Shar-pei
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum posvećen šar-pej rasi!

PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Doli - Bubrezi visok kreatinin & urea
Iz istorije rase van Kine EmptySre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Iz istorije rase van Kine EmptyČet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151

» Sar Pei stene
Iz istorije rase van Kine EmptyNed Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic

» SHAR PEI & ZIMA
Iz istorije rase van Kine EmptySub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr

» Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama
Iz istorije rase van Kine EmptyČet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr

» Parenje, graviditet i ostale teme...
Iz istorije rase van Kine EmptyUto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Iz istorije rase van Kine EmptySre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Iz istorije rase van Kine EmptyPon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Iz istorije rase van Kine EmptyČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Iz istorije rase van Kine EmptyNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

Iz istorije rase van Kine

Ići dole 
4 posters
AutorPoruka
unaltraina
Urednik
Urednik
unaltraina

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 59
Datum upisa : 24.02.2010

Iz istorije rase van Kine Empty
PočaljiNaslov: Iz istorije rase van Kine   Iz istorije rase van Kine EmptyUto Maj 17, 2011 4:48 pm

Tshimao’s Kennel ….Nemacka

Vrlo zanimljiv clanak preveden sa njihovog sajta o pocetcima njihove odgajivacnice i Shar Pei rase u Evropi Smile
http://www.tsihmaos.de/germany.html

U nekoliko nemačkih novina u 1978, pojavio članak o Shar-Pei koji je opisan kao najredja rasa na svetu. Nekolicina američkih odgajivača, kako je bilo opisano, ulagalo je napor da ovu rasu odrzi zivom.
Odmah sam postala fascinirana, i jedina stvar koja mi smetala bilo je to sto su pokazani psi bili vrlo losi i previse naborani, ekstremni u tipu.Oni nisu bili odrasli psi, ali kao što se činilo štenaci, koji su u svom krznu izgledali kao da nose par prevelikih pidzama. U to vreme nepoznato je bilo da su i potpuno odrasli psi bili vise naborani. Ovaj vizualni doživljaj se ponovio i mnogo kasnije.
G. Weinberg, prvi podprecednik Kluba za egzotične rase je preuzeo odgovornost da kontaktira Shar-Pei odgajivace u SAD-u, više odgajivaca je kontaktirano putem maila. Neki jesu a neki nisu odgovorili uopste, neki su prihvatali depozit, kako bi bili na listi cekanja za štence. Slali su slike da nam predstave kako Shar Pei treba izgledati. Drugi su navaljivali cenama kojom bi se mogao platiti dobar polovni autombil.

Onda smo primili pismo od Ellen Weathers Debo koje je detaljno opisivalo rasu i koja nam je poslala nekoliko vrlo lepih fotografija. Osecali smo se dobro , i taj osećaj nije nas razočarao. Zajedno, (g. Weinberg i ja) odlučili smo se za kupovinu muzjaka Bedlam's Lover Boy. Bio je crn i sa strane je imao imao nesto od sive gradacije. Ellen Weathers Debo ga je opisala tacno, takodje je smatrala da ima previse meku dlaku koja bi po njoj terebala biti I nesto kraca. .Bedlam’s Lover Boy je bio sin Shir Du Sam Ku, jedan od najuspješnijih priplodnih pasa u SAD-u, i kuje Bedlam’s Yo Ki HI.

Igra cekanja je otpocela i u tom periodu shvatili smo da smo kupili samo muzjaka i kao tako, samo sa njim ne mozemo u buducnosti izgraditi odgajivacnicu. Ubrzo sam pozvala Weathers Debo i pitala kad bi Boy Boy, tako smo ga zvali, trebao stici tacno i da li ce imati u buducnosti neku kuju za njega.Gospodja odgajivac je rekla da ce stici za nedelju dana i da ima crnu kuju Bedlam’s Love Song koju ce poslati zajedno sa njim. Ona je takdje bila stene od Shir Du Sam Ku i kuje Ausable’s Kina Blue.

U julu 1979 su prvi Shar Pei u Evropi preuzeti na aerodromu u Hamburgu i
Velika Shar Pei avantura je mogla poceti. Oba psa su bila ocaravajuca i vesela bica. Lover Boy je imao malo meksi brush coat a Love Song ekstremno ostar horse koji nije bio prijatan za dodir. Oba psa su imala dobre oci, muzjak tamno plav jezik a njegova polusestra tackasto prosaran, oba psa su imala potpuno zubalo. Najednom je pocelo veliko medijsko interesovanje i oba psa su predstavljena u vecini novina. Nasi cistokrvni psi uvezeni iz SAD su istaknuti na pola stranice VDH. Prvi glas Kluba je ne samo pohvalio vec i inicirao i proglasio Shar Peie kao pobednike na nacionalnoj izlozbi odgajivaca (Bundes Sieger Zucht Schau) 1979 u Essen-u. Interesovanje javnosti je bilo enormno, ne samo o psima vec i za kupovinu stenaca.

U medjuvremenu smo uspostavili kontakt sa Matgo Law-om u Hong Kongu a u proleće 1980, dva mužjaka Down-Homes Cream Zulu i Zambo, sinovi Down-Homes'Prince od Darkness i kuje Dragon Lady Jasmin of Gun Club su stigli kod nas. Mužjaci su bili krem boje, sa snažnim telima i vrlo prijateljske prirode.Zambo imao problema s očima i gospođa Schlueb iz Švajcrarske koja ga je kupila, morala ga je odmah nakon njegova dolaska odvesti na operaciju Entropiuma. Oba psa nisu imala gotovo nista od molara ni pre-molara u ustima, ali sa sobom kao izvorne poklone imali su stotine crnih paukova koji su bili pricvrsceni na njihovoj kozi(verovatno se misli na krpelje Smile).

Ubrzo nakon toga stigla je u Nemacku Down Homes’ Baeng Baeng, kći Down Homes'Jim Jade i kuje Down Homes Black Wong, gospodji Gertrud Schlauderer iz Minhena .Baeng Baeng je bila zutosmedje boje i imala, po mom mišljenju,ozbiljnih problema sa kozom, sto je izazvalo i njezinu smrt u dobi od 7 meseci. Gospodja Schlauderer u zamenu dobila od Matgo zenku Down Homes'Ego, kći Down Homes'Royal Zeal i iz iste kuje kao što je bila Baeng Baeng.

U leto 1980, dobili smo kuju od Down-Homes'Pak Pak Chu,kci muzjaka Down-Homes'Quicksilvea i kuje Down-Homes'MilkyW Star II. Bila sam toliko šokirana kada sam pogledala i videla taj tuzni snop od psa na aerodromu. Moj prvi put sa njom je bio ka veterinaru.Grcevi i krvavi proliv potresali je tu jadnu životinju. Transfuzija na licu mesta je spasla njen zivot. Nakon tih mnogo losih iskustava odlucili smo ne uvoziti vise pse iz Hong Konga.Down-Homes'Pak Pak Chu je imala vrlo kratak horse coat, dobru glavu, malo vece usi, jasno otvorene oči, duboko plavog jezika i kompletno zubalo. Njeno telo je bilo kompaktno i snazno s ravnim prednjim nogama sa izuzetnim zadnjim uglovima. Bila je krem boje i pokazala dobre nasledne osobine. Umrla je dva meseca pre njezina 13. rodjendana i nakon dolaska i njezina spasavanja u Hamburgu nikad nije bila bolesna.

Tada a i do sada Klub Exotic Pure Breads e.V. ima od VDH dozvolu za brigu i kontrolu Shar-Pei rase. Moglo se razmisljati o uzgoju. Odgajivacnica "Tsihmao” je osnovana. Ime znači "bodljikavo prase" to je utisak koji sam imala kada sam prvi put drzala svog Shar-Pei-a u rukama. Joachim Weinberg i ja odlucili smo zajedno razmoziti rasu. Bedlam's Love Song se proterala a planirano parenje sa Bedlam's Lover Boy-em ispao je tezak zadatak, jer je Lover Boy bio vrlo nespretan.Konacno je uspelo i na noc od 22 do 23 Septembra, 1980, veliki dogadjaj se odigrao. Prvo Shar Pei leglo u Evropi. Tri muzjaka i jedna zenkica.Tri crna i jedno cream. Bedlam's Love Song, u medjuvremenu preimenovana u "TamTam “ je bila odlicna majka, brizna za svoju decu. Dva njezina mužjaka su otišli u privatne domove, jednog sam zadrzala. Ovaj koga sam imala, na pocetku 7meseca, problemi sa kozom, a uginuo je u 9 od degeneracije rektuma.
Zenkica Tsihmao's Ah Ling je otisla gospodji Anneliese Broekel, koja je osnovala odgajivacnicu "Dah-Let's. Od prvog legla Ah-Ling sa Down-Homes'Cream Zulu izasla je Lux.... Ch Da-Let's-Asha koje je kasnije skotna izvezena u Englesku, gde je ona., još uvek u karantinu, ostenila 8 mladunaca, a 7 ih jeuspešno podignuto. Gospođa Broekel uzgaja samo 5 legala ukupno pre nego je sasvim neocekivano Ah Ling uginula.Drugo leglo je planirano i kod nas i 10 marta,1981, Bedlam's Love Song stenila je 4 muzjaka i 2 zenke od muzjaka Down-Homes'Cream Zulu.

Nakon toga, g. Weinberg i ja zavrsili smo sa medjusobnom saradnjom u uzgoju. Uzeo je Love-Song i Cream Zulu i kuju Tsihmao's Boom Boom, s kojima osnovao svoju odgajivacnicu "King-Fu's“ U toj odgajivacnici 10 Shar-Pei-a su uzgajani. Uspesni psi iz ove odgajivacnice kasnije su otisli u Italiju,Francusku, Spaniju i Englesku. Ch. Tsihmao's B'fuo-Shi otišao kod Ursule i Baldur Ross, koji su osnovali svoju odgajivacnicu pod nazivom"Samurai's. Iz ove prve linije došao Samuraj's Ah Tang Li, koji je pokazao kao dobar predak. Njegov polubrat Samurai's Feng Zeng of Tsihmao's je izvezen u Englesku i tamo postao za cetiri godine rasplodni top-muzjak s brojnim nagradama kao i brojnim potomcima.

Friedrich Dutzi uvezao 1981, muzjaka Down-Homes Gam Guard i zenku Down-Homes Lok EE iz Hong Konga. Iste godine zenka Down-Homes Ho EE je uvezena iz Hong Konga od strane Gunter Sawatzki. U 1981 je postala Down-Homes'Pak Pak. Prvo leglo joj je bilo sa Bedlam's Lover Boy. U leglu je bilo 5 stenaca od kojih jedan flekavi (cvetni) muzjacic i jedna cvetna zenkica. Njigov sareni muzjacic je otasao kao ljubimac u Berlin a ja sam zenkicu poklonila nekome u Danskoj. Tamo je postala predak jedne uspesne odgajivacnice “Starmaker” kasnije “Rabjerg” od B. Madsen i S. Rabjerg.
Iz tog legla takodje potice I vrlo uspesan crni muzjak Ch.Tsihmao’s Chuan Hey, koji je kao izlozbeni primerak otisao u Berlin. Zenka Tsihmao’s Chin Se otisla je u odgajivacnicu Broekelovih "Da-Let's”

U medjuvremenu g. Weinberg, zajedno s dr.Huber napravili su standard (norme) i predali isti FCI. Ovaj standard je prihvaćen 1981 na svetsokoj izlozbi kao privremeni.Tako je Shar Pei rasi omoguceno da dobije i nacionalne titule. Ovaj standard je nacinjen po uzoru na standard Koowlon Hong Kong Association Standard i bio obavezujući za sve zemlje clanice FCI.
Godine 1982 je Down-Homes'Pak Pak dobila je D-leglo sa Svedskim prvakom'81, Down-Homes'Cream Zulu.

Ja sam zadrzala Tsihmao's je Deng Hsiou. On je kasnije, postao sampion. Njegov brat, Tsihmao´s Deng Yee je izvezen u holandsku odgajivacnicu „Hadimassa“ ipostao je uspesan priplodni muzjak. Njihova sestra je otisla u Englesku kod Nigel Marsh i Terry Purse, a njihov brat Ho Deng je otisao takodje u Englesku u odgajivacnicu "Heathstyle“ od Ligget-ovih.
1982, Engleska je usla na Shar-Pei scenu. Heathstyle´s Dandelion je stigao iz SAD I to je bio prvi Shar Pei u Velikoj Britaniji. Prva i jedina zenka koja je dolazila iz Hong Konga i koja je priznata od strane Kennel Club je zenka Down-Homes'Junoeque of Heathstyle. Po mom mišljenju je ona najbolji Shar Pei koga sam ikada videla od Matgo Law-a. Zao mi je da kazem ali ona nije uspela da ostari. Nakon jedne izložbe Heather Ligget ju je pronasla mrtvu, otrovana je.
Iz prvog legala ovih dvoje Engleza sam uzela muzjaka Heathestyle’s je Dragonwort koji se dokazao kao dober izlozbeni a i rasplodni pas. Zenka Ch. Tsihmao’s Nua Mulan u vlasnistvu Isabelle Pizzamiglio bila je prvak Italije.
Ch. Tsihao´s Hu Tie pokazao se takodje kao dobar za uzgajenje i sa sinom Tsihmao´s Pu Yi izvezen u Italiju.On je sa Ch. Nua Mulan imao veliki uticaj na razvoj rase u Italiji.
Prvi međunarodni prvak medju nasim zenkama Tsihmao´s Hung Pao Shi zivela je u Danskoj.
Gospodja Gertrud Schlauderer 1982, uvezla je iz SAD zenku Bablo´s Mei -Lo i muzjaka Bablo´s Shogun. Koji kasnije postaje VDH prvak i u juznoj Nemackoj uspesan rasplodni muzjak sa preko 50 potomaka. Iz prvog legala od Bablo’s Shogun i Down-Homes´Ego je stene koje je kasnije postao svetski prvak 1985 u Amsterdamu , muzjak Chung Lieh Tu´s Anchin San a njegov otac Shogun ziveo je 11-ipo godina.
Hans Peter i Isolde Brusis krenuli su sa odgajivacnicom "vom Oekonom" sa zenkom Wong Tschi Hi od Kuku Hoto, Odgojena je u Svajcajskoj a od roditelja Down-Homes Gam Guard and Down-Homes´LOK EE.
“Baerle” je bila uspesna izlozbena zenka i njezini potomci dostojni da budu zabelezeni.
U međuvremenu, gospođa Ella Eid …odgajivacnica "Kwun Tung’s" je otkrila interes u svom Shar Pei-u uvezenom iz Svajcarske, Mei Lings Biao, cerke Ch. Down-Homes'Zambo i HoWun Swiss. U prvom leglu sa muzjakom Heathstyle’s Dragonwort, dobijena je samo jedna zenkica KwunTung’s Al Jen. Kasnije, Ella Eid ukrstala je sa "vom Oekonom" psima kako bi ucvrstila tip glave . Eva Maria Kemper već je uzgaja Avganistance uspesno . Započela je svoj Shar-Pei uzgoj sa ženkom iz odgajivacnice "von Kuku Hoto", a uvozi muzjaka Gold’s Bi Go Quai iz SAD-a, sina iz YuMe-Te Man of TZO TZO i Down-Homes'OrientalPearl.
Bi Guai takodje se ispostavio kao jedan uspesan priplodni pas. Sa njegovom cerkom Guoma Di Domus Animula gospodja Petra Mahret je otpocela uzgoj zajedno sa bulterijerima u svojoj odgajivacnici “Ordensjaeger”. U prvom leglu sa Ch. Bedlam´s Lover Boy dobila je Guomu, imao je lepu medalju(orden) psa cuvara i lovaca. I on je takodje bio dominantan rasplodni muzjak. Njegov sin Ch Tsihmoa’s Pu Yi je bio sampion Italije. G. Mahret, nakon drugog legla sa svojom zenkom odustala je je od daljeg uzgoja Shar Peia.
1985 nekoliko Shar Pei odgajivaca izdvojili su se od Kluba za egzoticne rase eV i osnovali sami nemački Shar-Pei Klub 1985 e.V. Do sada nije uvrdjeno da li je izdvajenje donelo ili nije neke koristi Shar-Pei rasi u Nemačkoj. Ipak, SharPei se odomaćio u nemackom svetu pasa.Ali ne u tolikoj meri kao što je bio slučaj u SAD-u.

Poslednji izmenio unaltraina dana Pet Maj 20, 2011 10:35 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
unaltraina

PočaljiNaslov: Re: Iz istorije rase van Kine   Iz istorije rase van Kine EmptyUto Maj 17, 2011 6:32 pm

uvoz iz SAD,
Iz istorije rase van Kine LoverBoy
Bedlam’s Lover Boy prvi muzjak u Evropi, Nemacka , jul 1979
Iz istorije rase van Kine Linda&LoveSong
Bedlam’s Love Song prva zenka u Evropi, Nemacka,jul 1979

http://archive.sharpeikennel.cz/pics/medium/2264/med_4b162be782b7b.jpg
Heathstyle Dandelion, prvi muzjak uvezen u Englesku 1982

DOWN-HOMES Junoesque of Heathstyle, prva zenka u Engleskoj uvezena 1982, najlepsa zenka koja je stigla iz Kine (u SAD)
[url] http://archive.sharpeikennel.cz/details.php?id=64150[/url]

Bablo's Shogun uvezen 1982, ziveo 11.5 godina
http://archive.sharpeikennel.cz/details.php?id=63995

Poslednji put izmenio unaltraina dana Pet Maj 20, 2011 10:36 am, izmenio ukupno 5 puta
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
unaltraina

PočaljiNaslov: Re: Iz istorije rase van Kine   Iz istorije rase van Kine EmptyUto Maj 17, 2011 6:53 pm

psi uvezeni direktno iz Hong Konga u Evropu
Iz istorije rase van Kine Med_4b162e9b6d625
Down-Homes Cream Zulu,prolece 1980
Iz istorije rase van Kine Med_4b162ec3b054a
DOWN-HOMES Zambo,prolece 1980

DRAGON LADY'S Jasmine Of Gun Club,prolece 1980
http://archive.sharpeikennel.cz/details.php?id=64001

DOWN-HOMES Baeng Baeng, stigla u prolece 1980 i uginula sa 7 meseci
http://archive.sharpeikennel.cz/details.php?id=64385
DOWN-HOMES EGO, stigla u leto 1980 kao zamena za Baeng Baeng
http://archive.sharpeikennel.cz/details.php?id=64391

Down-Homes Pak Pak Chu
Iz istorije rase van Kine Med_4b7738b4ba80a
zenka koja je jedva prezivela transport , stigla u leto 1980 i zivela skoro 13 Smile

Iz istorije rase van Kine Med_4b162d2767114
Down-Homes Game Guard, uvezen 1981
Iz istorije rase van Kine Med_4b162d63c02c7
Down-Homes Lok Ee, uvezena 1981

Down-Homes Ho Ee, uvezena 1981 i u prvom leglu dala 2 cvetna steneta
http://archive.sharpeikennel.cz/details.php?id=63998

Nazad na vrh Ići dole
neron
Urednica Shar-Pei Magazina
Urednica Shar-Pei Magazina
neron

Broj poruka : 5740
Godina : 46
Datum upisa : 24.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Iz istorije rase van Kine   Iz istorije rase van Kine EmptyUto Maj 17, 2011 11:43 pm

goodpost
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
Murphypei

Muški Broj poruka : 8637
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Iz istorije rase van Kine   Iz istorije rase van Kine EmptyČet Maj 19, 2011 10:54 pm

E sad oni koje interesuje nek prelistaju po arhivi i pogledaju gde i koliko puta imaju ove pse u rodovniku. Wink
Super tekst, hvala Ljiljo na prevodu.
Nazad na vrh Ići dole
Han

Han

Broj poruka : 1196
Godina : 58
Datum upisa : 02.06.2011

PočaljiNaslov: Re: Iz istorije rase van Kine   Iz istorije rase van Kine EmptyPet Apr 06, 2012 8:57 am

Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Iz istorije rase van Kine   Iz istorije rase van Kine Empty

Nazad na vrh Ići dole

Iz istorije rase van Kine
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Poreklo Rase
» STANDARD RASE
» Video klipovi Shar pei rase
» Zanimljivi video snimci pasa ove rase :)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Ostalo-
Skoči na: