Shar-pei
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum posvećen šar-pej rasi!

PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Doli - Bubrezi visok kreatinin & urea
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptySre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyČet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151

» Sar Pei stene
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic

» SHAR PEI & ZIMA
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptySub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr

» Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyČet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr

» Parenje, graviditet i ostale teme...
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyUto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptySre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)

Ići dole 
+14
vesna secerov
Lee
Blaze
hektor
AhKin
Big Mazi
leica
neron
Nesha
JOVANKA BROZ
Bafi
unaltraina
Skarfi
Murphypei
18 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

Muški Broj poruka : 8637
Datum upisa : 13.11.2007

Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyČet Jun 23, 2011 12:27 pm

Ovo što radi Antagene tj. što je radio je samo učestvovanje u studiji o FSF i hijaluronu (USA i Švedska), gde su skupljali uzorke za slanje, konkretno u slučaju Evrope u Upsalu u Švedskoj kod Mie Olsen. Test za FSF tj. za vezu između hijalurona-CNV-autoinflamacije još uvek nije izašao, po informacijama koje imam, a dolaze lično od DVM Linde Tintle na velikom forumu, drugi deo studije tek treba da izađe (očekuje se svaki dan), a onda će biti najavljeno kada izlazi zvanični test i da li će odmah biti za komercijalnu upotrebu. Neki psi su već dobili rezultate, a znam da oni koji su poslali uzorke će moći da dobiju svoje po izlasku ovog sad drugog dela.

Test na amiloidozu, kao što Ljilja reče, se odnosi na uzimanje uzorka tkiva bubrega, kod shar-peia je u pitanju medularna amiloidoza tako da je praktično ludost raditi ovako nešto živom psu, dok se post mortem test može odraditi kod nas u Srbiji bez ikakvih problema. Ja ga nisam odradio Marfiju mada je kod njega bilo jasno da ima FSF zbog redovnih napada, a urinoanaliza i analiza krvi su mi pokazivale da je u pitanju otkazivanje bubrega pa je logično da je u pitanju amiloidoza. U svakom slučaju on se nikada nije pario,a čovek od koga smo ga kupili je obavešten da je imao FSF.
A što se tiče odgajivača i rađenja CR testa post mortem, kod nas to još uvek nije zaživelo, jeste u regionu i to podržavam potpuno, mada mogu da kažem da u svetu postoje odgajivači koji rade test al ne objavljuju uopšte rezultate nego je sve to obavijeno nekim velom tajni pa onda ispaljuju po koju kada imaju koristi od toga ili kada postoje skriveni motivi.
Nazad na vrh Ići dole
neron
Urednica Shar-Pei Magazina
neron

Broj poruka : 5740
Godina : 46
Datum upisa : 24.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyČet Jun 23, 2011 2:16 pm

Bilo bi lepo kada bi to bilo sto pre moguce, ali licno mislim da nasi odgajivaci (cast izuzecima,ako ih ima) nece raditi ,jer jednostavno, oni ne zele da saznaju nesto sto moze da im prekine lanac zarade , Sad
Na zalost, zivimo u zemlji gde ljudi odlucuju da ljudima nece raditi obdukciju, licno sam bila prisutna odluci, , jer "to ga nece vratiti" . Mnogo ce vode Dunavom proteci dok ne budemo na visini zadatka jer svest odgajivaca a i vlasnika je jos uvek daleko od potrebnog nivoa. Jos uvek imamo vlasnika koji psa kupaju svakog dana(!!!) a i veterinare (nas ex vet) koji na ocigledne naznake nije ni posumnjao na groznicu (ocigledna neupucenost a i nedostatak zelje za edukacijom ) ... Sta ocekivati???
Prvo rad na edukaciji i podizanju svesti pa tek onda idemo dalje...
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyUto Jul 05, 2011 9:56 pm

DVM Jeff Vidt (specijalista za rasu) je dopunio svoj članak o FSF/A i inflamaciji. Za sada ću ostaviti samo link pa ko razume engleski može da pročita, a za vikend ću se potruditi da prevedem sve da bude razumljivo i ostalima.

http://www.drjwv.com/article.php?view=0002.php

DVM Jeff Vidt ::
Renal amyloidosis has hit the Shar-Pei fancy in recent years and left many of us feeling helpless as we watch young Shar-Pei sicken and die before our very eyes. We don't have to sit and take it, but can gather the facts and formulate a plan of action. What I propose in this paper is based on the information available today about renal amyloidosis. Currently, there is no test available to help pinpoint Shar-Pei at risk for developing the condition and due to ethical considerations, information concerning pedigree analysis is not available to help determine those dogs who have the condition in their background. What we are left with is to try to uncover the condition in our dogs as early as possible and to institute steps to minimize the effects on our dogs and increase longevity. The following plan has no guarantees and certainly will change as new information becomes available, but it represents a starting point and a step to build on further.

Inače ovo boldovano je veoma interesantno. I njima je bitnija "etika" nego da se otvoreno počne pričati koji pas je uginuo od potvrđene amiloidoze i koji je imao klasične FSF napade. Razumem da se iza svega ovog tamo nalaze velike "face", kao što rekoh u postu ranije izgleda se tu informacije puštaju samo kad treba da se udari neko drugi po nosu. I onda se zapitam gde su u svemu tome psi.....
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
unaltraina

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 59
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyUto Jul 05, 2011 11:29 pm

Procitala, bar je sve sto se i inace zna na jednom mestu SadSadSadSad
To boldovano nije interesantno vec da te tuga uhvati.....zbog "etike" kojom nazivaju tastinu odgajivaca ovi psi ce jos dugo biti najmanje vazni u celoj stvari Sad....Bitne su im njihove "dragocene" titule i osecaj velicne i licnog uspeha a na psecim plecima ,gladac.....da sve to bude lepo i negradjeno vecom vrednosti u materjalnom smislu....a jadac ce spoznati oni koji stvarno zavole svoje pse...uglavnom obicni ljudi koji bi sve ucinili da njihov voljeni pas pa i ako je bez titula pozivi koju godinu vise, bolje reci koji mesec ili dan vise Sad Sad

Poslednji izmenio unaltraina dana Sre Jul 06, 2011 9:40 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptySre Jul 06, 2011 12:01 pm

U svojim postovima na velikom forumu Linda Tintle je napisala da se psi koji imaju problem sa preteranom ekspresijom hijalurona i oni za koje se zna da imaju napade FSF i amiloidozu (a može se znati na osnovu kliničke) isključuju iz priploda mada i ona sama kaže da naboranost ne mora nužno da znači da je pas samim tim pogođen i da će se tek kasnije sve znati, al da ne treba rizikovati.
Sada je lako vaditi se da nema testa i da oni ne znaju koji pas ima koliko kopija tako da se još uvek sve vrti u krug. Mene izuzetno nerviraju te tajne i ta skriventost jer znam da ima onih koji praktikuju otvorenost (jedan poznati odgajivač iz USA priča o svemu u svojim linijama) pa mi onda nije jasno zbog čega ne bi mogli i ostali otvoreno o tome. Jedini odgovor je sujeta jer kad bi se sve iznelo u javnost nastao bi haos, pretpostavljam da bi se mnogi iznenadili.
Pre 2 dana je bilo ravno godinu dana kako je Marfi uginuo, ko je imao psa koji se pati ceo svoj život razumeće kako se osećam svaki put kada pročitam ovakve "etičke" finese. Ko je gledao biće koje neizmerno voli, kako se savija i umire u bolovima želeće da ovako nešto nikada ne doživi.
Nazad na vrh Ići dole
neron
neron

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptySre Jul 06, 2011 3:50 pm

Pedja, potpuno razumem tvoju posebnu osetljivost na ovu temu, jer mnogo bolje si , na zalost na primeru, "video" sve to. Potpuno se slazem sa vama , jer je krajnje vreme da se malo pomere neke stvari i puste tajne na svetlo dana. Nekad mi se smuci od svih tajni koje se,zarad globalne zarade, muvaju pod tepih...dokle,bre,vise???
Nazad na vrh Ići dole
Lee

Lee

Broj poruka : 11
Godina : 40
Datum upisa : 05.09.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPet Sep 16, 2011 10:34 am

Najteze mi je kad Lee moram gleda s tom dignutom nogicom kako hoda... Upratila sam da on te napade dobije samo kad brat (njegov drugi gazda) dodje kuci poslje pola godine, i kada opet ode i on skonta da se nece odma vratit...
Tako da sada imam poseban tretman s njim kad brat treba kuci doci, i mogu vam reci da funkcionise... nije napad imao zadnji put kad smo posjetu imali... mislim da se to na pocetku i javlja radi nekog stresa, da li bude po par dana na vikendici ili neko drag se pojavi, tako da sad Lee ima skroz miran i stalozen zivot i uspjeva nam za sada.... Da i Lee puni 4 godine uskoro Smile))
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPet Sep 16, 2011 11:09 am

Stres jeste jedan od glavnih okidača za napad groznice. A zašto se javlja odgovorna je mutacija i nasledna komponenta. Od objavljivanja ovog poslednjeg istraživanja na temu FSF/A/Hijaluronoze počeo sam rasu da zovem mutantskom što uopšte nije daleko od istine s obzirom na to da je svi imaju neki manje neki više.
Da li je Lee na protokolu za groznicu? (kolhicin i ostali suplementi)
Nazad na vrh Ići dole
Lee

Lee

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPet Sep 16, 2011 11:15 am

Nije, ove godine je samo jednom imao taj napad, i kad sam ga odvela vet i vadio sve nalaze covjek nije nista nasao, ni jedan protein na osnovu kojeg da propise terapiju...
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPet Sep 16, 2011 11:29 am

Veterinar verovatno nije upoznat sa FSF. Kada pas ima napade a svi parametri krvi i urina su normalni gotovo 100% je u pitanju FSF. U svetu postoje 2 protokola kod nas za sada samo jedan i to je lek kolhicin. Sam napad nije toliko opasan ukoliko se iskontroliše aspirinom, ali je jako opasno ono što se dešava u organizmu. Oslobađaju se proteini akutne faze (amiloid) koji se "lepe" za organe, uglavnom stradaju bubrezi ili jetra. Znači napad ih ne ubija nego ih ubija tiha inflamacija koja se odigrava u organizmu zbog kruženja medijatora inflamacije.
Moj Marfi je bio na protokolu, ali smo mi već kasnili on je od štenećih dana imao redovne napade kada je data dijagnoza bubrezi su mu već bili u umerenoj fazi otkazivanja. Kolhicin je smanjio napade na minimum retko ih je imao dok je bio na njemu. Zašto ga nisam ranije stavio na kolhicin? Zato što veterinari nisu imali pojma o čemu se radi i lečili su sve i svašta, tek na moje insistiranje definitivno je sve potvrđeno i krenuli smo sa terapijom.
Juče sam na sajtu DVM Jeff Vidt (specijalista za rasu) radio upitnik za sha-peia i rezultat je poražavajuć, 25% uvedenih peieva ima klasične napade FSF. Uzorak je rađen naskoro 6000 peieva iz celog sveta. Sad
Nazad na vrh Ići dole
neron
neron

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPet Sep 16, 2011 12:18 pm

25 % - porazavujuce Sad
Nazad na vrh Ići dole
Lee

Lee

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Okt 09, 2011 12:12 pm

Htjela sam da vas pitam, mooj veterinar tvrdi na nije ovo ta sar pei groznica, a Lee je jucer imao groznicu.... da li da se ja usudim da mu sama dajem taj Kolhicin???
Nazad na vrh Ići dole
neron
neron

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Okt 09, 2011 12:49 pm

A sta vet misli,ako nije TA groznica,koja je?
Kolhicin nikako na svoju ruku,bar koliko ja mislim. Moj ti je savet,menjaj veterinara,sto pre.
kiss za L
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Okt 09, 2011 3:46 pm

Lee ::
Htjela sam da vas pitam, mooj veterinar tvrdi na nije ovo ta sar pei groznica, a Lee je jucer imao groznicu.... da li da se ja usudim da mu sama dajem taj Kolhicin???
Jel može malo opširnije šta se tačno dešavalo? Kako je sve izgledalo? I moj je savet menjati veterinara. Odakle ste?
Veterinari su generalno slabo informisani ne samo kod nas nego svuda u svetu. Ne znaju da prepoznaju problem, a retko kad rade kompletne analize. Znam da je Lee imao i ranije napade (ako se dobro sećam) tako da ukoliko je zaista FSF onda odugovlačenje sa protokolom samo dozvoljava da inflamacija kulja u organizmu. Bubrege (i druge organe) ne uništava sam napad FSF nego inflamacija koja se konstantno dešava. Hajde prvo odgovori na ova gore pitanja pa ćemo dalje nešto smisliti, bar uputiti na veterinare koji su spremni da sarađuju.
Nazad na vrh Ići dole
Lee

Lee

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Okt 09, 2011 4:17 pm

sinoc je imao temp 41, i tresla ga je groznica, ustajao je s jednog mjesta na drugo, i hodao je onako kao po jajima, dala sam mu aspirin smirilo mu je temp i poslje toga je i jeo... ali evo cijeli dan ustaje s jednog mjesta na drugo, kao da se ne mozes namjestit kao da ga nesto boli... Iz Tuzle smo, Veterinaru idem u Domaljevac, Orasije, divni su dole i pregledali su mu mokracu i bubrege i kazu da je sve ok, i rekao je jos Dr. Ivo da se o to groznici ne zna nista posebno... otici cu sad opet ove sedmice i trazit cu da mu pocne davat Kolhicin... ne znam sta drugo bi mogla uradit...
gledala sma ovaj video s Murphyem ima dosta slicnosti, samo sto Lee nikad nije bio tako slab, on kroz sat vremena dodje sebi... ne znam stvarno sta da radim...
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Okt 09, 2011 4:26 pm

Daleko ste jako Sad Ovako, ukoliko veterinar hoće da sarađuje evo teksta koji će mu pomoći. Tekst je napisala veterinarka specijalista za rasu Linda Tintle ukoliko se ukuca njeno ime na google izaći će gomila referenci. Tekst sam ja preveo ima ga ovde na forumu na vrhu svakog dela Shar-Pei i Hijaluron je ime teme. Ovo možete iskopirati i dati mu da pročita:

Izmenjen monograf DVM Linde Tintle sa dodatim rezultatima studije:

HIJALURONOZA, SHAR-PEI GROZNICA, AMILOIDOZA

FAMILIAR SHAR-PEI FEVER je sindrom periodične groznice kojeg karakteriše nasumična inflamacija sa veoma visokom temperaturom, ponekad sa oteknutim zglobovima ili njuškom, uglavnom traje 12-36h. FSF je autoinfalamatorni sindrom ne autoimunološki!

Hijaluronoza: preterana hijaluronska sinteza 2 (HAS2) kod shar-peia i preterani hijaluron (HA) vode do njihove jedinstvene zadebljane i naborane kože zbog regulatorne mutacije. Mutacija je duplikacija koja se događa u više kopija. Svaki shar-pei ima različit broj kopija ove mutacije (zavisi od psa do psa).Mutacija je kopija broja varijacija ili CNV (copy number variant).

Preteran mucin može da oformi mehure ili balončiće na osetljivoj koži. Zdravlje hijalurona je od ključne važnosti za shar-peia. Oštećeni ili degradirani molekuli hijalurona (molekuli male molekularne mase) predstavljaju molekularni obrazac koji se povezuje sa oštećenjima (DAMP) to može da aktivira urođeni imunološki sistem. Prvobitni molekuli velike molekularne mase HA obezbeđuju zdravlje i služe za zalečivanje. Može se poboljšati zdravlje shar-peia prevencijom oštećenja njihovog hijalurona (HA).

Njihov skriveni genetski defekt je jedna nestabilna duplikacija u regulacij proizvodnje Hijaluronske Sinteze 2 (HAS2) koja je opisana kao "meathmouth" (mesnata usta) mutacija u članku iz Marta 2011. objavljenom u PLoS Genetics. Originalni, tradicionalni tip shar-peia sa manje mesnatim ustima, manjim zadebljanjima kože i manjom naboranošću ima za nijansu drugačiju mutaciju na istom mestu. "Meathmouth" mutacija stvara predispoziciju kod shar-peia (i nekih mešanaca sa shar-peiom) ka neprimerenom inflamatornom reagovanju! Ovo rezultira hroničnom elevacijom inflamatornih hemijskih prenosnika u krvotoku. Shar-pei može imati nenormalnu inicijaciju takođe i povećanost inflamacije kao rezultat broja kopija varijacija (CNV) mutacija. Mogu preterano reagovati na infekcije i oštećenja. Veći broj kopija mutacije kod psa, veća reakcija inflamacije može da se dogodi kada se HAS2 događa. Hijaluron se takođe degradira i preobražava prebrzo: za nekoliko sati, dana ili nedelja u zavisnosti od lokacije. Raspad HA u fragmente za eliminaciju dovodi do inflamacije.

Fragmenti HA male molekularne mase (LMWHA) aktiviraju i podstiču inflamatorno oslobađanje IL-1beta a onda i IL-6, dva glavna pokretača groznice i inflamacije. Mutacija vodi do nenormalne inflamatorne funkcije povezane sa inflamatornim sindromima kod ljudi Mediteranska groznica, TRAPS, CAPS i giht.

Shar-pei sa FSF može pokazati sledeće znake:

Ima jedan ili više napada neobjašnjive povećane temperature (od 39,4 do 41,7) u retkim slučajevima može biti i viša. Temperature preko 41 se smatraju hitnim slučajevima. Bez temperature nije 2klasičan" FSF (pod pretpostavkom da pas nije na kolhicinu i suplementima). Temperature obično počinju pre 18og meseca, ali napadi kod odraslih takođe mogu da se dogode. Napadi groznice sa godinama postaju sve ređi. U većini slučajeva napad traje 12-36h čak i bez tretmana, a moguće je i da napad traje veoma kratko samo par sati.

Jedan ili više znakova može da prati groznicu

Oticanje u okolini zgloba sa ili bez inflamacije u samom zglobu. Jedan ili više zglobova može biti pogođeno u većini slučajeva je u pitanju zglob na zadnjoj nozi (swollen hock syndrome-SHS). Od pasa koji su imali napad groznice oko 53% pasa je imalo otečen zglob ili zglobove u jednom momentu uz povećanu temperaturu. treba biti oprezan da se ne pomeša normalna naboranost na nogama i akutno oticanje zgloba u toku napada groznice..
Ponekad imaju i otčenu i bolnu njušku!

Bol u stomaku, nemogućnost kretanja, savijena leđa, blago povraćanje ili dijareja, ubrzano disanje! Proinflamatorni udeo daje psu izgled kao da ima grip.
Kompletna analiza krvi će uglavnom pokazati neutrofiliju (iako i neutropenija može da se dogodi u početku), često monocitozu zbog aktivacije neutrofilne i monocitne hemotakse. Shar-pei sa FSF može imati povećanu alkalnu fosfatazu, hiperholesterolemiju, hipomagnezimiju, hiperglobulinemiju i blago povećan bilirubin u krvi.

Amiloidoza je bolest izazvana abnormalnim depozitom rasturenih produkata hronične inflamacije u ekstracelularnom matriksu (između ćelija). Ozbiljnost bolesti i rizik od amiloidoze zavisiće od količine inflamacije inicirane autoinflamatornom preteranom reakcijom. Hronična inflamacija, neprimetna, stavlja pogođene pse u rizičnu grupu za razvijanje sistemske reaktivne amiloidoze koja može da dovede do otkazivanja bubrega veoma rano.

Neće svaki shar-pei koji ima FSF razviti amiloidozu ali znak upozorenja stoji da imaju nenormalnu autoinflamaciju i da su u rizičnoj grupi za bolesti bubrega. Shar-pei sa FSF može da živi i preko 10 godina. Dva shar peia moje majke su živela 12 ½ i 15 ½ godina sa FSF i ovo nije retko među mojim pacijentima. Radeći sve što možete da umanjite hroničnu inflamaciju i kontrolišući bolest možete im pomoći da žive najbolje koliko god to bilo. Nažalost, kombinacija genetičkih predispozicija (povećan CNV) i uticaj okoline mogu da dovedu do rane smrti od otkazivanja bubrega, malo ređe, jetre od amiloidoze.

Dijagnoza Shar-pei groznice se postavlja kada se isključe ostali uzročnici povećane temperature uz neke osnovne testove koji pokazuju trenutno stanje psa: analiza urina, kompletna krvna slika, T4, test na krpelje (lajmska i oblici babezioze). Mogu se koristiti i ostali testovi za autoimunološke poremećaje. Trenutno je dijagnoza na osnovu isključivanja svega ostalog. Sarađujem sa Dr Kerstin Lindblad-Toh i Mijom Olsen na genetskom testu pomoću CNV mutacije (broj kopija varijacije mutacije) koji je uprocesu validacije na Broad Institute of MIT i Harvardu i Uppsala University in Švedskoj. Komercijalni test koji je tačan, značajan i koristan veterinarima, vlasnicima pasa i odgajivačima je cilj ove studije. Takođe sam zahvalna na višegodišnjoj podršci i asistenciji doktorima Daniel Kastner, Elaine Remmers, Francesca Puppo timu NIH-NIAMS i NIH National Human Genome Research Institute u otkrivanju zašto shar-pei pati od ovog poremećaja. trenutno istraživanje je u velikom delu trud internacionalnog tima i saradnje poslednje 23 godine predugo ali značajno i cenjeno.

Zato što su napadi groznice markeri da postoji autoinflamatorna bolest, terapija treba da počne veoma rano da bi se izbegle komplikacije. Neki psi imaju samo jednu primetnu groznicu i opet umiru prerano od amiloidoze broj i učestalost napada nije u vezi sa ozbiljnošću hronične inflamacije. U retkim slučajevima, psi mogu umreti od amiloidoze bez ijedne groznice ili mogu imati napad groznice neposredno pre nego što burezi otkažu.

Moj trenutni tretman za FSF uključuje 0.025-0.03 mg/kg kolhicina 2 puta dnevno ili manje u zavisnosti od stomaka i tolerancije. Predlažem da pas počne sa manjom dozom i da se doza povećava do maksimalne tolerantne bez dijareje. U većini slučajeva je to tableta od 0.6mg ujutru i uveče. Kolhicin je moćan lek ali se akumuliše u belim krvnim zrncima (ciljna meta) i gastrointestinalni trakt prvi reaguje pre nego što dođe do ozbiljnih kontraefekata.

Nikada nisam videla dokaz bilo koje štete od kolhicina osim dijareje koja nestaje kada se lek povuče. Kolhicin leči skrivenu patologiju tako što blokira kretanje neutrofila (jedan od belih krvnih zrnaca), smanjuje nivo citokina (signalizatora inflamacije) i blokira formaciju amiloid proteina (otpadak inflamacije). Kod ljudi dokazano je da je bezbedan kod male dece, trudnica, čak i kada se daje doživotno. Tretman je do kraja života. Lek koristim od 1993 i imam pacijente na ovom leku preko 10god. Neki psi ne mogu da ga tolerišu pa im se daju manje doze ako i to ne tolerišu ne daje im se uopšte. Kolhicin i ciklosporin se nikada ne daju zajedno!

Napade lečim sa 50% dipyron (500mg/ml) injekciono (obično 0.5-1.0 ml/pas pod kožu) ili meloksikam (Metacam), nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Dipyron je IL-1beta blokator koji se može naći injekciono ili kao oralna suspenzija. Aspirin je takođe efektivan! Neke temperature mogu da budu ozbiljne i zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju (preko 41). Vlasnici shar-peia treba da porazgovaraju sa svojim veterinarom da imaju lekove za smanjenje temperature kod kuće jer zaustavljanjem temperature u ranoj fazi smanjuje se količina inflamacije. Izbegavati davanje ovih lekova i kortikosteroida zajedno i veterinar treba da se zabrine ako pas povraća zbog ulcera u stomaku i mogućih komplikacija!

Budite oprezni sa ledom i kupanjem: spoljno hlađenje treba ostaviti samo za pse koji imaju temperaturu oko 41, dok lekovi ne počnu da deluju orgnizam će se samo truditi da ponovo podigne temperaturu i može da produži napad. Postavljanje hladnog peškira u predelu prepona može da pomogne smanjenju temperature!

Neke napade temperature mogu da izazovu infekcije. Ako je groznica jaka, uporna i slabo regauje na lekove za smanjenje temperature potrebno je lečiti i infekciju. Negu veterinara treba potražiti svaki put kada napad traje duže od 48h ili ne reaguje na antiinflamatorne lekove. U retkim slučajevima, neutrofilni vaskulitis i septični šok može da se dogodi (STSS) kada se koža bukvalno guli. Takođe je povezano sa bakterijama koje luče hijaluronazu koja razara mucin kod shar-peia.

Shar-pei treba regularno kontrolisanje prvog jutarnjeg urina, kompletnu krvnu sliku, i T4 test. Ako je specifična gustina manja od 1020 to su prvi znaci problema sa bubrezima. Medularna amiloidoza je najčešća kod shar-peia sa ugroženim bubrezima i proteinurija je poslednja faza koja se dešava. Količine proteina u urinu takođe treba meriti i kreatinin-protein odnos ako se otkrije da pas ima proteina u mokraći. FSF psi treba da odu na pregled svaki put kada ne jedu kako treba, ako povraćaju, imaju dijareju nekoliko dana ili su na bilo koji način bolesni i drugačiji nego inače. Krajnji minimum kod zdravih pasa je kontrola jednom godišnje iako bi većinu trebalo proveriti i više puta!

U dodatku, Shar-pei je sklon bolestima kože, tumorima kože (mast cell tumor). Vezivanje HA svojim receptorom CD44 pokazuje da igra značajnu ulogu u regulaciji "murine cutaneous" i vezivnom tkivu i proliferaciji masnih ćelija. Izgleda da CD44-HA kontroliše populaciju masnih ćelija. Interakcija CD44-HA može izazvati imunološki odgovor kao i regulacija funkcije masnih ćelija , preteran HA i njegova oštećenost i degradacija imaju ulogu u rasnoj karakteristici za oboljenja kože i druge inflamacije.

Kortikosteroidi (prednizon ili deksametazon) ili kortizol kojie proizvodi organizam tokom stresa (ovo se događa tokom visoke temperature ili neke bolesti) zatvaraju produkciju Hijaluron sinteze 2 (HAS2). Ovi steroidi mogu smanjiti njušku shar-peia i mogu izgubiti dosta nabora. Veoma male doze se koriste prilikom lečenja regija na koži zahvaćenih mucinom ili u slučaju limfedema na zglobovima (hronično oticanje zglobova usled sakupljanja tečnosti). Shar-peiu kome se smanji njuška i količina nabora iznenada iz nepoznatog razloga bi trebalo odraditi sve testove i detaljno ga pregledati.
Nazad na vrh Ići dole
Lee

Lee

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyNed Okt 09, 2011 4:41 pm

to cu mu onda isprintat, i vidjeti kako i sta, ovaj u Domaljevcu je najbolji vet u Bosni, i on ce reci ako sta pogrijesi ili ne zna, to vise volim nego kad se prave da sve znaju.,...
hvala puno, smirili ste malo
Nazad na vrh Ići dole
vesna secerov

vesna secerov

Broj poruka : 5
Godina : 53
Datum upisa : 14.11.2011

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 12:18 pm

Isti problem imam sa svojim sar pejom......u martu se prvi put pojavila groznica (tada nisam ni slutila da je to to) za vetrinara je to bila prehlada, malo injekcija i gotovo.U medjuvremenu sam ovde procitala sta je u pitanju ali se on nije slozio sa tim......U poslednjih 10 dana moj pas vec treci put ima groznicu......dva puta bez temperature samo ne moze da hoda i zglob je natece (jednom levi,jednom desni), sinoc se ponovilo treci put, ali ovoga puta i temperatura.......sta da radim, molim vas?
Nazad na vrh Ići dole
neron
neron

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 12:26 pm

Za pocetak, promenite veterinara, jer kao sto vidite, najbitnije je da vet hoce da saradjuje i siri vidike. Vas pas je u pitanju,a ne njegov.

Odakle ste?
Nazad na vrh Ići dole
vesna secerov

vesna secerov

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 12:43 pm

Iz Lazarevca sam, a nemam neki veliki izbor vet.....ipak se mora hitno u beograd
sve bih dala samo da je izlecim, mukica moja tako se sinoc izmucila, od injekcije joj je spala temp ali je nogica bolela tako da je disala kao da se poradja.....
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 1:21 pm

Pozdrav Vesna, dobrodošli na forum.
Ukoliko možete da odete do Pančeva to bi vam bila najidealnija opcija jer obe veterinarke tamo imaju iskustva sa shar-peievima i sa FSF znaju da prepoznaju simptome. U suštini bilo koji veterinar koji je spreman da se upusti u istraživanje može da pokupi većinu stvari o groznici (FSF)sa interneta. Moj prvi veterinar je bio iskren i rekao da ne zna šta je to i da nije spreman da uči s toga sam Marfija vozio u NS.
Tema sa telefonima vet. ambulanti: KLIKNUTI OVDE

Za početak pročitajte temu sa hijaluronom (na vrhu svakog dela na forumu) posebno obratite pažnju na suplemente. Uz nekoliko napada do sada, trebalo bi da je već na protokolu (kolhicin) da bi se zaustavila inflamacija. Ono što možete odmah početi je dodavanje suplemenata pre svega najbitnije Omega 3 u visokim dozama, vit. C (500mg), kurkumin (začin kurkume onako na vrh kašičice)... Ima i ostalih suplemenata u temi pa kako uspete da nađete šta, za to vam veterinar ne treba, a pokazalo se kao veoma efektno (moj Marfi je imao daleko manje napada kada sam mu dodao suplemente). Veterinar vam treba samo za kolhicin da bi vam pomogao da dođete do leka i objasnio kako se dozira.
Nazad na vrh Ići dole
vesna secerov

vesna secerov

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 2:09 pm

Murphy hvala Vam puna i na dobrodoslici i na savetu
Sve cu dobro izcitati i reagovati odmah samo da joj pomognem, jer mi ovde najbolje znamo koliko se ova mala "Cudovista" vole
Hvala Vam puno, veoma mi je drago da sam sada sa vama svima ovde Smile
Nazad na vrh Ići dole
Lee

Lee

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 2:11 pm

Ja sam Leea odvela bila vet, isprintala sve s ove stranice sto ste postavili bili, i onda smo krenuli redom, urin, krv, bubrezi, jetra, pluca... sve nalazi u redu, urin cist, kriv dobra s malo povecanim brojem leukocita sto ste i naveli u jednom od tekstova, al onda je krenuo dalje bubrezi uredu... na kraju mi je dao sve nalaze i vidila sam da se samo povecan broj leukocita slaze, na zalost mi opet rekao da on misli da nije shar pai groznica i nije htio da mu pocne davat kolhicin.... nije vise napade ni imao, sad mu dajem omega 3 6 9. i canine plus svaki dan... to su ti suplementi... nadam se samo da ce barem koji mjesec biti bez napada...
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 3:51 pm

Kolhicin je veoma moćan lek. Koliko je dobar u spečavanju inflamacije u organizmu toliko može i da napravi problema. Donekle razumem veterinare kada su nevoljni da stave peieve na njega jer zaista moraju biti sigurni da je baš FSF u pitanju, a test još uvek ne postoji nego se dijagnoza postavlja na osnovu opšteg stanja i ostalih mogućih testova. Problem sa FSF je što organizam reaguje na nešto što ne postoji, šalje signal jetri da treba da se proizvodi amiloid i da se šalju svi odbrambeni činioci u pomoć, bukvalno organizam ratuje sam protiv sebe. Amiloid u prevelikim količinama se ne može jednostavno izbaciti iz organizma nego se skuplja u organima (najčešće bubrezi i jetra) i stvara dalje amiloidozu.
Ono što je lakše nama koji imamo (ili smo imali kao ja) pse sa jasnim pokazateljima FSF je što znamo sa čim imamo posla i možemo da reagujemo tako što ćemo pomoći organizmu da bude što manje "upaljen". Ima pregršt slučajeva gde su se psi samo srušili, a da nikada nisu imali nijedan slučaj povišene temperature, takve pse je uglavnom "pokosila" tiha inflamacija. Zbog toga je izuzetno bitno da svi peievi budu na visokim dozama omega 3 (ponašaju se antiflamatorno i održavaju hijaluron zdravim), ja i ovoj svojoj koja je za zasada zdrava kao dren (kuc, kuc) dodajem dosta stvari sa liste suplemenata, SVI nose mutaciju i SVI imaju manji ili veći rizik.
DVM Linda Tintle (specijalista za rasu i jedan od autora nove DNK studije o HA/FSF/A) je svoju ženku koja ima FSF skinula sa kolhicina i drži je samo na suplementima i kaže da je zadovoljna što se tiče napada, e sad ona je ipak specijalista za rasu i ima malo bolji uvid u sve ovo nego mi.
Još uvek je sve konfuzno (valjda će uskoro biti jasnije) ali je najbitnije da se trudimo da ih imamo što duže uz nas.
Nazad na vrh Ići dole
Vladica

Vladica

Ženski Broj poruka : 1651
Godina : 27
Datum upisa : 05.03.2011

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 EmptyPon Nov 14, 2011 3:54 pm

Vesna,pozz...I ja sam iz Lazarevca... Razz Nego,sta su vam rekli u Pet vet-u???
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)   Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS) - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Shar-pei groznica (Šar-pej groznica,FSF/SHS)
Nazad na vrh 
Strana 3 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
 Similar topics
-
» Groznica
» Marfi i groznica (FSF/SHS/A)
» Shar-pei - 24h
» Shar-pei

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Bolesti pasa-
Skoči na: