bayer aspirin neka prosečna doza je od 10-15mg po kilogramu na svakih 12 sati, Marfiju sam davao 250mg aspirina kada primetim da kreće napad i ako je temperatura i dalje povišena posle 12 sati tada je dobijao i drugih 250mg, on je u početku imao nekih 25kg a kasnije kada su bubrezi već počeli da mu otkazuju pao je na 19kg ali dozu aspirina nisam menjao prilikom napada. Opet ako ste sigurni da je groznica u pitanju nije nikakav problem da pitate bilo šta ako mogu da pomognem rado ću pomoći, u gornjem delu ove sekcije stoji i ova tema http://shar-pei.bestofforum.net/zdravlje-f4/groznica-fsf-shs-a-kako-je-prepoznati-i-sta-ueiniti-t391.htm tu ima informacija isto u ovoj sekciji je i tema o Marfiju i groznici gde sam bukvalno vodio dnevnik o svakom njegovom napadu, a ako želite mogu vam poslati preko privatne poruke i još stvari koje sam sakupio u toku ovih godina koliko sam ratovao sa ovom groznom bolešću. Ne bi bilo loše da postavite rodovnik ovde na forumu ili ga pošaljite meni preko privatne poruke možda mogu da prepoznam i neke pse iz rodovnika pošto trenutno kod sebe imam oko 50 rodovnika pasa iz celog sveta koji imaju ili su imali dijagnostikovanu groznicu i amiloidozu. pozdrav | |
| | | Lee
| Naslov: Re: Groznica Sre Dec 08, 2010 11:54 pm | |
| napade, znaci da ima tu temp preko 39 sam primjetila u ovoj godini da je imao u februaru par dana, na ljeto nekad kad sam vam se prvi put javila i evo sada ( to se sve uklapa u period kad bi brat dosao a odmor i opet otisao ) NIKADA nije imao nateknut zglob, niti je stedio nogicu za vrijeme napada... Pratim ovu bolest i kod vas i na drugim forumima i stranicama, i opet ne mogu sigurno zakljucit da je to Shar Pei groznica, jer Lee se zna trest a ima temp 38... Sada ne bih da uzmem na svoju ruku i pocnem mu davat te ljekove ( kolhicin ). Nista mi drugo ne ostaje nego to da pazim na njega sto vise mogu, i da se sto vise informisem. | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: Groznica Čet Dec 09, 2010 12:15 am | |
| Moj savet sačekajte ako se ponovi još jedan napad, odmah sutradan posle napada kod veterinara i nek radi kompletnu analizu krvi. Posle toga ćete biti načisto šta se dešava jer će leukociti pokazati o čemu se radi. Zato sam gore napisao da je kolhicin nezgodan lek on se ne daje tek tako. Služi da spreči taloženje amiloida i da smanji uticaje inflamacije tj. citokina u organizmu ako ima groznicu a ne dobija ovaj lek postoje šanse da razvije amiloidozu. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Groznica | |
| |
| | | | Groznica | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |