Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| STANDARD RASE | |
|
+21nesa151 Saymon Mona Von Bercek Jasna Sonja Kukic neron vesnacikos Romel Dacha unaltraina Nesha masterpiece Hana Ishler Big Mazi elenkov82 kud Kesten_Pire sloti Skarfi Murphypei 25 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 12:31 pm | |
| Sonja, ima jedna interesantna stvar koja je izuzetno izražena, a posebno kod onih koji drže ovu rasu, mislim da nije toliko izražena kod drugih, a to je subjektivno mišljenje ili preferiranje određenog tipa. Kada kažem određeni tip mislim na forsiranje nekoliko osobina (eksterijernih) koje čine bitnu razliku između jedinki unutar rase. Za primer uzimam forsiranje jedne vrste krzna (dlake), gde su konstantnim potenciranjem brush coat shar-peia u jednom momentu doveli do pojave podlake koja bi po svim pravilima standarda trebalo da bude oštro kažnjena u ringu, al neke od najpoznatijih svetskih odgajivačnica imaju pse sa podlakom i oni se aktivno izlažu i sasvim normalno kupe titule i zatvaraju šampionate. To je samo jedan primer u gomili drugih. Još jedan od problema koji postoji je razlika između jedinki unutar rase, gde do sada niko nije došao na ideju (osim na US National) da razdvoji bar u nekoliko krugova shar-peieve po vrsti dlake, ne kažem da bi to bilo sasvim precizno ali bi bilo dobar početak. Ono što prvenstveno vidim kao problem je da bez obzira na samu preciznost standarda sudije ipak ne penalizuju jasno vidljive stvari koje su ujedno i rasna odlika, tako da dobijemo pobednika kod peia sa evidentno loše nošenim repom (nisko nošen rep) što bi mo mom mišljanju trebalo kazniti bar nedavanjem titule ako ne i manjom ocenom, al dobro to je već moja rigoroznost. Naravno da u ovom standardu postoje i stvari koje su kontradiktorne posebno sa zdravstvenog aspekta (primer zavučenih očiju-"sunken eyes") zbog čega mislim da su ovi psi dobili predispozicije za stvaranje svih ovih zdravstvenih problema (preterano zavučene oči=entropija). Ovaj poslednji tekst koji je Matgo Law napisao još 1981. jasno govori o tome da je svaka preteranost pogrešna, ali i u svetu i kod nas njegove reči su pogrešno tumačene i u više navrata korišćene kao opravdanje za postizanje neželjenih osobina. | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 12:34 pm | |
| Još davno sam naleteo na ove tekstove iz Orient Expressa, obratite pažnju na datum u uglu (14.2.1981.) standard se nije puno menjao osim u nekim stvarima, ali ono što je izuzetno bitno je da se sudijska praksa izuzetno menjala. Samo viđenje shar-peia na osnovu tumačenja standarda od strane sudija, a posebno odgajivača dovelo je do veoma ozbiljnih problema što je sada posle izlaska ovog novog istraživanja i naučno potvrđeno. Moj osnovni problem prilikom posmatranja ove rase je uvek kako otkriti pravi tip koji bi trebalo da bude nagrađen na izložbama i uz svu dobru volju i trud da zađem u neke najosnovnije stvari koje karakterišu ovu rasu niz varijateta (počevši od krzna, strukture, glave, pa i pigmenta i boje) pojavljivao mi se kao problem da jasno odredim u kom pravcu bi trebalo da se ide. Jasna stvar je da trenutno imamo jednu vodilju (možda i najbitniju) a to je tip koji nije preteran ni u čemu, iako je standard i ranije pozivao na umerenost (a poziva i danas) izgleda je pojam umerenosti za neke sasvim drugačiji i da zbog toga danas ova rasa plaća punu cenu za naše nepromišljene odluke, kao i za neznanje koje se sve češće pojavljuje na izložbama. Iako sam i sam mišljenja da naše izložbe trenutno nisu mesto gde se može odrediti pravi kvalitet, ne treba zanemariti činjenicu da su one u Srbiji (a i na ovim prostorima) jedino mesto na kome se određuje koji je pas za uzgoj, a koji ne. Svakako je savet izvesti peia kod onih sudija koji kako-tako poznaju rasu, a verujte da ih ima nekoliko kod nas. Nije loše čuti njihovo mišljenje, ako ništa drugo bar da znamo u kom pravcu bi trebalo da se ide. Pokušaću da prevedem ovaj tekst iz Orient Expressa 1981. god. pa me posle toga interesuje šta imaju ostali da kažu na ovu temu. Naravno da je bitno da se što više ljudi uključi u razgovor jer koliko vidim legla iskaču na sve strane, iako je kod svakog ko je uzeo štene bilo naglašeno da se uzima samo za ljubimca. E pa kad se već stvaraju novi psi onda je i red da se pre toga nešto nauči. Tip Kineskog Shar-Peia autor teksta je Matgo Law Definicija "tipa" koju sam pronašao u rečniku je "Generalna forma, struktura, stil, ili karakter, zajednički ili različit, određenoj vrsti, klasi ili grupi." Da, kod rasnih pasa, reč "tip" je suma svih osnovnih karakteristika koje čine da određeni pas izgleda kao pas te određene rase i nijedne druge. Shar-pei se opisuje kao "glava-pas", međutim, ovaj pisac ne želi da ograniči rasu isključivo na kvalitete glave i da samo to bude tip rase. Struktura tela, vrsta krzna (dlake), rep su takođe izrazito bitne stvari da bi se dobila kompletna slika dobrog predstavnika rase. Da, glava je ono što predstavlja jasnu karakteristiku rase i uvek je prvo što se gleda uzimajući u obzir kompletnog psa. Zbog toga je glava izuzetno bitna i oko nje kreće prva diskusija. Tip glave - grubo kvadratična (lobanja) i blago nakrivljena trouglasta (njuška) kada se gleda sa vrha. Lobanja bi trebalo da bude ravna ispod nabora (kože). Stop (čelo) je umeren (ne izražen, ali vidan). Obrazi su popunjeni kožom. Njuška je relativno duga i široka je od korena (od početka očiju) do vrha nosa, umesto da se sužava do nosa. Nikako ne bi trebalo da bude špicasta, a ne bi trebaloda bude preteška i masivna. Veličina glave i nabora i kože koji čine proporciju trebalo bi da poštuju osnovno pravilo a to je "ni premalo, ni preterano". Najpopularniji, kontraverzni pojam koji se pojavio sada a u vezi je sa oblikom njuške je uvođenje "meat mouth" i "bone mouth" (mesnata i koščata njuška). U pitanju su dva starokineska pojma. A zaista, stari, izvorni "bone mouth" takođe odgovara karakteristikama Standarda (daje isti oblik njuške), ali trouglasti oblik nije oformljen debljinom usana nego širinom vilica. Nažalost, ovaj pisac veruje da je istinski "bone mouth" izumro i da je poslednjeg video pre 10 godina. Sužavanje, špicasta njuška, NIJE istinski "bone mouth". Možda je ovaj termin pogrešno protumačen da bi se opravdala greška. Sa druge strane, preterano velika i teška glava, preterani nabori i količina kože, i prevelika mesnata njuška je takođe pogrešna i tim putem ne bi trebalo ići. Nabori su bez sumnje karakteristika Shar-Peia, ali nikako preteranost, treba naći meru koja će otkriti jasne karakteristike rase. Višak kože ne da je samo nepotreban nego je povezan i sa fizičkim problemima - više alergija i osetljivosti na temperaturu i vlagu, više problema sa kožom, a ovaj pisac takođe misli da je povezan sa uskim frontom i kravljim stavom, loša struktura kostiju. Dve stvari na glavi koje su veoma bitne za prefinjeni i ponosan izgled Shar-Peia su: uši i oči. Uši treba da zadovolje 3 stvari da bi bile nagrađene: 1. Postavka - zamislite da postoji linija povučena od jednog ugla oka do drugog ugla drugog oka, paralelna sa zemljom. Najniži deo ušiju bi trebalo da bude iznad te linije. Ukoliko je smešteno ispod te linije ekspresija bi bila užasna. 2. Veličina - male i kao jednakostranični trougao sa okruglastim krajevima, što manje to bolje. 3. Priljubljene uz glavu - što bliže i što čvršće smeštene uz glavu Uši koje su usmerene napred su prihvatljive kada su dobro postavljene i dobre veličine, ali nikako polu-podignute ili podignute. Pravilno postavljene uši su od ključnog značaja za dobru ekspresiju. Oči su male, oblika badema, i zavučene. "Zavučene" je ključna reč. Ukoliko su oči zavučene neće biti prevelike. Okrugle, širom otvorene i isturene oči će pokvariti prefinjeni, uzvišeni izgled čak iako su ostali delovi glave odlični. I kao pravilo, ove "pogrešne" oči idu sa suženom njuškom i nedostatkom stopa (čela). Kompletan "plavo-crn" jezik je obavezan kod Shar-Peia. Karakteristika koju Shar-Pei deli samo sa Chow-Chow rasom i nijednom drugom. U skladu sa mišljenjima mnogih sudija Chow-Chowa, roza tačka sa unutrašnje strane jezika je prihvatljiva, ali gornja strana jezika mora biti crno-plava. Crno-plava boja varira od svetlo ljubičaste do tamno plave u skladu sa bojom krzna i bojom nosa određenog psa. Ovo je normalno jedino ako je boja kompletna. Tačkasti jezici i komplet rozi jezici se ne mogu registrovati u Hong Kongu. U prilogu idu original tekstovi Orient Expressa pa ko želi može da skine. Ne bi bilo loše ovo sve malo prokomentarisati! https://2img.net/h/i238.photobucket.com/albums/ff124/murphypei/Decorated%20images/Orientexpress1.jpghttps://2img.net/h/i238.photobucket.com/albums/ff124/murphypei/Decorated%20images/Orientexpress2.jpgEvo još jednom i za ostale koji ne obrću stranu | |
| | | Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 6:35 pm | |
| Volim kada procitam ovakve stvari.... Definitivno sam ubedjena da u nasoj zemlji ne postoji kinoloski sudija koji zaista zna kako po standardu treba da izgleda pei...u sustini nisam sigurna ni da li je taj standard preveden na razumljiv nacin...ne znam...gledajuci nekoliko medjunarodnih i nacionlanih izlozbi zakljucujem jedno, za sudijsko oko Shar pei je poprilicno masivan, razbacan, krupan pas u 99 % slucajeva golden tj zlatne boje ili pesak boje.....cim su u ringu prisutni crni, cokoladni, plavi, ljubicasti, crveni i jedan pei zlatne boje, unapred se vec zna da on uzima titulu iako su u vecini slucajeva ostali psi mnogo kvalitetnijeg i lepseg izgleda i drzanja....sudije se gadjaju sa terminima kao sto je suva njuska, nedovoljno krofnasta njuska ili previse krofnasta...po novom trendu pei koji ima nabore duz celih ledja automatski odstupa od standarda i trebao bi da se oceni ili manjom ocenom ili da se diskvalifikuje....a kod nas se takvi psi na izlozbama najnormalnije ocenjiju ocenom 5 i uzimaju titule.... Mene to sve malo buni, ne osudjujem odgajivace jer oni ljudi pare i ukrstaju pse koje imaju i prodaju svoje stence....Jednostavno, mislim da bi trebalo krenuti od samog vrha, jer prvo taj vrh treba da se dogovori KAKO izgleda pei danas u 21 veku po standardu i da onda sve kinoloske sudije na osnovu poznavanja standarda ocenjuju i dele titule.... | |
| | | Big Mazi
Broj poruka : 1713 Godina : 51 Lokacija : Obrenovac Datum upisa : 17.04.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 7:03 pm | |
| Moje videnje cele stvari bi bilo da za nashu rasu u buducnosti prestanu nedoumice jedino reshenje je da se razdvoje Americki i Kineski tip. Najednostavniji i najbezbolniji nacin je upravo jedno takvo razdvajanje.Sudije bi se lakshe odlucivale i dobile bi nove smernice i ,valjda,bi tada znale da se i bolje snadu u ocenjivanju.Za nas ljubitelje rase bi bilo mnogostruke koristi jer bi i mi znali tacno kakav nam se tip pei dopada i takvog bi i ishli da kupimo.Mislim da neshto izmedu ta dva tipa bi se ubrzo i ispeglalo i mozda nestalo...nazalost ili na srecu po nekoga.Svako ima drugaciji ukus od nas i tako bi i birao.Znaci tada bi bio siguran svako od nas shta hoce i shta moze da i ocekuje kada mu pas poraste. Mozda smo josh daleko od svega toga ,ali i mozda jako blizu ...jer sve se vishe odreden tip pei i favorizuje kako eksterijerno tako i karakterno.Standard se isto jako puno izmenio i kao takav dao odredene smernice i odgajivacima da se vode njime.Nama zal za starim standardom ali tako je, kako je Mozda se neko slozi sa ovim a mozda i ne ... | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 7:12 pm | |
| Zal za originalnim standardom naravno ...delimicno se slazem sa Bobanom jer mislim da je kompletno odvajanje ta dva tipa skoro nemoguce posto je su toliko izmesani, pre bih odvojila sudjenja za horse i brush pse i smanjila tu kolicinu nabora do umereno naboranh pasa. U svakom slucaju horse i brush psi ne mogu u isti kos tada bi se i sudije mnogo lakse snalazile. Ja imam i predstavnike premesnatih usta (Nia i Bata) i tacno se vidi razlika koliko je taj tip usana nekomforniji za normalne aktivnosti psa (u odnosu na Sigi a i Dunu), posebno kod uzimanja hrane. Kada ovo kazem imam u vidu potrebe pasa za normalan zivot a upravo umerenost je to sto psu tako nesto omogucava. Meni licno najmanje od svega smeta taj jak skelet ali samo dotle dok taj pas ostaje dovoljno agilan. | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Apr 14, 2011 10:25 pm | |
| - Big Mazi ::
- Moje videnje cele stvari bi bilo da za nashu rasu u buducnosti prestanu nedoumice jedino reshenje je da se razdvoje Americki i Kineski tip.
E sad, video si moju Kallu i ako mi kažeš da tačno možeš da je staviš u neki od ova 2 tipa častim te Šalu na stranu, ovo nije deo o podeli rase niti o kineskom i američkom tipu nego deo o standardu. Ono što sam pokušao da objasnim koristeći tekstove koje sam pronašao je kako tumačenje standarda u 90% slučajeva nije ispravno. Mogu i da zađem u delove standarda koji apsolutno štete rasi, ali samo u toj meri u kojoj praksa na izložbama zanemaruje ono što zaista piše. Ako standard kaže da se dozvoljavaju nabori na čelu i to nenaglašeni i ako nabora ne sme da bude po telu (bar ne u preteranoj količini) zbog čega psi koji imaju "harmonika" leđa ili telo dobiju titulu?! E sad ovde bih mogao i da provučem zdravstveni aspekt povodom ovog novog istraživanja i eto "detalja" po kome sudija na izložbi svesno upropasti rasu. Kada se govori o tipu peia pravi se greška u jednom bitnom delu, svaki standard na samom početku je napravljen da koristi toj konkretnoj rasi. U slučaju ove glave koju je i Ljilja pomenula preterano mesnata njuška sa izraženom grbom (naborom) realno u prirodi ne bi imala nikakvu funkciju i samo bi štetila psu. Pored toga što pas ne bi mogao da hvata plen kako treba, ne bi mogao da diše kako treba i daleko brže bi se zagrevao. To su takođe bitne stvari. Umerenost kompletne pojave peia zasniva se na tome da je on pas srednje veličine iako bih se lično vratio na stari standard i rekao da je u pitanju srednje-veliki pas al ne bih da bunim one koji žele da nauče nešto iz svega ovoga. Mene najviše muči i mislim da će me uvek mučiti deo u kome sudija na 90% izložbi napravi propust u onome što je jasna karakteristika rase. Opet kažem nije tako samo kod nas nego je i u svetu isto i ovakve priče se vode na mnogo foruma, neki od ovih tekstova i slika su upravo odatle. | |
| | | Big Mazi
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 10:12 am | |
| - murphypei ::
- Big Mazi ::
- Moje videnje cele stvari bi bilo da za nashu rasu u buducnosti prestanu nedoumice jedino reshenje je da se razdvoje Americki i Kineski tip.
E sad, video si moju Kallu i ako mi kažeš da tačno možeš da je staviš u neki od ova 2 tipa častim te
Šalu na stranu, ovo nije deo o podeli rase niti o kineskom i američkom tipu nego deo o standardu.
Ipak mislim da se tice standarda ta podela... jer ne bi bila to plasticna podela na Kineski i Americki tip samo, vec i na standard.Da pojasnim... Mislio sam da ako bi se neshto i desilo u vezi toga mozda bi se tada i korigovao postojeci standard.Tako da bi i nashi zguzvanci nashli mesto ispod sunca Nash klub...oko nekoliko cm...bi tada imao smisla Ja zaista ne vidim sebe u buducnosti da shetam pei od 50 cm i 20 kg,niti mi se ta laka kategorija ikada dopadala...moje mishljenje Svaka cast i nikoga ne zelim time uvrediti niti omalovaziti ali to je moje videnje stvari Drugo, shto se tice nekih sudijskih tumacenja standarda toga ce biti sve vishe jer neki termini poput ...suva njushka itd su po meni nebulozni Po tome se odlicno vidi da se forsira odredeni tip pei,mesnati i samo njima znani tip...kazem tip, tako da tema nije promashena sto posto Sa izmenom standarda bi se dala shansa i drugacijem tipu pei i ne bi se samo jedan favorizovao.A raspravljati o tumacenju standarda mozemo do sutra.Evo samo o ledima moze se pricati do besvesti,a glavu da ne pominjem.Mnogo nedoumica imam i mnogo primedbi jer sam video dosta pei sa ozbiljnim manama kako uzimaju titule.Ovo je sve za dobrobit rase ali mislim da nekim odgajivacima ide u prilog sadashnja tendencija da se rasa napravi pogodna za kucnu upotrebu.Lakshe se prodaje pei koji je mackast i umiljat karakter nego cuvar visprenog temperamenta Cak verujem da su odlicne primere sa oshtrijim karakterom namerno parili sa smirenijim ne bi li dobili optimalan temperament za izlozbe i prezentacije ...a kasnije i prodaju umiljatih shtenadi sa dosta nabora i mesnatom njushkom | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 11:11 am | |
| Hm, možda si pogrešno razumeo. Ono što pišem je da standard kao standard i nije toliko loš koliko je loše njegovo tumačenje. Kao i svuda ostavi se mesta za slobodno sudijsko uverenje ali čak i u tim trenucima treba razmišljati da to odgovara psima i da ne postane praksa (primer: ako je jedan pas izuzetan a ima npr. veće uši i lošija leđa to ne znači da ga treba strašno kazniti nego shodno mani proceniti i naglasiti šta treba da se popravi). Ako je pas naboran po celom telu, a jasno je dokazano da nabori nose veći rizik od mutacije onda svakako takvog psa treba kazniti. Znači, ono o čemu ja govorim su mane koje štete rasi, a nagrađuju se kod nas. E sad ono što ja vidim kao problem je upravo ovo što si ti rekao: meni se dopada veliki shar-pei i težak shar-pei! A standard kaže shar-pei je umeren pas i ne sme da bude prevelik i pretežak. Tako se može krenuti za svaku stavku i napraviti gomila odstupanja što vodi u nešto sasvim drugo. Podigni visinu shar-peia na 60cm i težinu na 40-50kg i dobićeš napuljskog mastifa, a ne peia. Da se neko ne uhvati za stari kineski standard (koji je i u Kini na snazi) peievi visoki skoro 58cm nisu preterano teški psi i preterano snažnog skleta (pogledaš slike Maxima i bude ti jasno). Meni samo nije jasno na koju konkretnu izmenu standarda misliš? Voleo bih to da čujem. Standard u nekim delovima stvarno jeste diskutabilan, al ne u smislu da on sam uništava pse nego u smislu da daje dovoljno prostora za pogrešno tumačenje. Karakter ovde neću da komentarišem na samoj izložbi pas treba da bude smiren, ali oprezan, nikako agresivan i nikako srdačan prema sudiji. Za standard je ovo dovoljno. Ono što si pomenuo je sasvim druga tema o kojoj znaš kakvo imam mišljenje. | |
| | | unaltraina Urednik
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 11:23 am | |
| Kada smo kod temperamenta postoji takodje puno prostora za diskusiju ali to malo izlazi iz okvira standarda i sudjenja u ringu. Naime dobro ring pripremljen pas ostrog karaktra u ringu nece pokazati tu svoju osobinu tako da je sudjama tesko da u ringu prepoznaju ekstremno ostre pse ako su dobro pripremljeni...opet, potomci takvog psa kao kucnog ljubimca mogu praviti puno problema i cak pas biti uspavan zbog neznanja vlasnika i nemogucnosti kontrole takvog psa. Po nekom pravilu i selekcijom psi mirnog druzeljubivog karaktera su uglavnom psi novih generacija koje su selektovane da budu kucni ljubimci za svakog coveka koji pozeli psa ove rase ali u eksterijeru je uglavnom izgubljeno jako mnogo. Dakle...ne moze se biti pametan sta je primarno u odabiru ili prilikom sudjenja. Ja zaista ne znam kako bih kao sudija odlucila pri ocenjivanju dva psa ukoliko bih se nasla u situciji da imam psa eksterijerno skoro perfektnog(jer perfektan ne postoji) a da se primeti da je ostijeg karaktera i psa losijeg po eksterijeru a psa koji bi se mazio sa sudijim na prvi kontakt. Postoje dva pogleda na celu stvar...da li se gleda standard po kome ovaj pas kaze da je to pas nepoverljivog karaktera, pas lovac i cuvar sto po automatizmu vodi ka tome da takav pas nije maza sa svima i eksterijernom unapredjenju rase ili se gleda pas koji treba biti druzeljubiv prema ljudima gde se zanemaruje donekle eksterijer i pas posmatra prema zahtevima sirokog dijapazona kupaca za psa ljubimca?Sve vise umiljat karakter je usko povezan sa brus mekom dlakom i poddlakom i previse nabora sto se pokazalo kao najnepozeljnija stvar kada je u pitanju zdravlje pasa. Obe ove karakteristike (nepoverljivost i lovac i cuvar sto sa sobom po nekoj logici povlaci ostriji karakter i druzeljubivost prema ljudima sto opet po logici povlaci umiljatost)se nalaze u opisu karaktera ovog psa i meni licno je vrlo tesko kako bih odlucila. Ovi psi su po prirodi vrlo retko bezrazlozno agresivni prema ljudima( takvi psi se naravno ukljucuju u kategoriju nepozeljnih za priplod ) kada se gleda urodjeni karakter ali jesu psi koji imaju izrazenu crtu dominacije i ostrine i izrazenog cuvaskog nagona, vrlo je tanka granica izmedju izrazene dominacije i agresivnosti( ja licno imam pse iz izrazitoo ostrih linija)i potrebno je dosta poznavanja psihologije pasa da se takvi psi naprve odlicnim kucnim ljubimcima, dakle puno znanja i rada da bi se postigao zeljeni nivo socijalizacije. Pitanje je kuda ide ova rasa...da li ce novi tip Shar Peia zaista postati samo pas za pratnju i razonodu ili ce zdrzati vecinu svojih osobina koje je kao rasa zaimao hiljdama godina unazad vrlo iskljucivom selekcijom u Kini a to je da je ovaj pas morao koristiti necemu a ne biti samo ukras za setnju, mazenje i raznodu u kuci. Mozda ce se naci neka sredina ali meni je zaista tuzno sto se vide novi neki psi koji nimalo ne lice na ono sto je Shar Pei nekada bio. Nazalost neki drugi ljudi u vrhu biznisa oko ove rase, i novac, vrte sve a rasa placa danak. Shar pei je pas za koga mislim da bi trebao ostati pas za ljude koji znaju sta od ovog psa zele i postuju njegove izvorne karakterne osobine a ne pas za siroke narodne mase koji ce uci u kos sa beskorisnim mazama za pratnju i razonodu kroz koriscenje njegove takodje izvorne osobine da se cvrsto vezuju za svog vlasnika ..cak mnogo vise od stalih pasa.Puno pasa ove rase ima konflikta u karakteru dok su mladi bas iz razloga sto i dalje kod vecine postoje ti urodjeni nagoni koji su danas nepozeljni a ne mogu ih normalno koristiti i razvijati i onoga sto se od ovih pasa trazi. Ovo je neko moje razmisljanje i stav i verujem da ima mnogo njih koji se ne slazu samnom.
Poslednji put izmenio unaltraina dana Pet Apr 15, 2011 12:32 pm, izmenio ukupno 6 puta | |
| | | unaltraina Urednik
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 11:55 am | |
| | |
| | | Big Mazi
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 12:09 pm | |
| - murphypei ::
- Hm, možda si pogrešno razumeo.
E sad ono što ja vidim kao problem je upravo ovo što si ti rekao: meni se dopada veliki shar-pei i težak shar-pei! A standard kaže shar-pei je umeren pas i ne sme da bude prevelik i pretežak. Tako se može krenuti za svaku stavku i napraviti gomila odstupanja što vodi u nešto sasvim drugo. Podigni visinu shar-peia na 60cm i težinu na 40-50kg i dobićeš napuljskog mastifa, a ne peia. Da se neko ne uhvati za stari kineski standard (koji je i u Kini na snazi) peievi visoki skoro 58cm nisu preterano teški psi i preterano snažnog skleta (pogledaš slike Maxima i bude ti jasno). Meni samo nije jasno na koju konkretnu izmenu standarda misliš? Voleo bih to da čujem.
Karakter ovde neću da komentarišem na samoj izložbi pas treba da bude smiren, ali oprezan, nikako agresivan i nikako srdačan prema sudiji. Za standard je ovo dovoljno. Ono što si pomenuo je sasvim druga tema o kojoj znaš kakvo imam mišljenje. Hm,ja nisam ni rekao da shar pei treba da ima 40-50 kg jer bi to znacilo da je doshlo do meshanja drugih rasa u priplodu.Ja sam mislio da bi tezina mogla da se vrti oko 30 kg a visina da bude kakva je i bila po predashnjem standardu 58cm.Pa,recimo,Otis je pas koji ima preko 30 kg i ja ne vidim da mu to ishta smeta i nije lagan niti je slabog kostura.Eto konkretno mi visina smeta i neka bude tezina ,mada u njoj ne oskudevaju danashnji pei.Ja znam da ovo moje mishljenje mnogi dele i da je skroz glupo da vishlji pei bude amputiran iz rase.A ovo kazem opet je sve vezano za standard pei,nadam se ovoga puta da me svi razumeju Takode bih i ja voleo od drugih da cujem shta im smeta u standardu i shta bi oni promenili u istom? Shto se tice temperamenta slazem se sa unaltrainom ...Naime dobro ring pripremljen pas ostrog karaktera u ringu nece pokazati tu svoju osobinu... Kako bi se inace izlagali sluzbeni psi da nije tako | |
| | | Big Mazi
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 12:15 pm | |
| | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 12:28 pm | |
| Pisano, forumsko nerazumevanje, opet. Znači, tema nije ja bih voleo/la peia koji će da bude ovakav ili onakav nego je tema standard. I ja bih želeo pravog kineskog peia, izvornog i još bih i na njemu nešto poradio da ga prilagodim sebi i svojim željama, al to nije tema. Tema je standard, a ne želje. Znači u kojim delovima standard propisuje jasnu stvar, a sudije se ne pridržavaju toga? A onda povučeni sopstvenim željama odgajivači (nagrađeni od tih istih sudija) stvaraju svoju viziju peia koji u nekim delovima odstupa jasno (pa čak i enormno) od standarda, a usput ubace i po koju manu koja smeta zdravlju psa. Hoću da vratim temu u pravi smer. Neko ko je došao da pročita nešto o standardu na ovoj poslednjoj stranici mogao je da pročita samo da bi neko želeo velikog peia ili nebitno malog, a nije pročitao ništa što bi ga uputilo kako taj jedan pei treba da izgleda. Primer: Crveni pas, korektnog zubala, dobrih prednjih i zadnjih uglova, solidno nošenog repa, dobra gornja i donja linija, tipična glava, dobro nošenog uha itd.... ima nos sa krem mrljom. Šta sad? Kako oceniti takvog psa? E o ovome hoću da se priča. | |
| | | neron Urednica Shar-Pei Magazina
Broj poruka : 5740 Godina : 46 Datum upisa : 24.10.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 12:37 pm | |
| Ljiljo, slazem se sa tobom, jer koliko vidim, i ja cu u vas klub "koji cm viska" hahahah Salu na stranu, ova tema jeste kompleksna . S obzirom da titule osvajaju psi sa vidljivim iskakanjem iz standarda, necemo mi u skorije vreme imati sredjenu situaciju na tom polju. Sve dok imamo sudije koje po sopstvenom ukusu daju titule (on voli ovakve, on preferira onakve.. fuj) , lose prevodioce na izlozbama, trazenje manjih izlozbi na kojima znas da ce biti malo naboranih pa u startu znas da ces se ogrebsti za titulicu...... Sve dok vlasnici pejeva znaju vise od zvanicnih sudija, "nema od ta posla nista " Pedja i sam si bio u prilici da budes "potkovaniji znanjem" od sudija, ali dzaba, njegova se vazi.. | |
| | | unaltraina Urednik
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 12:45 pm | |
| Jeste malo otislo aut topik i ja savrseno razumem o cemu se ovde govori. Kao sto rekoh malo sale nije na odmet. Kod mrlje na nosu bila bih iskljuciva. Standard kaze pigmentacija i dozvoljena dilute varijanta sto znaci nema mrlja na nosu, samo ravnomerno obojenje u skladu da kolicinom pigmenata psa. Ne znam zasto se drugi clanovi koji nemaju urednicki status ne ukljucuju u ovu diskusiju?? ...nije vazno sto neko ima psa kao kucnog ljubimca...svi trebaju biti svesni kakav pas je ono sto je u kinoloskom smislu kada je u pitanju ova rasa ono sto je kvalitetno i zadovoljavjuce bez obzira na to kakvim smo psima vlasnici. aaa evo Zorice u medjuvremenu nadam se da ce biti jos nekog | |
| | | Big Mazi
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:01 pm | |
| Shala nas je odrzala Jedno je jasno ...sudije se ne pridrzavaju standarda i tumace ga kako oni hoce...eto josh jednom da ponovim a da ne odem sa teme...vec ranije sam pisao o tome. Znaci, to je potpuno jasno svakome i tu nema nikakve dileme ...i shta sad??? Shta mi da uradimo povodom toga? ...ima neko neki predlog? | |
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:06 pm | |
| Ja se iskreno, kao sto ste imali prilike da vidite, ne ukljucujem preterano u diskusiju kada su u pitanju malo "strucnije" teme , jer smatram da sam jos uvek daleko od toga da mogu da diskutujem na vasem nivou, ali ne libim se da kazem svoje laicko misljenje (makar i bilo pogresno, jer samo tako mogu da vidim gde gresim) . Cak sam i Pedju molila da pogleda Neronove slike da bih znala sta je ok na njemu, ali takodje da mi iskreno kaze ako postoje neke manjkavosti. Smatram da se bas iz tog razloga manje pise u ovoj temi , sto se ljudi malo pribojavaju da kazu svoje "laicko" misljenje,samo zato sto smatraju da znate vise, pa je lakse samo procitati Sto se tice tufnaste njuske, nemam pojma sta bi bilo realno , jer ako to ocenimo manje, onda i roze jezik, lose nosen rep i jos milion " sitnica "treba da budu "problem". Ja sam za to- ili postaviti standard i sve van ostro kaznjavati ili... ovo sto se desava trenutno na raznim izlozbama i "izlozbama' sirom Srbije . Toliko od mene | |
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:07 pm | |
| | |
| | | unaltraina Urednik
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:09 pm | |
| Napravimo jednu snazniju strucnu komisiju u okviru kluba, sa overenom dozvolom, koja ce mlatiti sudije po izlozbama Nema se tu sta Boki sem da vlasnici budu svesni sta je po kvalitetu za razmnozavanje(osnovni razlog zbog kog vecina izvodi pse na izlozbe)i prestanu da izvode pse koji to nisu i da se sudije malo dovedu u red i postanu stroziji. Nema titule ako ne postoji pas koji je zasluzuje.
Poslednji izmenio unaltraina dana Pet Apr 15, 2011 1:15 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Jasna
Broj poruka : 37 Godina : 50 Lokacija : Obrenovac Datum upisa : 08.08.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:09 pm | |
| "Govori tiho i nosi psa sa sobom" nazalost nista se nece promeniti, svako ce tumaciti standard kako njemu odgovara, i vlasnici pasa a i sudije. Zato svako svog psa pod misku,govori tiho a valjda ce neko cuti jednog dana. | |
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:11 pm | |
| Mlacenje - moze | |
| | | Big Mazi
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:13 pm | |
| Veoma konstruktivno do sada Josh neko... | |
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:15 pm | |
| | |
| | | unaltraina Urednik
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:17 pm | |
| Zaboravili ste na mrlju na nosu? Pedja je lepo pitao..opet ode tema gde ne treba. Uozbiljite se molim. | |
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Apr 15, 2011 1:19 pm | |
| Ja napisala ... Ja sam mrtva ozbiljna po nagovoru predsednice... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: STANDARD RASE | |
| |
| | | | STANDARD RASE | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu