Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| Parenje u srodstvu (inbreeding, linebreeding...) | |
|
+7Wings-of-Campus Dacha Murphypei Jasna Hana nesa151 Skarfi 11 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Hana
Broj poruka : 472 Godina : 112 Lokacija : tu i tamo Datum upisa : 16.05.2009
| Naslov: Re: Parenje u srodstvu (inbreeding, linebreeding...) Pon Okt 24, 2011 12:05 am | |
| Sta nije jasno u mom postu koji je citiran,, Pro nisi odgaivac i ne vidim zasto si se nasao prozvanim, Jedino ako ti je neko ko se prepoznao nije skrenuo paznju pa sada pises u njegovo ime. - Citat :
- Mnogo ima oprechnih mishljenja o svemu i zato ...dobro razmislite pre nego nekog savetujete.
Smartam da ni jedan savet koji je dat na forumu nije na stetu pasa i njihovih vlasnika, samo je pitanje kako ko to razume. | |
| | | Big Mazi
Broj poruka : 1713 Godina : 51 Lokacija : Obrenovac Datum upisa : 17.04.2010
| Naslov: Re: Parenje u srodstvu (inbreeding, linebreeding...) Pon Okt 24, 2011 12:13 am | |
| - Big Mazi ::
- Vrlo zanimljiva tema
Poshto sam zaljubljenik u sve pse i volim dosta rasa...naravno nasha mi je jedna od omiljenih ,jako me interesuje sve u vezi nje.Sem svega na temu inbreeding, linebreeding,saznajem i druge stvari po pitanju raznih oboljenja vezana za pei.Imam gomilu tekstova o svemu.Ali nechije mishljenje sa dosta znanja me jako raduje svaki put.Josh jedna informacija vishe.Rado cu je pazljivo saslushati na ovu temu...a mozda i neshto novo saznam,ko zna? Snaznog sam mishljenja da je totalno neracionalno i veoma opasno prichati u mnozini kada se pominju odgajivachi koji rade inbreeding.Moze vrlo lako neko da pomisli da se pominju svi odgajivachi bilo koje rase...ne vezano za nashu i da se pronadu u temi.Ako neko ima odredena saznanja neka ih javno iznese i napishe na koga konkretno misli.Poenta foruma i jeste u medusobnom pomaganju i etiketiranju ljudi koji shtete rasi...na ovaj ili onaj nachin. Takode sam mishljenja da svako ko da nekome savet u vezi psa i pri tome mu nashkodi zdravlju,morace ga nositi na savesti. Mnogo ima oprechnih mishljenja o svemu i zato ...dobro razmislite pre nego nekog savetujete.
Samo nas ti prosvetli na koga si mislio i ko je taj odgajivach ili odgajivachi ??? Ja sam ti se jasno i glasno obratio ...upravo tebi Ponovicu opet ... - Big Mazi ::
Ako neko ima odredena saznanja neka ih javno iznese i napishe na koga konkretno misli.Poenta foruma i jeste u medusobnom pomaganju i etiketiranju ljudi koji shtete rasi...na ovaj ili onaj nachin. Takode sam mishljenja da svako ko da nekome savet u vezi psa i pri tome mu nashkodi zdravlju,morace ga nositi na savesti. Mnogo ima oprechnih mishljenja o svemu i zato ...dobro razmislite pre nego nekog savetujete.
Prochitaj tachno shta je napisano ako mu nashkodi zdravlju ....ako mu ne nashkodi pa to je veliki plus...na to sam mislio ...evo ja tebi rado objashnjavam Slobodno reci sve shto znash,ako ima tako neshto. | |
| | | Hana
| Naslov: Re: Parenje u srodstvu (inbreeding, linebreeding...) Pon Okt 24, 2011 1:23 pm | |
| U mom postu na pocetku ,odgovorio sam na konstataciju da na forumu nema odgaivaca. Ima naravno i to sam i rekao i ni jednom reciju nisam pomenu da se oni bave liniskim ili bilo kojim drugim ukrstanjem u srodstvu.To su sve mladi odgaivaci koji tek ulaze u taj posao i iza sebe imaju tek dva ili tri legla. Svrha mog pisanja je samo u nastojanju da se skrene paznja na sve probleme koje nedostatak znanja, iskustva i teznja za nekim drugim ciljevima moze da uzrokuje, nebitno da li je to odgaivac ili vlasnij jednog psa. Jedna od dobrih stvari koja se desila u zadnje vreme je osnivanje kluba za ovu rasu.Svi smo svesni da je to mukotrpan posao i da ce biti tesko podici svest ljudi koji se profesionalno bave uzgojom ali i onih koji imaju po jednog ili dva psa, kojih je najvise na ovom forumu da posvete vise paznje odabiru jedinki za paranje, Par uednika ovog foruma poseduje zavidan nivo znanja o nasoj rasi i verujem da ce izaci u susret svim zainteresovanima i odgovoriti na vecinu njihovih pitanja i nedoumica. I kao sto rece @Wings-of-Campus sve dok se ne uvede red i ne budemo imali vodju uzgoja koji ce odobravati parenje odredjenih jediki stanje ce da bude katastrofalno. Zato bih i zamolio korisnike foruma da se ukljuce u sve diskusije, polemike i teme sa ovog foruma a na samo u kojima se predstavljaju psi, ...jesu svi lepi, zguzvani , medeni ali dajte svi da iskreno pisemo o svemu , ima tu jos dosta mesta da se stvari poprave . Smatram da bi za pocetak trebalo postaviti linkove prema Shar-Pei Archivi i svim psima u njoj koji su uginuli od groznice i drugih prenosnih bolesti da bi korisnici foruma znali koje linije da izbegavaju pri kupovini i prilikom odabira za parenje.Samo takvim javnim postupkom moze se nesto konkretno uciniti u cilju poboljsanja rase i njenog zdravlja.Svi znamo da pored obolelog psa pati i njegov vlasnik. | |
| | | Hana
| Naslov: Re: Parenje u srodstvu (inbreeding, linebreeding...) Pon Okt 24, 2011 3:29 pm | |
| Radi pojasnjenja korisnicima foruma kojima ova tema nije bas naj jasnija evo jednog teksta ciji je autor Bojana Vuković Ivić .
INBREEDING je kako smo već spomenuli,parenje u užem ili širem srodstvu.
Neki izvori izjednačuju inbreeding sa incestom,no večinom se u literaturi ovaj izraz koristi za bilo koje parenje u srodstvu.
Incest je sparivanje jedinki u vrlo uskom srodstvu tipa otac-kći,majka-sin,brat-sestra... To je definitivno najbrži put za „učvrščivanje“ željenih svojstava ali je definitivno i najriskantniji. Ovom se metodom mogu koristiti samo oni koji imaju puno znanja,iskustva,jasne vizije svog uzgoja i puuuuno novaca! Istina je da će već u prvoj generaciji potomaka željeno svojstvo postati dominantno ali ovdje postoji opasnost da će se jednakom brzinom „učvrstiti“ i neka ne željena svojstva i pojaviti se nekad i potencijalno fatalni defekti. Samo eksterijerno i zdrastveno najbolje štene (što se ne može utvrditi odmah) se ostavlja pod kontrolom i eventualno,ako zadovolji stroge kriterije, u uzgoju. Sva ostala štenad su zapravo „tempirane bombe“ koje su posebno opasne ako nemaju vidljivih mana, a njihove degeneracije se mogu pojaviti tek u 3.,4., generaciji,a da nikome ne bude jasno,zašto? Dakle,kompletan takav uzgoj trebao bi biti strogo kontroliran (u svakom pogledu) od strane ODGOVORNOG uzgajivača i to u više generacija što naravno zahtijeva puno rada i novca. Mislim da je suvišno napominjati da u takav uzgoj ulaze isključivo i samo jedinke extra kvallitete.
Uzgoj u srodstvu (inline) je najčešće upotrebljavana metoda kod iskusnih uzgajivača. Gotovo svaka „ozbiljnija“ rodovnica je temeljena na ovoj metodi. U ovoj metodi za uzgoj koristimo jedinke koje nisu u tako uskom srodstvu,najbliža kombinacija je 1-3 tj,npr, kada je parena unuka s djedom,ili je unuk sparen s bakom i sl. Prednost ove metode je da se rezultati također postižu relativno brzo ali sa puno manje rizika nego kod čistog incesta. Treba napomenuti da se najbolji rezultati postižu upravo uparivanjem u „liniji“,dakle unuka –djed i sl. dok parenja tipa bratić-sestrična ne donose tako dobre rezultate. Naravno ni ovdje ne radimo napamet nego u „rodovnicu vraćamo“ upravo onog pretka čije karakteristike želimo dominantno sačuvati u svom uzgoju. Ako se vratimo svojoj zdjelici s kuglicama ( genima),možemo reći da ovdje sa popriličnom vjerojatnošću možemo očekivati željenu ružičastu jer nam sve kuglice imaju rozasti „štih“...odnosno jedinke koje ulaze u uzgoj imaju vrlo slične gene,upravo onakve kakve želimo u svojoj liniji.
Iako recepta za uspiješni uzgoj nema ipak postoje smjernice kojih se treba držati. Pas ima cca 30 000 gena,pojavljuje se oko 400 defekata od kojih su neki recesivni (dakle ne ispoljeni sve dok se ne pojavi određena kombinacija gena ),neki recesivni povezani su sa spolom (nosioc može biti samo jedan spol),neki dominantni,neki poligenski,a za 20 postoje DNA testovi kojima ih možemo predvidjeti.Znači da ako smo dovoljno samokritični i selektivni puno nepoželjnih svojstava možemo predvidjeti unaprijed. Smisao genetike je kombiniranje najboljeg s najboljim,a ako najbolje nije dostupno zadovoljavamo se s onim manje dobrim,ali moramo biti svjesni da tada nazadujemo. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Parenje u srodstvu (inbreeding, linebreeding...) | |
| |
| | | | Parenje u srodstvu (inbreeding, linebreeding...) | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |