Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| STANDARD RASE | |
|
+21nesa151 Saymon Mona Von Bercek Jasna Sonja Kukic neron vesnacikos Romel Dacha unaltraina Nesha masterpiece Hana Ishler Big Mazi elenkov82 kud Kesten_Pire sloti Skarfi Murphypei 25 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Nesha Urednik
Broj poruka : 4417 Godina : 31 Lokacija : Zrenjanin Datum upisa : 23.07.2009
| | | | Romel
Broj poruka : 51 Godina : 42 Datum upisa : 12.10.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Uto Okt 12, 2010 6:07 pm | |
| Hvala svima .... kako da napravim stranicu na upoznajmo se ??? da ubacim slike Cezara... | |
| | | Big Mazi
Broj poruka : 1713 Godina : 51 Lokacija : Obrenovac Datum upisa : 17.04.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Uto Okt 12, 2010 7:21 pm | |
| | |
| | | Romel
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sre Okt 13, 2010 7:11 pm | |
| hvala divni ste ..... kao i nasa pasmina | |
| | | Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sre Okt 13, 2010 7:27 pm | |
| | |
| | | Romel
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Okt 14, 2010 12:38 am | |
| hvala skontao sam ... | |
| | | Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sub Okt 30, 2010 10:35 am | |
| Jel neko razmišljao o tome šta bi prvo trebalo da se gleda kod shar-peia na izložbama? Šta je to što ga čini drugačijim u odnosu na druge pasmine? Krećem od toga da dosta sudija ne poznaje rasu najbolje pa se uhvati za neki deo standarda kojeg se seća kada je davno, davno polagao sudijski ispit. Šta mislite da prvo gledaju? Ako sam dobro povezao stvari standard bi trebalo da bude vodilja kako rasa treba da izgleda i samim tim da postavi jedan okvir u kome bi takav predstavnik trebalo da bude najzdraviji. Ovde govorim isključivo o eksterijeru, zanemarujem one genetske bolesti koje se ne vide golim okom. | |
| | | kud
Broj poruka : 1143 Godina : 56 Datum upisa : 11.08.2009
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Nov 01, 2010 6:25 pm | |
| Po meni leđa i uglovi zadnjih nogu.Jako mi je ružno kad vidim shar peia sa ravnim zadnjim nogama (ako me shvatate na šta mislim)pa onda mu guzica izgleda izdignuta.Takve sam već viđala sa titulama.Takođe mi je ružno kad ima povijena leđa na sredini a i takve sam viđala.To je nešto što ja prvo zapazim i što ne može da se sakrije. Sve ostalo mi je individualno i stvar ukusa. | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Feb 11, 2011 10:24 am | |
| Podižem ovu temu jer ide sezona izložbi pa svi razmišljamo o tome da prijavimo svog ljubimca na neku od njih. Pored izložbi mnogi razmišljaju i o parenju svoji ljubimaca i potrebno je razložiti neke osnovne stvari. Ranije sam objasnio leđa, uglove, prednje staavove, nošenje repa. Primetio sam da sam propustio da objasnim i jednu vrlo bitnu stvar koja je karakteristika rase, a to je pigment, posebno jezik, usta i nos! Standard kaže: - Citat :
- Mouth : Tongue, roof of mouth, gums and flews : bluish black is preferred. Pink spotted tongue permissible. Solid pink tongue highly undesirable. In dilute-coloured dogs the tongue is solid lavender.
Jezik, gornji deo usta, desni: poželjno tamno plavi. Roze istačkan jezik je dozvoljen. Roze jezik je krajnje nepoželjan. Kod dilute pasa jezik je boje lavande. - Citat :
- SERIOUS FAULTS :
• Deviation from a scissor bite (as a transitory measure, a very slightly overshot mouth is permissible). • Snipy muzzle. • Spotted tongue (except pink spotted tongue). • Large ears. • Low set tail. • Coat longer than 2,5 cm. - Citat :
- ELIMINATING FAULTS :
• Aggresive or overly shy. • Flat foreface with badly overshot bite; undershot bite. • Solid pink tongue. • Lower lip rolled in, interfering with the bite. • Round, bulging eye. Entropion, ectropion. • Skin, folds or hair disturbing the normal function of the eye. • Pricked ears. • Absence of tail; stumpy tail. • Heavy folds of skin on body (except withers and base of tail) and limbs. • Not a solid colour (albino, brindle, patches, spots, black and tan, saddled pattern). Znači imamo ozbiljne greške u kojima kaže da je tačkast jezik ozbiljna mana što bi značilo da ocena psu koji ima tačkast jezik treba obavezno da se smanji. I imamo diskvalifikacione mane gde kaže da je komplet roze jezik diskvalifikacija. Veliki problem nastaje naravno opet kod sudija jer ne poznaju standard, a pre nekako sam naleteo na psa koji ima nekompletno taman jezik (pola roze pola plavo) koji pored svog imena ima titule, pa se zapitam ko je te titule dodelio i zašto standard nije primenjen! Jedna od osnovnih karakteristika rase je taman jezik i kada pas nema takav jezik složićete se sa mnom da mu nedostaje ono što ga čini shar-peiom! Druga jako bitna stvar gen koji je zadužen za pigmentaciju jezika je RECESIVAN što znači da se ova osobina parenjem prenosi dalje i čeka pogodan trenutak kada se sve poklopi da ponovo izbije na površinu! Što bi značilo da ako se nastavi sa nehotičnim parenjem pasa koji nose ovu recesivnu osobinu vrlo lako može da se desi da jednog dana dobijemo shar-peia koji nema taman jezik što bi bilo zaista šteta. Druga stvar, psi koji imaju solidne boje (znači ne dilute), crni, jelenji, crveni, sa izuzetkom krem boje moraju da imaju taman jezik i tamna usta jer su to boje sa veoma jakim pigmentom! Krem psi su izuzetak jer i sam standard kaže da krem boja nije toliko poželjna kod shar-peia. Dilute boje su već druga priča i kod njih je dozvoljeno da jezik i desni budu svetliji što ne znači da mogu da budu rozi ili tačkasti nego svetlo plavi (lavande) nešto kao boja cvetova jorgovana! Ovo bi bio taman jezik kod shar-peia u pitanju je crn pas! Ovo bi bio jezik boje lavande kod dilute psa u ovom slučaju je lilac pas u pitanju! Ovo bi bio primer obrog pigmenta usta u pitanju je red fawn boja ova boja uglavnom dominira trenutno u svetu shar-peia! Video sam na forumu još nekoliko pasa sa dobrim pigmentom pa bih molio da postavite slike jer je jako komplikovano da ih iskopam u delu upoznajmo se. Ovo bi bio parcijalno obojen jezik i ne bi trebalo uopšte da se nagrađuje posebno što je u pitanju pas jelenje boje (fawn) | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Ned Feb 13, 2011 10:45 am | |
| Idemo dalje. Posle pigmenta na red dolazi dlaka tj. krzno. Samo ime shar-pei znači peščana koža gde se pre svega misli na krzno i to da dlaka treba da izgleda poput peska da stoji odvojeno od kože i nikako ne bi trebalo da bude prilepljena kao kod ostalih rasa. Na dlaku bi trebalo posebno obratiti pažnju jer je to odlika rase, znači bez ovakve dlake shar-pei nije shar-pei. - Citat :
- COAT
HAIR : A distinctive feature of the breed : short, harsh and bristly. The coat is straight and offstanding on the body, but generally flatter on the limbs. No undercoat. The coat may vary in length from 1 cm to 2,5 cm. Never trimmed. Dlaka: Odlika rase: kratka, oštra, čekinjasta. Dlaka je prava i stoji van tela ali je ravnija na udovima. Bez podlake. Dužina krzna se kreće od 1cm do 2.5cm. Ovo kaže standard. Naravno trebalo bi zaći i u to da se dlaka shar-peia deli u 3 dužine prva je horse coat izuzetno kratko i oštro krzno veoma "bockavo" na dodir uglavnom neprijatno za ljude. Drugo je brush coat nešto duže krzno i mekše, ali opet oštro u odnosu na ostale rase. Treća je bear coat duga dlaka duža od 2,5cm i mekša podseća na chow-chow. Poslednju kategoriju neću pominjati jer je po standardu to ozbiljna greška. - Citat :
- SERIOUS FAULTS :
• Deviation from a scissor bite (as a transitory measure, a very slightly overshot mouth is permissible). • Snipy muzzle. • Spotted tongue (except pink spotted tongue). • Large ears. • Low set tail. • Coat longer than 2,5 cm. Kinezi imaju zaseban standard po kome priznaju shar-peia samo ukoliko je horse coat! Trenutno je svuda ravnopravno takmičenje između horse i brush coat-a iako po svemu sudeći brush coat ima prednost nad izvornom dlakom shar-peia. Horse coatKarakteristika ovog tipa dlake je izrazito kratko krzno, veoma oštro i bodljikavo. Krzno ne prelazi visinu od 1cm uglavnom je i kraće od toga mada se i u okviru jednog tipa dlake nalaze varijacije u debljini i dužini. ovo je primer veoma kratkog horse coat-a dlaka je negde oko 0.5cm, oštra i stoji van tela što se jasno vidi na slici. isti pas ista vrsta dlake. Boja takođe može da utiče na izgled dlake tako da bi zaista bilo dobro kada bi se sudije dobro zagledale i opipale psa kojeg ocenjuju. ovo je primer kratkog horse coat-a jedino što je u pitanju crn pas. Pas je mlad pa će dlaka vremenom biti još oštrija. Druga podvrsta ili podtip je nešto duži horse coat skoro 1cm ali je u ovom slučaju dlaka veoma oštra na dodir i neprijatna oštrija od dlake sa prethodnih slika takođe stoji odvojeno od tela i ako dobro pogledate zaista liči na pesak. Isti pas samo malo bliže slikano Brush coatTrenutno ovaj tip dlake najčešće srećemo kod shar-peia, dlaka je uglavnom duža od 1cm a kraća od 2,5cm. Daleko je mekša u odnosu na horse dlaku, ali je oštrija od dlake ostalih rasa. Važe potpuno iste karakteristike kao i za horse coat jedino što je mekša i prihvatljivija za dodir. Ne sme da ima podlaku i ne sme da se talasa što se sreće u nekim slučajevima. primer ispravnog brush coata, kao što se vidi na slici nema podlake, dlaka je nešto duža nego kod horse coat-a ali je oštra i stoji van kože (tela) postoje određene varijacije po pitanju dužine tako da se jalja izrazito kratak brush coat koji gotovo da podseća na horse jedino je razlika u tome što je dlaka mekša kada se dodirne pa je zaista jako bitno da sudija prilikom ocenjivanja dodirne psa. ovo bi bio primer kratkog brush coat-a mekša, ali oštra dlaka, prijatnija na dodir, ali stoji odvojeno od tela. U slučaju sa slike dlaka je kraća od 1cm Isti slučaj samo malo drugačija slika gde se jasno vidi da dlaka ne poleže uz kožu skroz. Ono što se javlja kod shar-peia, a verovatno je posledica mešanja rase možda čak u Kini sa Tang psom ili kasnije u USA sa kratkodlakim chow-chow je podlaka. Podlaka predstavlja kraću i mekšu dlaku koja se nalazi ispod osnovne dlake, veoma je meka na dodir i izgleda slično kao paperje. Podlaka kod shar-peia je greška, ali nije navedena u standardu kao greška samo se u početku objašnjavanja krzna pominje da nema podlake što bi značilo da psa ne bi trebalo previše kazniti ukoliko ima podlaku, ali ćemo se složiti svi da je mana koja remeti jednu od osnovnih karakteristika rase.Najčešće se javlja kod brush coat shar-peia. primer podlake u okolini vrata, pored osnovne dlake nalaze se sitnije dlake koje su paperjaste. Napomena: ne treba pomešati podlaku i dlaku kod mladog psa (šteneta) koje još nije krenulo da se linja. Prva šteneća dlaka je mekša u odnosu na pravu dlaku i može odavati utisak kao da pas ima podlaku. Podlaka može da se javi u blažem ili težem obliku nekad se slabo vidi, a nekada je baš jako izražena posebno u predelu vrata i u slabinskom delu i na zadnjem delu butina. primer podlake u predelu vrata. Opet napominjem da podlaka ne spada u strašne mane kod shar-peia ali je suprotna od onoga kakva dlaka kod shar-peia treba da bude, definitivno se kosi sa odlikom rase i "peščanom kožom". Sudije bi trebalo da opipaju psa i da utvrde koju vrstu krzna-dlake pas ima da li ima podlaku ili ne i na osnovu toga i ostalih odlika određenog psa da donesu odluku. Ukoliko se pojave 2 psa gotovo istih kvaliteta a jedan od njih ima podlaku prednost bi morala da ide psu koji nema podlaku. Ima li neko predlog šta bi sledeće moglo da se objasni u standardu? | |
| | | Skarfi Urednik
| Naslov: Re: STANDARD RASE Ned Feb 13, 2011 1:16 pm | |
| Mozda glava ? | |
| | | Ishler
Broj poruka : 244 Godina : 48 Lokacija : Beograd - Miljakovac Datum upisa : 15.06.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Ned Feb 13, 2011 6:16 pm | |
| Svaka cast Pedja. | |
| | | Murphypei Admin
| | | | vesnacikos
Broj poruka : 675 Godina : 59 Lokacija : Zrenjanin Datum upisa : 12.02.2011
| Naslov: Re: STANDARD RASE Ned Feb 20, 2011 7:50 pm | |
| Sve je to lepo receno, ali mi koji imamo van standarda pse , sta ce mo mi??? Znam sama sam kriva sto se nisam u napred raspitala o samoj rasi, pa tako danas ne bi imala ovaj problem.Ali kako da vise verujemo ogajivacima , kad u leglu bude neko stene sareno! Mozda bi trebalo nas "sarene" svrastati u neku posebnu grupu, da se ne osecamo "van standarda" | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Ned Feb 20, 2011 8:16 pm | |
| Za sada ste po boji van standarda ali mozda ce se i Black&Tan jednom priznati ko ravnopravna boja poput ostalih koje nisu izvorne. Medju psima koji po boji jesu u standardu uma onih sa ozbiljnim nedostacima koji ni u kom slucaju ne bi smeli u rasplod a pare ih. Black&Tan je recesivna nasledna osobina i moze se pojaviti neocekivano u leglu posle nekoliko generacija. Nije to tako strasno....vas pas ne moze biti ocenjen i ne moze se takmiciti ali to i nije tako tragicno jer ima pasa koji po boji jesu po standardu a ipak ne mogu u rasplod , bar ne bi trebali:) Vi mozete imati stence ali za sebe li prijatelje za koje znate da ih nece dalje razmnozavati. Generalno vas pas nije za rasplod isto koliko nije ni moj Bata koji po boji jeste u standardu ali je mnogo prerastao I mi smo "van standarda" i ponosni smo zbog toga ...a to sto Bata mozda nikad nece imati bebe bez obzira sto je ocenjen...i nije strasna stvar
Poslednji izmenio unaltraina dana Ned Feb 20, 2011 8:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Dacha
Broj poruka : 825 Godina : 44 Lokacija : Beograd Datum upisa : 06.02.2010
| | | | vesnacikos
Broj poruka : 675 Godina : 59 Lokacija : Zrenjanin Datum upisa : 12.02.2011
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Feb 21, 2011 1:47 pm | |
| Hvala vam na razumevanju! Ja sam sasvim svesna svega sto ste rekli, i nisam imala nameru da jadikujem i ne daj boze zalim sto imam sarenog psa. Prosto zelim da se izborim da i ovi "sareni- van standarda" priznaju u ravnopravne boje( kad je majka priroda vec tako htela) :clown: Ja mog psa prosto obozavam i on je za mene NAJ-SAR PEJ a sto se tice drustva tu se uvek nadje neko Za sad mom psu ljubavi NE nedostaje! Dajem VELIKI glas za novu boju Black&Tan !!!! | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Feb 21, 2011 2:26 pm | |
| | |
| | | neron Urednica Shar-Pei Magazina
Broj poruka : 5740 Godina : 46 Datum upisa : 24.10.2010
| | | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Feb 21, 2011 3:11 pm | |
| Boja kao boja ne bi trebalo da igra neku preteranu ulogu kod shar-peia, uvek se vraćam na to da bi zdravlje trebalo da igra presudnu ulogu pa onda za njim to da je pas u standardu. Svi mi imamo neke svoje afinitete pa tako i boja spada u tu sferu. Meni se lično sviđaju psi iz plavih linija bilo da je u pitanju plava boja, lila ili izabela volim kako ta boja izgleda, ali nažalost jako je malo tih pasa koji zadovoljavaju standard. Moje mišljenje je da će vremenom priznati i još neke boje jer je zaista bezveze da ne priznaju šarene peieve jer im je osnova uzgoja i pas na koga je odrađeno toliko incesta bio cvetni (šaren) Down-Homes Sweet Pea, takođe ima još nekoliko pasa iz tih prvobitnih faza u USA koji su bili šareni, otuda i geni kod današnjih pasa. Razlog iz kojeg konkretno ja potenciram teme o standardu i izložbama je što se plašim da shar-pei gubi svoj identitet kao rasa koja postoji već više od 2000 godina i koja ima genetski materijal najpribližniji vuku. Sve ono što krasi jednog predstavnika rase je već sada dovedeno u pitanje pogrešnim izborima nekih malo većih ljudi u ovom svetu. Standard je napravljen pre svega da bi se odredilo kako jedna rasa treba da izgleda a kao druga stvar da bi ta jedinka opisana u standardu bila najzdravija tj. imala one odlike koje joj omogućavaju najbolje funkcionisanje, naravno moje opet mišljenje je da kod shar-peia to nije tako i srećom pa standard nije mrtvo slovo na papiru i da je podložan promenama i da će neko već obratiti pažnju na problematična mesta kao što je izgled očiju, veličina glave, veličina ušiju, preteran i prejak skelet, leđa.... Mada neke od ovih stvari se razlikuju od standarda do standarda (FCI i AKC imaju malo drugačiji standard u ovim oblastima). Sve ove teme (standard, uzgoj, izložbe) su vrlo usko povezane, jedna dopunjuje drugu i mislim da je jako bitno da se o tome piše i razgovara. Svakome bar jednom padne na pamet da upari svog psa a da ne zna šta su zaista prave karakteristike rase i da ne zna gde se šta krije u rodovniku. Saznanjem kako pei treba da izgleda može se doći do dobrog predstavnika rase. Naravno da ne mogu svi psi biti savršeni jer tako nešto ne postoji, ali se bar možemo osloniti na smernice koje nam pruža standard. Malo ranije ima link sa kineskim standardom gde je lepo opisano kako njihovi psi treba d izgledaju čak su odrađene i slike poređenja sa prirodom gde je jasno zašto svaki deo tela izgleda baš tako kako ga oni opisuju. Sve su to vodilje koje služe u uzgoju (bilo kog tipa) da se postigne pripadnost rasi i da se omogući psu da izvršava svoju prvobitnu funkciju u Kini je to pas čuvar i lovac, a kod nas i u USA nešto slično kao psi iz IX FCI grupe psi za pratnju i razonodu . Tako da ima tu dosta stvari o kojima bi se moglo diskutovati, boja kao boja meni lično je potpuno nebitna. | |
| | | Hana
Broj poruka : 472 Godina : 112 Lokacija : tu i tamo Datum upisa : 16.05.2009
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Feb 21, 2011 3:14 pm | |
| | |
| | | Hana
Broj poruka : 472 Godina : 112 Lokacija : tu i tamo Datum upisa : 16.05.2009
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Feb 21, 2011 3:28 pm | |
| | |
| | | Skarfi Urednik
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Feb 21, 2011 3:41 pm | |
| Lepo receno Slika psa na sajtu je fenomenalna | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 10:39 am | |
| Još davno sam naleteo na ove tekstove iz Orient Expressa, obratite pažnju na datum u uglu (14.2.1981.) standard se nije puno menjao osim u nekim stvarima, ali ono što je izuzetno bitno je da se sudijska praksa izuzetno menjala. Samo viđenje shar-peia na osnovu tumačenja standarda od strane sudija, a posebno odgajivača dovelo je do veoma ozbiljnih problema što je sada posle izlaska ovog novog istraživanja i naučno potvrđeno. Moj osnovni problem prilikom posmatranja ove rase je uvek kako otkriti pravi tip koji bi trebalo da bude nagrađen na izložbama i uz svu dobru volju i trud da zađem u neke najosnovnije stvari koje karakterišu ovu rasu niz varijateta (počevši od krzna, strukture, glave, pa i pigmenta i boje) pojavljivao mi se kao problem da jasno odredim u kom pravcu bi trebalo da se ide. Jasna stvar je da trenutno imamo jednu vodilju (možda i najbitniju) a to je tip koji nije preteran ni u čemu, iako je standard i ranije pozivao na umerenost (a poziva i danas) izgleda je pojam umerenosti za neke sasvim drugačiji i da zbog toga danas ova rasa plaća punu cenu za naše nepromišljene odluke, kao i za neznanje koje se sve češće pojavljuje na izložbama. Iako sam i sam mišljenja da naše izložbe trenutno nisu mesto gde se može odrediti pravi kvalitet, ne treba zanemariti činjenicu da su one u Srbiji (a i na ovim prostorima) jedino mesto na kome se određuje koji je pas za uzgoj, a koji ne. Svakako je savet izvesti peia kod onih sudija koji kako-tako poznaju rasu, a verujte da ih ima nekoliko kod nas. Nije loše čuti njihovo mišljenje, ako ništa drugo bar da znamo u kom pravcu bi trebalo da se ide. Pokušaću da prevedem ovaj tekst iz Orient Expressa 1981. god. pa me posle toga interesuje šta imaju ostali da kažu na ovu temu. Naravno da je bitno da se što više ljudi uključi u razgovor jer koliko vidim legla iskaču na sve strane, iako je kod svakog ko je uzeo štene bilo naglašeno da se uzima samo za ljubimca. E pa kad se već stvaraju novi psi onda je i red da se pre toga nešto nauči. Tip Kineskog Shar-Peia autor teksta je Matgo Law Definicija "tipa" koju sam pronašao u rečniku je "Generalna forma, struktura, stil, ili karakter, zajednički ili različit, određenoj vrsti, klasi ili grupi." Da, kod rasnih pasa, reč "tip" je suma svih osnovnih karakteristika koje čine da određeni pas izgleda kao pas te određene rase i nijedne druge. Shar-pei se opisuje kao "glava-pas", međutim, ovaj pisac ne želi da ograniči rasu isključivo na kvalitete glave i da samo to bude tip rase. Struktura tela, vrsta krzna (dlake), rep su takođe izrazito bitne stvari da bi se dobila kompletna slika dobrog predstavnika rase. Da, glava je ono što predstavlja jasnu karakteristiku rase i uvek je prvo što se gleda uzimajući u obzir kompletnog psa. Zbog toga je glava izuzetno bitna i oko nje kreće prva diskusija. Tip glave - grubo kvadratična (lobanja) i blago nakrivljena trouglasta (njuška) kada se gleda sa vrha. Lobanja bi trebalo da bude ravna ispod nabora (kože). Stop (čelo) je umeren (ne izražen, ali vidan). Obrazi su popunjeni kožom. Njuška je relativno duga i široka je od korena (od početka očiju) do vrha nosa, umesto da se sužava do nosa. Nikako ne bi trebalo da bude špicasta, a ne bi trebaloda bude preteška i masivna. Veličina glave i nabora i kože koji čine proporciju trebalo bi da poštuju osnovno pravilo a to je "ni premalo, ni preterano". Najpopularniji, kontraverzni pojam koji se pojavio sada a u vezi je sa oblikom njuške je uvođenje "meat mouth" i "bone mouth" (mesnata i koščata njuška). U pitanju su dva starokineska pojma. A zaista, stari, izvorni "bone mouth" takođe odgovara karakteristikama Standarda (daje isti oblik njuške), ali trouglasti oblik nije oformljen debljinom usana nego širinom vilica. Nažalost, ovaj pisac veruje da je istinski "bone mouth" izumro i da je poslednjeg video pre 10 godina. Sužavanje, špicasta njuška, NIJE istinski "bone mouth". Možda je ovaj termin pogrešno protumačen da bi se opravdala greška. Sa druge strane, preterano velika i teška glava, preterani nabori i količina kože, i prevelika mesnata njuška je takođe pogrešna i tim putem ne bi trebalo ići. Nabori su bez sumnje karakteristika Shar-Peia, ali nikako preteranost, treba naći meru koja će otkriti jasne karakteristike rase. Višak kože ne da je samo nepotreban nego je povezan i sa fizičkim problemima - više alergija i osetljivosti na temperaturu i vlagu, više problema sa kožom, a ovaj pisac takođe misli da je povezan sa uskim frontom i kravljim stavom, loša struktura kostiju. Dve stvari na glavi koje su veoma bitne za prefinjeni i ponosan izgled Shar-Peia su: uši i oči. Uši treba da zadovolje 3 stvari da bi bile nagrađene: 1. Postavka - zamislite da postoji linija povučena od jednog ugla oka do drugog ugla drugog oka, paralelna sa zemljom. Najniži deo ušiju bi trebalo da bude iznad te linije. Ukoliko je smešteno ispod te linije ekspresija bi bila užasna. 2. Veličina - male i kao jednakostranični trougao sa okruglastim krajevima, što manje to bolje. 3. Priljubljene uz glavu - što bliže i što čvršće smeštene uz glavu Uši koje su usmerene napred su prihvatljive kada su dobro postavljene i dobre veličine, ali nikako polu-podignute ili podignute. Pravilno postavljene uši su od ključnog značaja za dobru ekspresiju. Oči su male, oblika badema, i zavučene. "Zavučene" je ključna reč. Ukoliko su oči zavučene neće biti prevelike. Okrugle, širom otvorene i isturene oči će pokvariti prefinjeni, uzvišeni izgled čak iako su ostali delovi glave odlični. I kao pravilo, ove "pogrešne" oči idu sa suženom njuškom i nedostatkom stopa (čela). Kompletan "plavo-crn" jezik je obavezan kod Shar-Peia. Karakteristika koju Shar-Pei deli samo sa Chow-Chow rasom i nijednom drugom. U skladu sa mišljenjima mnogih sudija Chow-Chowa, roza tačka sa unutrašnje strane jezika je prihvatljiva, ali gornja strana jezika mora biti crno-plava. Crno-plava boja varira od svetlo ljubičaste do tamno plave u skladu sa bojom krzna i bojom nosa određenog psa. Ovo je normalno jedino ako je boja kompletna. Tačkasti jezici i komplet rozi jezici se ne mogu registrovati u Hong Kongu. U prilogu idu original tekstovi Orient Expressa pa ko želi može da skine. Ne bi bilo loše ovo sve malo prokomentarisati! https://2img.net/h/i238.photobucket.com/albums/ff124/murphypei/Decorated%20images/Orientexpress1.jpghttps://2img.net/h/i238.photobucket.com/albums/ff124/murphypei/Decorated%20images/Orientexpress2.jpg | |
| | | Sonja Kukic
Broj poruka : 215 Godina : 32 Lokacija : Beograd Datum upisa : 07.02.2011
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 11:23 am | |
| Pedja ovo su odlicni tekstovi, ja sam na stranim sajtovima nalazila po par (da napomenem ne bas najjasnijih i konciznih ) recenica, i svuda stoji maltene podvuceno "da postoje razne varijacije"... Moramo prihvatiti da sudije u nasoj zemlji standard ni ne poznaju (ili veoma malo, ili pogresno), kao sto ni velika vecina vlasnika i cak odgajivaca ne moze tacno da navede karakteristike... Ova rasa je toliko modifikovana, da cak i razumem sve gore napomenute... Do skoro nisam znala koji tip dlake sve postoji, il sta je p1, a da ne pricam sto veterinar nije ni pogledao zube kad je bio na kontroli,a kamoli nesto ozbiljnije da mi kaze... Trebalo bi da se radi vise na "opamecivanju" vlasnika prvenstveno(kad vec "strucnjaci" lade j*j*) , pocinjem ovde od sebe, da bi se nosili sa svim teskocama koje ova rasa ima... Sve se nadam da ce se uvesti neki kriterijumi, da ce poostriti mere kontrole, il bar da se napravi neka prava inspekcija koja ce da vodi racuna a ne da skuplja harac... Mada dok to dodje, Aleksa ce imati 7mo koleno spremno za parenje... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: STANDARD RASE | |
| |
| | | | STANDARD RASE | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |