Forum posvećen šar-pej rasi!
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151

» Sar Pei stene
Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic

» SHAR PEI & ZIMA
Sub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr

» Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama
Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr

» Parenje, graviditet i ostale teme...
Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Čet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Ned Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

» Udomljavanje
Ned Jun 25, 2017 12:56 pm od Tessie2010


Delite | 
 

 Ponašanje pasa

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
AutorPoruka
Big Mazi

avatar

Muški Broj poruka : 1713
Godina : 45
Lokacija : Obrenovac
Datum upisa : 17.04.2010

PočaljiNaslov: Ponašanje pasa    Pon Avg 08, 2011 9:06 pm

Ponašanje pasa


POREMEĆAJI U PONAŠANJU
Interesantno je definisati poremećaje u ponašanju psa kao i sva ostala ponašanja koja dovode u pitanje ravnotežu porodice-čopora. Ta definicija ima prednost što je vrlo široka i što tako pruža mogućnost obuhvatanja i normaInih ponašanja, ali neželjenih, a i čisto patoloških ponašanja. Šta je patološko ponašanje?

Kad životinja usvoji ovakvo ili onakvo ponašanje, ona nastoji da izmeni situaciju u svoiu korist. U tom smislu, može se reći da je ponašanje o kome je reč prilagodivo.

Sve dok nešto ne poremeti njegovu sposobnost da obradi informacije prikupljene u svojoj sredini, pas je u stanju da pronadje prilagodive odgovore.Sve dok neko ponašanje izgleda kao prilagodivo, čak i ako je neprijatno, ubrajaće se u normalna. Uzmimo jedan primer: pas živi više godina u istoj porodici koja mu je uvek pružala povlastice koje pripadaju dominantnoj jedinki. Jednog lepog dana, njegove gazde, s obzirom da imaju zvanice, odluče da spreče psa da prigrabi kanabe u salonu. Daju mu komandu da sa njega sidje, podižu glas, dižu ruku što je znak pretnje. Pas reži, a gazda, kome je stalo da održi imidž muževnosti i hrabrosti, zgrabi psa koji ga na kraju ujede.Vlasnik uzmiče, prestaje da preti. To ponašanje je neprijatno, može čak izazvati ozbiljne povrede, ali je normalno, jer predstavlja prilagodjeni odgovor psa na dovodjenje u pitanje njegovog hijerarhijskog položaja, čak i ako čovek nije umeo da se ponaša kao dominantan pre toga, a i u trenucima posle sukobljavanja. Uprotivnom, posmatrano ponašanje ne može ili više ne može imati vrednost priilagodivog ponašanja, budući da ne menja situaciju koja ga je uzrokovala u pozitivnom smislu.Možemo navesti još jedan klasičan primer. U situacijama hijerarhijskog sukoba, jedan od mogućih odgovora u ponašanju jeste hijerarhijska agresivnost koja, kaskadom sve izraženijih pretnji koje se završavaju ujedom, a potom smirenjem, dopušta psu da promeni intenzitet svog odgovora u zavisnosti od reakcija protivnika. Kad pas u više navrata ujede svog gospodara i tako uspe da ga potčini, on saznaje da upravo ujed omogućava sredjivanje situacije; postepeno, faze zastrašivanja i smirivanja iščezavaju i pas počnje sistematski da ujeda. To novo ponašanje nije prilagodivo, ono više ne dopušta očuvanje kohezije grupe, te je reč o patološkom ponašanju.


NEPRIJATNA PONAŠANJA
Lista nepoželjnih ponašanja kod psa varira zavisno od kulture i navika vlasnika. Medjutim, izvestan broj problema redovno je prisutan u njihovim žalbama...

SKLONOST DA LOVI DOMAĆE ŽIVOTINJE
Pas je gonič sposoban da nasrće na veoma različite vrste plena, od miša do papkara srednje veličine, čak i većih ako je čopor dovoljno brojan. Agresivnost koja se ispoljava pri hvatanju plena najčešće izazivaju tri vrste domaćih životinja: mačka, živina i ovce. Mačka je potencijalni plen koji razdražuje skoro sve pse, bez obzira da li žive sa mačkom ili ne. Taj plen, koji iskrsava na teritoriji porodice-čopora i eventualno postaje predmet pretnji vlasnika psa, visoko je stimultivan. Obično se sve svodi na gonjenje, pošto mačke uspevaju da izbegnu progon pasa; ali postoje psi koji imaju izrazitu sklonost ka hvatanju plena i koji ubijaju više mačaka u toku sedmice.Ponovljeni uspesi, ohrabrenje koje mnogi vlasnici pružaju svojom blagonaklonom popustjivošću, navode psa da neprestano traga za mačkama u svom okruženju. Lov na živinu ili ovce bez svake sumnje je jedna od najneugodnijih šteta koje psi mogu da naprave. Stado ovaca, kao i živina, predstavljaju potencijalni plen u jednom zatvorenom prostoru ograničenih dimenzija. Bez obzira na vrstu i tip plena, svi grabljivci ispoljavaju ponašanje dezorganizovanog lova čim se nadju u ogradjenom prostoru prezasićenom plenom. Oni onda hvataju sve što im je na domaku, ubijaju, ali ne da bi plen zaista pojeli i zaustavljaju se tek pošto većina životinja bude poklana. Štaviše, plen koji trči i uznemireno se kreće ispuštajući krike posebno je stimulativan. Otuda se bolje shvataju uočene štete i sklonost pasa-ubica kokoški ili ovaca da ponove svoje podvige.
Korišćene su mnoge metode da se izadje na kraj s takvim ponašanjima, ali je malo njih zbilja delotvorno i upotrebljivo. Tradicionalne metode koje se sastoje u tome da se za ogrlicu psa prikači mrtva živina i koja tu ostaje sve vreme truljenja potpuno su beskorisne, sem toga što su i odvratne. Isto tako, pokušaj stavljanja psa u vreću u koju se stavlja i petao... lako je reč o savršeno normalnom ponašanju, koje čini sastavni deo dubokih reakcija pseće vrste, neuspesi u prevaspitavanju su česti. Ljudi više vole da izbegnu kontakt izmedju psa i živine ili ovaca.

BEKSTVO
Sam pojam bekstva je neodgovarajući i označava infaridlizaciju psa od strane gospodara. Da bi se dobro shvatiii razlozi tih bežanja, kraćih ili dužih, treba se vratiti na razvoj ponašanja šteneta. Za vreme adolescencije, štene često biva odgurnuto od svoje majke koju u tome podržava dominantni mužjak, najčešće njegov otac. To navodi mladoga psa da živi na najzabačenijem delu teritonje čopora i da okuša svoju sreću u drugim grupama gde bi mogao da dospe u povoljniji hijerarhijski položaj.
I doista, kad se analizira situacija sa psima zvanim begunci u njihovoj prvobitnoj porodici, konstatuje se da su u pitanju ili psi koje njihovi vlasnici nisu integrisali u porodični život (psi namenjeni čuvanju vrta i koji preko dana ostaju u svojoj kućici), ili psi vrlo dobro integrisani koje je dolazak deteta (ili bilo koja druga promena u porodičnoj grupi) potisnula u niži rang. Pas tada teži da napusti porodični posed, najpre na kraći period, a kasnije na sve duže vreme. Ako sretne druge pse ili Ijude koji ga dobro prihvataju i nude mu na taj način povoljniji hijerarhijski status, pas se konačno više neće vratiti. Seksualnost može da odigra odlučujuću ulogu uzrokujući bekstvo subjekata čiji hijerarhijski položaj, neodredjen u porodici iz koje potiču, nije uspevao da inhibira periodična seksualna ponašanja. Sem toga, sredina van poseda porodice-čopora često obiluje stimulansima veoma privlačnim za begunca, što još više pojačava želju za bežanjem... Kako postupiti?
Za početak, stavljanje ograde može biti od velike koristi. Potom, psu se ponovo može dati važnije mesto u porodičnom životu, ali oprezno, jer ne bi valjalo da on, postane dominantan. Može se posebno nastojati da se s njim ostvari stvama komunikacija, kako bi obredi koji predstavljaju vezu izmedju članova iste socijalne grupe, dovoljno vezali životinju. Drugo rešenje ogleda se u tome da se uzme još jedan pas da bi se stvorila koherentnija grupa. Dovodjenje novog psa treba sprovesti uz pomoć veterinara specijalizovanog za probleme ponašanja, da se u porodici ne pojave dva begunca. Uprkos svemu, kad pas počne da se tokom svojnh bekstava integriše u neku drugu porodicu, izuzetno je teško vratiti ga konačno kući; ako se nova porodica složi da usvoji psa, bolje je ne uzimati je natrag radi dobrobiti živodnje. I u ovom slučaju bolje je delovati preventivno. Uspostaviti sa psom što ranije, na početku perioda adolescencije, skup odnosa u toku zajedničkih aktivnosti, najbolji je način da se izbegnu bekstva. Ako se u porodičnom životu dogodi da se pas mora ostaviti po strani za izvesno vreme, posavetujte se sa veterinarom i tako podesite situaciju da pas ne bi stekao utisak da je zanemaren.

KOPROFAGIJA
Ovim termiriom označava se konzumiranje izmeta, ponašanje koje vlasnici vrlo teško podnose. Konzumiranje izmeta biljojeda (konjska i govedja balega) normalno je kod psa, te je koprofagija svakodnevna pojava kod šteneta mladjeg od 6 meseci (potom ima tendenciju da nestane). U ta dva slučaja, može se uvek pokušati sa sankcionisanjem takvog ponašanja, ali ti vaspitni poduhvati uglavnom ne uspevaju: pas i dalje pada u iskušenje da konzumira izmet. Zauzvrat, kada odrastao pas konzumira sopstveni izmet, neophodno je odmah konsultovari veterinara zato što je obično reč o simptomu patologije organskog porekla (hronični pankreatitis, egzokrina insuficijencija pankreasa), ili je posledica ponašanja (sindrom lišavanja, depresija usled odvajanja).

RITUAL RADOSNOG DOČEKIVANJA
Ritual predstavlja elementarno ponašanje (jesti, piti) koje postepeno dobija funkciju komunikacije. Zapravo, bilo koje elementarno ponašanje može se pretvoriti u obred ukoliko su promene ponašanja u okruženju psa dovoljno povoljne.
Premda je kod većine pasa ritual radosnog dočekivanja dovoljno umeren da nikome ne bi smetao, on ponekad dobija takve dimenzije (veliki psi) da gubi svoje obeležje simpatičnosti i pretvara se u pravu agresivnost kako za neposrednu okolinu, tako i za posetioce kojima se retko dopadaju takvi burni izlivi prijateljstva.
Medjutim, treba shvatiti kako stvari fimkcionišu, da bi se bolje prihvatile mere koje valja preduzeti. Doista, najčešća reakcija vlasnika koji pokušavaju da sačuvaju svoju odeću, jeste pretiti psu glasom, kako bi pas prestao da skače, ili ga eventualno udarati. Postignuti efekat razlikuje se od očekivanog, pošto pas udvostručuje snagu... Podsetimo da je reč o ritualu, dakle o sistemu komunikacije koji nije verbalan i čija efikasnost prvenstveno zavisi od ritma i tipičnog intenziteta (način da se istaknu. značajni elementi rituala). Pas koji radosno dočekuje svog gospodara verovatno daje dokaza o svom oduševljenju što ga vidi, ali tu poruku emituje i u očekivanju istog odgovora od strane svog sagovornika. A šta pas odjednom vidi, uprkos svom oduševljenju koje je do tada bilo toplo pozdravljano? Gospodar pokazuje znake razdražljivosti, čak agresiviiosti; pas ne shvata, on pojačava svoju poruku naglašavajući najznačanije elemente. Pomalo kao i mi kad bezbroj puta ponavljamo nešto što naš sagovornik uporno ne želi da shvati. Odgovaraiući na upornost psa, vlasnik se najzad predaje, naizmenično ga zatim milujući ili udarajući, već prema raspoloženju, što psa ne sprečava da i dalje dosta redovno vrši taj obred koji je za sve neprijatan. Prema tome, vlasnik ne može očekivati da takvim reagovanjem reši problem. Jedini zbilja efikasan metod je oslobadjanje od obreda, koje se sastoji u izostavljanju odgovora onoga na koga se obred odnosi tako što što će se praviti ravnodušan. U prvo vreme, pas će pojačati svoje izlive ne bi li iznudio odgovor, potom, posle nekoliko dana (prosečno pet dana), pas ostaje da sedi, iščekujući, pri čemu nenametljivo lupkanje repom ukazuje na njegovu radost. I upravo tada treba omogućiti uspostavljanje novog rituala tako što ćete prići psu da ga pomilujete i pričate s njim, pospešujući na taj načm, malo-pomalo, usvajanje mnogo umeremjeg obreda dočekivanja.

LAŽNI SIMPTOMI
Ako radosno dočekivanje za vlasnika može predstavljati pravo mučenje, lažni simptomi su, pak, istovremeno prave glavobolje u medicinskom smislu i izvor nespokojstva za gospodare psa. Sve počinje autentičnom bolešću koju prati kašalj, hramanje, svrab (to su tri najćešća slučaja). Uznermreni vlasnici postaju veoma osetljivi i na najmanju manifestaciju slabosti kod psa i počinju da ga miluju, maze čim on ispolji i najmanji prethodno pomenuti simptom. Veterinar kome su se obratili propisije odgovarajuće lečenje koje se doslovno primenjuje i u prvo vreme izgleda da je sve ponovo u redu. Vrlo brzo, pas ponovo počinje da na mahove pokazuje iste simptome: hrama, kašlje ili se češe. Ponovo konsultovani veterinar ne uspeva da pronadje objašnjenje za takvu povredu.
Zaključujući da veterinar nije dovoljno stručan, vlasnici menjaju veterinara sve dok problem ne počne da se sagledava sa aspekta ponašanja. I zbilja, čovek postaje svestan da se lažni simptomi javljaju samo u prisustvu vlasnika i prestaju čim pas stigne kod vetermara. Prateći istoriju tih poremećaja, zapažamo da je početna bolest psu donela znatno poboljšanje uslova života: on sada može da spava pored svojih gospodara, da jede najlepšu vrstu hrane, koju mu prinose u njegovoj porciji da bi ga poštedeli zamaranja, i uvek ga maze kada hramlje, kašlje ili se češe. Porodici se onda objasni situacija i postupa se, kao i u slučaju radosnog dočekivanja, tako što se ne obraća pažnja na psa kad on ispoljava svoje lažne simptome, vrednujući samo trenutke kada je on normalno aktivan. Ti rituali ubrzo nestaju, ali je bitno da se pri pojavi novog patološkog organskog oboljenja čuvamo da se ne trudimo suviše oko psa i da prilikom lečenja zauzimamo neutralan čak uzdržan stav.


Pronashao sam ovaj tekst koji mozete prochitati ako vam je po volji Razz


Poslednji izmenio Big Mazi dana Uto Avg 09, 2011 6:43 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Avg 08, 2011 10:35 pm

goodpost

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
neron
Urednica Shar-Pei Magazina
Urednica Shar-Pei Magazina
avatar

Broj poruka : 5740
Godina : 40
Datum upisa : 24.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Avg 09, 2011 10:44 am

goodpost bravo
Nazad na vrh Ići dole
hektor

avatar

Ženski Broj poruka : 1907
Godina : 50
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 04.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Avg 09, 2011 11:37 am

goodpost
Nazad na vrh Ići dole
vesnacikos

avatar

Broj poruka : 675
Godina : 53
Lokacija : Zrenjanin
Datum upisa : 12.02.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Čet Feb 02, 2012 5:15 pm

E drugari nisam znala gde da pisem, imam problem s drugim kucom, ne znam kako da je naucim da nuzdu vrsi na jednim mestu wc Dzoni kad je bio u tom uzrastu vrlo brzo je odredio gde je mesto za wc. Imamo dosta veliko dvoriste i deo s travom(tamo je Dzonijev wc) ali ona to obavlja gde god stigne blush Pa ko ima iskustva nek mi se javi da sto pre resimo "problemcic" grin
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Čet Feb 02, 2012 8:27 pm

Druge rase su malo po tom pitanju drugacije od Shar Peia, moji svi raniji psi kao stenci su pustali paketice gde god stignu a prestali sami kada su odrasli, tada su poceli da to obavljaju na malo suzenijoj teritoriji i dalje od kuce. Nadam se da ce i ona tako Smile, jos je malena i nije po tom pitanju Dzoni cistunac kao i svi zguzvanci Smile, Pokusajte je voditi na to udaljeno mesto kad god se probudi ili posle obroka...mozda ce brze shvatiti. Smile

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
vesnacikos

avatar

Broj poruka : 675
Godina : 53
Lokacija : Zrenjanin
Datum upisa : 12.02.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pet Feb 03, 2012 11:25 am

Hvala na savetu unaltraina! To i pokusavamo al sto si rekla jos je mala i nadamo se da ce "imitirati" Dzonija i koristiti njegov wc hehe mislila sam da postoji nekakav "trik" za to koji nisam znala disgust Dzoni je veoma poseban i razlikuje se od svih pasa koje smo imali do sada (pametnica nasa) a bilo ih je .Mozda smo i zaboravili njegove "nestasluke" Laughing
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pet Feb 03, 2012 2:23 pm

Dzoni je Shar Pei Smile nikada ni jedan nece obaviti nuzdu u blizini gde boravi i spava sem ako nije zatvoren u malom boksu... a i tada mnogi cekaju i trpe da budu pusteni ili odvedeni u setnju. Kao stenci izuzetno brzo postaju cistunci u tom smislu tako da sigurno niste zaboravili njegove "nestasluke" Smile

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
sandra1000

avatar

Ženski Broj poruka : 1437
Godina : 30
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 21.04.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 1:35 pm

goodpost


Listam teme pa neznam gde da "smestim" svoj problem.

Svi vi sa foruma, narocito najaktivniji clanovi su ljudi koji duzi niz godina imaju pse.
Ja sam bila jako mala kad sam imala svog prvog psa, rase terijer, on je uginuo od starosti i secam ga se jako malo, dok mesanca Rokija kog su mi otrovali tretirala sam kao igracku, u smislu da jede i pije i radi sta hoce. Nikakvo ucenje ponasanja nije bilo. Imali smo ogromno dvoriste i najvise mi se svidjalo to njegovo blesavljenje.

Dok... Mene sad izludjuju ispadi moje Beti yesno

Ona ima neki problem sa sobom. Sad nerviram samu sebe sto je ovako cinkarim, al sta da radim, jednostavno neznam sta da radim.

Kad je bila mala jela je svoj izmet yell Vise mi se na glavu popelo to odvratno ponasanje pa nam je veterinar rekao da to rade mnogi psi. To im je poslastica. Ajde, to je prestalo. Sad je opet pocela. Kako skrenem paznju s nje ona pravac kupatilo i glavu u posudu od macaka. Izludecu vise.
Nezalim dinar jedan kad je ona u pitanju, od poslastica sta nema, igracaka, hrane, moja soba je postala njena. U sta god pogledate sve je namesteno za nju. Sve sam joj dala i ona tako. Nevidim i jedan jedini razlog da bude nezadovoljna.

Stalno smo zajedno, gde god da odem i nju vodim. I spavamo zajedno.

Skoro me je boleo stomak, uzasno boleo, bilo mi je muka i vrtelo mi se u glavi. Lezala sam u sobi i ona pored mene, kako bih se neko uhvatio za kvaku od vrata ona bih se zaletela da raskomada. Jedino ovo malo mace sto imamo daje da bude u sobi, ali da ni ona ne prilazi krevetu. A, spavaju zajedno, ja i Beti jedna uz drugu i mace na Beti.

Kad izadjemo napolje ona se lepo ponasa, slusa me. Da bi kad bih nam neko prisao ona bila u stanju da mi otkine ruku samo da ga ujede. I, ne reaguje na svakog. Uglavnom na muskarce. Takodje, ne podnosi narkomane oko zgrade i nesmem da je pustam dok ne proverim dal smo same, u suprotnom zalece se da rastrgne. Da podsetim, imala je tri meseca kad je ujela prvi put, nekog coveka, prisao nam je s ledja tako da to je opravdana reakcija, nismo ga cule ni ona ni ja kad nam je prisao s ledja.

Da li je normalno da me manje slusa kad smo u drustvu. Uglavnom psecem, tad nece da slusa i juri ko ludaca okolo mene.

Jako je dobar cuvar, svaki sum je propracen i na oprezu je stalno.

Neznam kako da se postavim prema njoj a da to nije pogresno. Meni sve zao a ona sve gora i gora, a bolest joj je da mi skoci na ramena dok sedim. Sto bih ja recimo pomislila da dominira. Kad izanjemo napolje ona vuce kao idiot, ne vuce jedino kad smo same.

Eto, to su moji problemi, to me uzasno nervira, sve se nesto tesim da je mala, ali ako ne poradim na tome bice sve gora
Nazad na vrh Ići dole
thealimovic

avatar

Muški Broj poruka : 457
Godina : 31
Lokacija : Surcin Beograd
Datum upisa : 28.11.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 3:17 pm

Ja sam imao sličnih problema sa Brownom(on je inače mešanac).U 1. godini je bio lud!Isto je vukao i kidisao na moje drugare kad bi mi prilazili na ulici.Onda sam pogledao jedan video gde zena drzi granule u jednoj ,a povodac u drugoj ruci.I svaki put kada bi pas počeo vući,ona ga cimne i dozove i da jednu granulu.Onda ga je granulama kontrolisala.Nije dozvoljavala da pas hoda ispred nje...Ja sam pokusao isto i uspelo je.Prestao je da vuče i lepo se ponašao.A to što je napadao moje drugare sam rešio tako što sam mu dao do znanja da mi ne treba telohranitelj.Mi stignemo do fudbalskog terena i on laje na 30 ljudi.Onda ga ja vežem za ogradu terena i ignorišem ga dok se skroz ne smiri.Udjem u teren i budem sa drugarima.Takodje dreka i zapovedati psu da sedne u takvim situacijama ume da pomogne.Sad već ovog meseca puni 4 godine i ide bez povodca.Odaziva se i poslušan je.A to sto te Beti ne sluša u prisustvu drugih pasa je uobičajno.Ja sam mogao da se derem i 2 dana,a Lara se ne bi odazvala dok je sa drugim psima.Pomogla mi je kesa koja šuška i poslastice u njoj.Ja je dozovem i šuškam sa kesom i ona se zaleti ko sumanuta...U mom slučaju hrana leči sve Very Happy Probaj,možda i tebi slično pomogne.
Nazad na vrh Ići dole
sandra1000

avatar

Ženski Broj poruka : 1437
Godina : 30
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 21.04.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 4:18 pm

@thealimovic ::
Ja sam imao sličnih problema sa Brownom(on je inače mešanac).U 1. godini je bio lud!Isto je vukao i kidisao na moje drugare kad bi mi prilazili na ulici.Onda sam pogledao jedan video gde zena drzi granule u jednoj ,a povodac u drugoj ruci.I svaki put kada bi pas počeo vući,ona ga cimne i dozove i da jednu granulu.Onda ga je granulama kontrolisala.Nije dozvoljavala da pas hoda ispred nje...Ja sam pokusao isto i uspelo je.Prestao je da vuče i lepo se ponašao.A to što je napadao moje drugare sam rešio tako što sam mu dao do znanja da mi ne treba telohranitelj.Mi stignemo do fudbalskog terena i on laje na 30 ljudi.Onda ga ja vežem za ogradu terena i ignorišem ga dok se skroz ne smiri.Udjem u teren i budem sa drugarima.Takodje dreka i zapovedati psu da sedne u takvim situacijama ume da pomogne.Sad već ovog meseca puni 4 godine i ide bez povodca.Odaziva se i poslušan je.A to sto te Beti ne sluša u prisustvu drugih pasa je uobičajno.Ja sam mogao da se derem i 2 dana,a Lara se ne bi odazvala dok je sa drugim psima.Pomogla mi je kesa koja šuška i poslastice u njoj.Ja je dozovem i šuškam sa kesom i ona se zaleti ko sumanuta...U mom slučaju hrana leči sve Very Happy Probaj,možda i tebi slično pomogne.


Sve je ovo sjajno, tebe tvoje kuce slusaju, ali ovu lujku neinteresuje ni kesa ni poslastice ni granule ma nista. Sve sam to ja probala, i igracke sam nosila sa sobom i jok. Kad smo same predivna je, al neko da je tu to je strasno. Trzam povodac i kazem ili polako ili uz, kao nesto poslusa ali ako je neko tu ona jok. Sad kad je pao sneg od radosti hoce kicmu da mi polomi koliko jurca pa moram da je pustim.
Mogu da se derem koliko hoces al jednostavno me ne ferma i najveci problem je da ne krene da se kolje s nekim nepoznatim psima, jer jos veci problem su nasi psi drugari koju su vecinom uzeti s ulice, kao i nasa Mici koja je takodje s ulice, oni polete na konja jer uglavnom za ciganima ide i copor pasa.Nemogu da se svadjam s njima sta su ljudi krivi, moraju i oni od necega da zive. Ove lutalice nase ce se snaci, a moja Beti ce biti unakazena, isto tako i kad jurcaju, oni ce izbeci kola a moju Beti ce da zgaze. Pocela sam da izbegavam da je vodim u drustvu. Moj decko koji ni ti je hrani ni ti mazi njega se boji, on drekne ona ko vojnik. Samo je pomazi kad doje i nista vise. Ja mogu da urlam ona nista. Uzela sam novinu pa sam je njom sljapala, to mi tako tesko pada, raspalim je novinom kazem " ne" i okrenem se na drugu stranu i placem jer mi je zao. Dal je to normalno u ovom uzrastu ali ona je kao majmun, sve je zanima. Pre nego sto je pao sneg, ovde u parku su verovatno macke udavile pacova, mozda se i otrovao ko zna, ona pravac i zgrabi ga zubima. KAD NISAM OSEDELA!!!

jel postoji kaznjavanje kod pasa i kako se ono sprovodi. Ja uvece legnem i nedam joj da spava samnom, cvili i cvili i dodje do kreveta spusti glavu na njega i gleda me i ja hocu da crknem od tuge i naravno popustim ...
Nazad na vrh Ići dole
thealimovic

avatar

Muški Broj poruka : 457
Godina : 31
Lokacija : Surcin Beograd
Datum upisa : 28.11.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 4:38 pm

Moraš da budeš upornija.Istraj u kažnavanju.Ako popustiš,pas je pobedio i isterao svoje.A i Shar Pei je jedan od najtvrdoglavijih rasa.Mnogo je lakše nekog mešanca učiti,nego ove tvrdoglave budale.Jako su inteligentni i umeju da se uližu kako bi došli do cilja.Samo uspostavi autoritet i nastoj da ga zadržiš.Ona zna da se ti dereš i to je to,a kad ti se decko dere ona se uprpi,jer ne zna da li će se i na dranju završiti.Meni je moja i nameštaj grickala i neke kablove...ali posle mesec dana svakodnevog kritikovanja,konačno se smirila!Nekad se čak i naljuti,pa ode i spava u dnevnom boravku i ne ferma me 3 posto.To samo govori koliko su pametni,toliko da umeju da se naljute.I meni bude žao,ali se trudim da to ne izbija iz mene.Jer veruj da i te kako znaju da čitaju energiju.Beti tačno oseti kad se dereš i pretiš,a ne želiš da je udariš.I mene su savetovali da budem UPORAN!!!
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8637
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 4:50 pm

Reći ću samo par stvari pošto se slabije razumem u teme o dresuri. Uglavnom sve stvari radim po osećaju i imam utisak da mi dobro ide, oba psa su išla onoliko koliko im ja dozvolim. Prva i osnovna stvar je aktivnost. Pas mora da se troši fizički, ali je jako bitno da se troši psihički. Kod mene je to uz neke "glupe" vežbice koje kad sam kasnije analizirao skopčao sam da uopšte nisu glupe zato sam i stavio pod navodnike. Obično bacanje igračke ili sedanje na komandu je super vežba da se stvori veza sa psom.
Ono gde mislim da grešiš je ovaj konkretni slučaj gde izađete napolje i ona počne da vuče. Kod mene toga nema. Ukoliko će pas da vuče onda ne šetam ja njega nego on mene. Probaj da nađeš način da je usmeriš na sebe, a ne na okolinu, ja sam Kalli u početku nosio poslastice, pošto sam pokušavao da radim nešto na principu kliker metode i imalo je efekta. Kasnije ni sam ne znam što sam odustao od klikera, ali meni sem osnovne poslušnosti nije bilo potrebno više, tako da komanda UZ mi služi i za dođi i za "uz nogu", na tom principu je i Marfi funkcionisao. Komanda NE za obustavljanje svake radnje i to je u suštini to kad smo napolju. Kad šetamo ona ide pored mene, dozvolim joj i da ide napred i da njuška, ali kad ja to hoću. Pucketaj joj prstima ili nosi poslasticu i nagradi je svaki put kad usmeri pažnju na tebe i posluša te.
Gde vidim problem kod tebe je momenat kada vidi nešto što je zanima pa vuče i ti je na kraju pustiš. To bi bilo kao nagrada za to što je vukla. Ukoliko nije mirna nemoj je ni puštati trebalo bi da zasluži puštanje, mada ako nisi sigurna u njeno ponašanje bolje je ni ne puštati.
A da, ovo sa režanjem i napadanjem ljudi, kod mene se zna ko prilazi prvi, tako je i kad mi ljudi ulaze u stan i kad smo napolju. Ja odlučujem o tome, a ne pas. Prvi otvaram vrata, prvi prilazim ljudima pas može da mi bude eventualno pored noge nikako ispred mene, ali te razumem jer drugar ima rotvajlera koji reaguje isto tako njemu niko ne sme da pruži ruku u šetnji niti da priđe, čak ni Kalli ne sme niko da prilazi kad smo zajedno, najverovatnije iz razloga što misli da treba da čuva sve.
Treba dosta upornosti i doslednosti i neprekidno ponavljanje sa osmišljavanjem novih stvari.
Ovo da dečka sluša, a tebe ne i to mi je poznato, mene su oba psa slušala veoma dobro, dok sa sestrom i jedno i drugo su izvodili gluposti. Jednostavno znaju kod koga će šta da im prođe i tako se ponašaju.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 7:43 pm

Bas tako...tacno znaju sa kime kako mogu i to zavisi od autoriteta, ne od toga ko ih hrani... bar kada je ova rasa u pitanju.Neke stvari su ti vec iznesene kao metodi, sustina je da moras biti uporna,ostra i autoritet do te mere da ona to skapira.Definitvno nisu psi spremni da uvek udovolje vlasniku zbog svoje tvrdoglavosti i vrlo su teski za vaspitavanje ako imaju tu dominantnu crtu...a vecina ih ima isto kao i telohraniteljski nagon. Ja mojima i tepam i dopustam u igri ponekad nedozvoljene ispade ali kada to vise ne zelim oni to uvazavaju.U sustini su poslusni koliko zahtevam od njih. Nemam recept za kontrolu ovih pasa jer uglavnom vaspitavanje mora biti prilagdjeno individualnom karakteru svakog psa ponaosob. Moras pronaci "formulu" za svoju Beti i postati neprikonoveni autoritet,to podrazumeva i kaznu i ignorisanje kada je potrebno, samo tako ces je kontrolisati a posle moze i tepanje i igre bez granica po nekad.

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 8:18 pm

Da, svi smo prevideli kozumiranje "poslastice" . Teorija mnogih odgajivaca je da je to nedostatak fosfora u ishrani. Oni to "lece" ustajalom, pozelenelom junecom dzigericom. Sirovu junecu dzigericu iscekas na sitne komade, dovoljna je snicla dzigerice velicine dlana, i u kesu na sobnu temperaturu dokle god ne pocne da menja boju i dobije zelenkastu skramu neprijatnog mirisa. To joj daj da pojede...tako smrdljivo. Neke pse zaista odvrati od jedenja izmeta ali nije uvek pravilo....moja pokojna Blue je bila poznati go.nojed u nasoj kuci i njoj ni zelena dziga nije pomagala za razliku od ostalih, jednostvano je uzivala da izguta posebno izmet macaka. Vodila sam racuna da nema pristup posipu zimi a leti cistila i iza macaka kad god vidim gde obave veliku nuzdu.U setnjama je fujkala i povlacila povodac cim pocne da njuska ono sto nadje.

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Pon Feb 13, 2012 8:34 pm

Skakanje na tvoja ledja u pokusaju dominacije jasno pokazuje koliko se osilila i smatra se iznad tebe. Svaki novi pokusaj kazni jakim cimanjem za kozu vrata dok se ne pokori. To moras spreciti jer ako nastavi da misli da je ona Alfa imaces sve vecih problema...ne samo u smislu da je neposlusna u prisustvu drugih ljudi i pasa. Devojka se osilila i zbog toga te cuva toliko...cuva te kao nekog ko je nizeg ranga u coporu i treba mu zastita a ne kao dominantnog kome treba zastita samo u pojedinim situacijama.Ako ne budes uspela neces je smeti pustati bez povoca uopste sem u zatvorenom prostoru.

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
sandra1000

avatar

Ženski Broj poruka : 1437
Godina : 30
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 21.04.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 12:29 am

Ziva istina !!!

Ovo mi je trebalo da se jednostavno upotpunim. Ne vredi snjom definitivno treba biti kreten i to je to. Ona da moze otpevala bi mi nesto fino cim pocnem da je ignorisem, tad je i fina i mila.
Moj Sasa je inace za*eban po prirodi, mozda ona to i oseca, jer ona njemu ne prilazi kad je nervozan scratch To sam se stalno pitala sta i kako dok jednostavno nisam procitala da psi osecaju nasa ocecanja, kao da nam citaju misli. Svaki pas je prica za sebe. Moj terijer Roki obozavao je macke, znaci lezi kraj macica i cuva ih dok se mama macka ne vrati da bude sa njima. Imao je 14 godina. Bio je opasna maza i mnogo je voleo moju baku. A zna se da terijere bije glas da ne podnose macke, eto to nije bilo tako.

Drugi Roki, imao je 8 meseci i bio je najveca moguca stetocina. Sve je zivo glodao i cepao, najvise je voleo labelo da pojede, onako masno i odvratno mu je bilo kao kolacic. Otrovan je u selu od komsije koji me je molio da mu ga poklonim. Nikad nije bio poslusan, sem dodji i njam-njam komande nije registrovao. Imali smo dvoriste i nije bio problematican.

Beti mi pritisak tera u iber. Sedne ispred mene i gleda me u oci i gleda i gleda i gleda i nemice pogled, fiksira, a Sasa je pogleda ona spusta glavu. Ja sam samo zelela da me voli i da joj jako znacim, nisam mislila nista lose, zato sam i dobra prema njoj. Snjom treba da se poradi, pocecemo sa setnjama cim se otopi sneg, polako nas dve samo i autoritet. Moracu da smislim nesto drugo jer kao sto rekoh nikakva hrana je neinteresuje kad je napolju. Ta dominacija me tako izludjuje, dobro si mi Ljiljo rekla da je zgrabim za kozu i prodrmusam. To je uradila malo pre, prodrmusala sam je i oborila je usi i otisla na mesto. Ne vredi moram da se menjam, ja samo ne zelim da me omrzne, mnogo je volim i to bi mi bas bilo tesko Crying or Very sad

Hvala vam ljudi na savetima, moram da poradim na njenom ponasanju sto pre.

Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 1:26 am

Nece te sigurno zamrzeti zbog ozbiljnog dominantnog stava...samo ce te vise uvazavati i slusati a isto voleti. Ovi psi, sto se pokazalo iz mnostva primera mogu zamrzeti vlasnika samo u slucaju zlostavljanja , batina i sl....ne tolerisu da budu maltretirani na bilo koji nacin, vecina se ne pocne plasiti kao ostali psi vec mrzeti i suprodstavljati se posle odredjenog vremena tolerisanja. "Vruca kragna", to snazno cimanje za kozu vrata ne prihvataju kao kaznu vec upozorenje dominantnijeg...tek ako ne raguje na to onda sledi jak udarac po njusci(samar) koji je obavezan onog trenutka kada zarezi na tebe(ako se to dogodi). To im je skoro ravno ujedu upozorenja Smile i tu se mnogi uplase ali ako i treba.Ja nisam bila u prilici da ih udarim po nosu zbog toga ali jesam u par navrata kada su zarezali ozbiljno jedni na druge.Nisu stigli da zavrse glas samar je vec legao.Mora se tako ponekad i mora dok se ne ucvrsti hijerarhija i njena pozicija u kuci.... jer bi i u coporu zbog istih stvari dobili ujede i cimanje kragne onih vise rangiranih.Kasnije ce po tonu onoga sto joj kazes ili komandujes znati koliko su ozbiljna i sta ocekujes od nje, mada dugo ne odustaju da iskusaju da li mogu po starom i kako oni zele. Psi su to i ako zelis ziveti u skladu sa psom moras se ponasati tako da te razume na njemu razumljiv nacin. Sve ostalo je posle, ljubav, tepanje i mazenje je samo jedan od segmenata suzivota sa psom.
Vec ces ti naci najbolji nacin...ti je najbolje poznajes Smile

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
Sheere Khan

avatar

Broj poruka : 48
Godina : 44
Lokacija : Podgorica
Datum upisa : 14.12.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 5:00 pm

Nas Kan je nedavno napunio pola godine.....
sve o cemu ste do sada pomenuli u ovoj temi, iskusili smo.Da ne pricam o izmetu... Shocked
Sad zaobilazi svoj, pseci i maciji, ali bravlja balega je prava poslastica hehe uzas!
Jedino sa cime nismo imali problema je sto je od samog starta kako je stigao kod nas( sa 2 mjeseca) je da je vrsio nuzde napolju.....do duse izvodili smo ga i 10 puta ako treba, a obavezno odmah poslije svakog obroka.Prilicno se brzo naucio,da sam trazi i cvili, no desavalo se da cvili i u toku noci, i tada smo ga izvodili.kako je vrijeme prolazilo, sve se kasnije budio i kasnije trazio prvi izlazak.Nedavno je bio nevaljao, ali ovog puta smo ga ostavili samog kuci dosta duze nego smo isplanirali, i jadnik, obavio je veliku nuzdu u samom cosku hodnika, ali znao je da je napravio nesto lose, jer nas je docekao sa pognutom glavom i spustanim usima.na pitanje sta si to uradio, bjezao je u drugu prostoriju.tada nije dobio batine vec samo prekoran glas.Nadam se da se vise nece ponavljati, jer je svjestan svoje greske.Oni su toliko cisti, to vidim,cak u svom dvoristu rijetko hoce da se olaksa, moramo izaci van ograde. Smile mada ja nisam iskusna sa dresurama, i ako sam kod roditelja imala najprije njemackog ovcara, potom koker spanijela,ali njih su vecinom roditelji uzimali pod svoje... a sada je desetogodisnji sin presudio da ljubimac bude sar pei.dobro smo proucili njihove potrebe i ponasanja, i ipak mu udovoljuli, mada smo bili svjesni da mogu biti neprijatni kada ima djece u stanu, da mogu imati zdrastvenih problema, da su prilicno tvrdoglavi....ali i nevjerovatno pametni i predivni! flower
Do sada nismo imali problema, prema djeci i posjetiocima( a i sasvim mala i starija djecica stalno prolaze kroz stan, prema njima je dobronamjeran, cak sto vise hoce da se igra sa njima.Na prolaznike sa terase laje, a Sa gostima je nepovjerljiv dok im mi ne ukazemo postovanje.kada vidi da su dobrodosli, onjusi ih, i nastavi svoj dotadasnji posao. study
Sto se tice glodanja namjestaja, to nije ni probao I love you Uvijek je imao neke svoje igrackice i glodalice, a teniska loptica mu je omiljena igracka.U stanu smo ga ostavljali samog od starta, najprije malo, onda sve vise, i sada smo mirni ako je nahranjen i obavio nuzdu, znamo da nece napraviti nikakvu stetu.Uvijek je upaljen Tv. Imao je jedan ispad....moj mobilni telefon je izglodao.Do duse, ostavila sam ga na fotelji.....od Nikie je napravio neki novi neprepoznatljivi model cudne boje, hehe.To mi je bio dobar razlog da promijenim mob Embarassed

Sad izgleda da je on sjajan, ali imamo i mi problemcica, ili mozda ce neko reci i vecih problema.Zato molim iskusne vlasnike da mi ukazu na greske, odnosno ispuste i eventualne nacine prevaspitavanj.I prvo pitanje je: Da li se on sa 6 mjeseci moze lako nauciti nekim stvarima???Nadam se da nismo zakasnili.Dakle:

Naime, dok je bio sasvim mali, drage ljude je pozdravljao pri ulasku tako sto se kacio za nogavice..nenormalno, to je bila nocna mora...sve nam je iscijepao, narocito nasem sinu, jer njegov povratak iz skole za njega je predstavljao neizmjernu srecu. To je postajalo nesnosno, al u tom periodu ga nismo mnogo izvodili u setnju jer nije bio revakcinisan, pa smo se trudili da ga izmorimo kroz kucu.Ostro fuj i ne nije pomagalo.Mene manje vise bi poslusao, muza takodje, ali sina nikako.....onda sam pronasla muvalicu, specijalno za njega, kojom bi ga lagano udarila po dupetu, i rekla, NE, MIRAN.Uglavnom je palilo u pocetku, dok nismo potpuno istrajali.Radosno, ali po nas mukotrpno docekivanje se pretvorilo u dragi lavez, jedan skok na nogu i mahanje repom.Tad je i naisao period kada smo svakog dana(sa njegovih 5 mjeseci izlazili vani po sat vremena minimum), i bio je divan sto se tice grickanja.Al javio se novi problem: Kada bi ga poveli da se istrci na neku livadu, letio je kao lud, uzivao, donosio lopte, palice.....ali na dodji nije reagovao.cak smo pokusali da se sakrijemo, ali, ona nas ne bi trazio, nastavio bi svoj posao.I hvatanje je nastala nova nocna mora.Ako bi vidio povodnik u rukama, nije se primicao blize od 5 metara. Dodji uz osmijeh-nista, ostro dodji-nista, dodji uz granulicu-nista.Svakog puta smo uspjeli nekim cudom da ga uhvatimo.Ista stvar je sa izlaskom u dvoriste: Kada izadje, nema sanse da se vrati sam, ostao bi tamo cijelu vjecnost, i to ponovno vjesto hvatanje mora da se primjeni.a strah nas je da ne pobjegne, jer je na par mjesta ograda prilicno niska.A kada se uzme u obzir da je prije nekoliko dana pravo iz gepeka utekao preko ulice kod komsija.ne znam kako ga auto nije udarilo.Dodji, nije pomagalo, oces da jedemo(komanda na koju ide odmah prema hrani i sijeda)nista.Onda sam se sakrila, i kada je gospodin vidio da me nema, trkkkk na drugu stranu ulice.Kako sam se prisunjala i uhvatila ga ni sama ne znam. No

Sto se tice setanja na povodniku, bilo je prilicnih problema na pocetku.najprije bi vukao, onda bi na nekih 200m od kuce sjeo, i radje bi se udavio nego da krene.Tad smo pronasli taktiku-stavili bi ga u auto(obozava da se vozi u gepeku karavana), odveli dalje od kuce, i nije vise bilo kocenja i zaustavljanja,tako par puta, i uspijevali smo pravo iz kuce u setnju, uz par pokusaja zaustavljanja, koji su brzo prosli....Sto se tice sadasnjeg setanja na povodniku, nije los, mada ne ide bas uz nogu.kada povuce, mi stanemo, onda i on stane, i sve tako dok se prilicno ne uskladi sa nasim korakom.najvecih problema sa setanjem na povodcu ima naravno nas sin, koji kada ga Kan povuce, ovaj vuce na drugu stranu i tu nastaje nadmudrivanje....ali sada je bolje, pokusavamo ga nauciti da je covjek onaj koji mora pokazati psu da ide njegovim tempom.Bolji je
Evo novih problema:
Kuci, a kamo li napolju ni pod razno nece da poslusa komandu dodji, sem kada je hrana u pitanju. Dakle, tu komandu ignorise!
Komandu sjedi, naucio je davno, i to je jedino sto uglavnom hoce da poslusa.
Lezi nece da nauci, mada mi nesto nije ni bitna
Fuj uz cimanje kada zgrabi nesto na ulici nekada upali, ali cesto to nesto stavi usta i rezi do besvijesti ako hocemo da mu izvadimo, sto god to bilo
Do nedavno nije bio agresivan prema drugim psima, sada, kad vidi psa, krece ka njemu laje i rezi.Ne znam sta bi bilo da nije na povodniku, i zato se plasimo da ga pustimo na neku livadu, da se ne pokolje ako ima jos pasa
Zatim, ponovo je poceo da grize, kada mu se igra, ali to su sada ozbiljniji stisci, jer je ojacao i promijenio zube.Opet mora muvalica da radi od koje bjezi kada je vidi, ali stane u nekom cudnom stavu i pomjera usne nagore, kao da se mrsti i sprema za napad....ali odustane uvijek.
Najbolje slusa mog supruga koji se sa njim najmanje mazi, ali ono sto me najvise zabrinulo je sto je u zadnjih 20tak dana pokusao da ga ujede, iz cista mira.jednom kada se sagnuo da d0hvati cipele(za ruku okrznuo)drugog puta kada je bacao otpadak u kanti za smece, a kan se tu nalazio-opet za ruku, treci put kad je samo prosao pored njega.sva tri puta kao da je Kan nesto htjeo da ga opomene, jer to gric nije bilo iz igre, uslijedilo bi rezanje, av av, i pobjegne???? Ja sam se iskreno uplasila, a onda kada sam na forumu procitala da je njegov deda Bel FLYING Sq bio jako agresivan......pitamo se dal je ovo normalno
Ne voli vise pretjerano da se mazi, sto mu i ne zamjeram....zato je tu pred spavanje raspolozen za njeznosti...

Eto molim one iskusne...ili cak rodjake Kanove da se jave i kazu......jel ovo tolerantno, sta i kako preduzeti u vezi vaspitavanja devil
Nazad na vrh Ići dole
Sheere Khan

avatar

Broj poruka : 48
Godina : 44
Lokacija : Podgorica
Datum upisa : 14.12.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 5:05 pm

I zaboravih reci, prije sat vremena je tako rezao lajao ka jedmom psu, koji do duse je prvi prisao i bio jako neprijatan, narocito prema meni, samo sto nije na mene skocio......pas komsija koji je uvijek slobodan da izadje, a komsiji nedavno list od noge otkinuo........Kan da sam ga pustila, tj da nisam povlacila povodnik, ne znam ni sama kako sigurno bi se upustio u dvoboj?Jel to normalno? Ja sam bila prilicno mirna.....nisam panicila
Nazad na vrh Ići dole
kud

avatar

Broj poruka : 1143
Godina : 50
Datum upisa : 11.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 6:10 pm

Takva ponašanja iskoreniti na vreme ako je ikako moguće. Mi smo se sa svim tim izborili u smislu poslušnosti. Uz nogu bez povodca, maximalna tolerancija prema svim psima, uvek pušten,uvek sa nama i na kraju nismo uspeli.
A sve je počelo da se iskazuje sa prvom velikom pravom živom koskom. Tada je zarežao prvi put na sve nas.
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 53
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 7:19 pm

Navrsenih sest meseci je vreme kada ulaze u period sazrevanja i tada sa njima obicno ima problema ako imaju izrazen dominantan karakter poput Kana. Sve sto ste naveli (pa i u vezi supruga)je upravo nacin na koji pokazuju svoju zelju da budu sto dominantniji. Po opsu bih rekla da ste na dobrom putu da ga spustite na mesto koje mu pripada, mirnoca, bez straha i cvrstina a za agresivnost i suprodstavljenje neminovna je kazna... to ste propustili.Ne kazna muvalicom (jer je ne mozete svuda imati sa sobom)vec ozbiljnom ljutinom koja izbija iz vas i rukom. Pas mora osetiti da ste jako besni zbog toga sto je uradio. Vika ne pomaze vec stvarna ljutnja koja izbija iz vas, vaseg drzanja i tona, udarac po njusci, dobro protresanja krane i polaganje u lezeci stav, najbolje na ledja ali on je sada previse snazan za to pa je dovoljno i polegnuti ga bilo koji nacin i pritisnuti telom dok ne prestane da pruza otpor.Ako pokazuje da zeli da ujede samo snazni samari i dalje.Niste smeli dozvoliti da posle prvog pokusaja da ujede supruga to tako i ostane i ponovi se opet, morao je biti strogo kaznjan u trenutku kada je i pokusao da zarezi i gricne. Zeleo je verovatno da ukaze suprugu da od njega mora dobiti odobrenje da izme cipelu ili otvori kantu koja je na njegovoj teritoriji Smile Za podizanje rnja i spremanje u odbranu takodje.To morate da zaustavite inace ce stvarno ujesti i bice sve aresivniji u odbrani svog zeljenog statusa u kuci.Agresivnost je vec ozboljan problem, sklonost se nasledjuje a ispoljavanje stice i ne smete dozvoliti da do toga dodje.
Sve komande se uce iz rane mladosti i za "dodji" ste malo zakasnili jer cak i sa psima koji slusaju tu komandu moze biti problema dok su pubertetlije a i kasnije kada sasvim sazreju ako su jako dominantnog karaktera. Tvrdoglavi su strasno i onog trenutka kada recimo zele da se pokazu kao dominantan pas u odnosu na drugog postaju malo gluvi na komande cak i oni relativno poslusni jer zele da se dokazu kao jaci.
Nije jednostavno sa takvim psima ali morate ga stavljati pod strozu kontrolu, nasledni karakter igra ulogu ali moze se korigovati do neke zadovoljavajuce mere upornoscu i kao sto vec rekoh prilagodjeno individualom karakteru psa . Nisam ljubitelj klasicnih metoda dresure niti volim preteranu dresuru oko nepotrebnih stvari ali pas svoje mesto i nacin ponasanja u kuci mora znati.Socijalizacija i odnos prema drugim psima je posebna prica.Prateci mnogo razlicitih slucajeva, problem sa dominantnim psima ove rase je vrlo cest i moze doci do ozbljnih problema.Upravo je razumevanje onoga sto pas radi i zbog cega to radi a predstavlja nezeljino ponasanje jedini put da se isto eliminise ili svede na zadovoljavajuci minimum, a opet bez metoda koje pas moze prihvatiti kao zlostavljanje i potpuni atak na njegov integritet u svakom smislu.Moja najstarja zenka je bila takva,rezanje na moju ruku koja se priblizava hrani resili smo odmah jos dok je bila stene, a zaletanje i rezanje na strance u kuci je ispoljila upravo kada je imala oko sest meseci...i dalje je dominantna zenka u coporu ali ne iznad mene. Njenu namcor ujedljivu prirodu prema strancima sam svela na meru da laje u gundja ali ne sme dalje od toga niti prilazi previse blizu.Postala je dosadno gundjalo ali vise se nije moglo.
Koliko cete uspeti da ga drzite pod kontrolom zavisi samo od vas.Posmatranjem reakcija na metode koje primenjujete i njihove efekte na sopstvanog psa. Upornost i cvrstina je neophodna. Pas nije kriv ako pobedi u odmeravanju dominacije sa svojim vlasikom vec vlasnik.Ono sto ne budete uspeli kotrolisati kao recimo bezanje i dolazak na komadu moracete resiti restrikcijama u slobodi kretanja.

Moj licni stav je da nije dobro po svaku cenu insistirati na savrsenom ponasanju po meri vlasnika kada su ovi psi u pitanju...moze se dogoditi potpuno suprotno kao bumerang efekat. Mnogi od ovih pasa su previse svoji da bi bili spremni da uvek i na sve udovolje, kao i da budu previse sputani, vazno je spreciti agresiju i kontrolisati je a ne imati savrseno dresiranog psa.Sa vecinom pasa ove rase se to jednostavno ne moze jer koliko god da neko to ne zeli da prihvati ovi psi u velikoj meri jos imaju svoj primitivan ali jako inteligentan karakter.


_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
nesa151

avatar

Muški Broj poruka : 843
Godina : 74
Lokacija : Sr.Kamenica-Novi Sad
Datum upisa : 16.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 8:15 pm

goodpost
Nazad na vrh Ići dole
sandra1000

avatar

Ženski Broj poruka : 1437
Godina : 30
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 21.04.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 9:15 pm

@unaltraina ::
Nece te sigurno zamrzeti zbog ozbiljnog dominantnog stava...samo ce te vise uvazavati i slusati a isto voleti. Ovi psi, sto se pokazalo iz mnostva primera mogu zamrzeti vlasnika samo u slucaju zlostavljanja , batina i sl....ne tolerisu da budu maltretirani na bilo koji nacin, vecina se ne pocne plasiti kao ostali psi vec mrzeti i suprodstavljati se posle odredjenog vremena tolerisanja. "Vruca kragna", to snazno cimanje za kozu vrata ne prihvataju kao kaznu vec upozorenje dominantnijeg...tek ako ne raguje na to onda sledi jak udarac po njusci(samar) koji je obavezan onog trenutka kada zarezi na tebe(ako se to dogodi). To im je skoro ravno ujedu upozorenja Smile i tu se mnogi uplase ali ako i treba.Ja nisam bila u prilici da ih udarim po nosu zbog toga ali jesam u par navrata kada su zarezali ozbiljno jedni na druge.Nisu stigli da zavrse glas samar je vec legao.Mora se tako ponekad i mora dok se ne ucvrsti hijerarhija i njena pozicija u kuci.... jer bi i u coporu zbog istih stvari dobili ujede i cimanje kragne onih vise rangiranih.Kasnije ce po tonu onoga sto joj kazes ili komandujes znati koliko su ozbiljna i sta ocekujes od nje, mada dugo ne odustaju da iskusaju da li mogu po starom i kako oni zele. Psi su to i ako zelis ziveti u skladu sa psom moras se ponasati tako da te razume na njemu razumljiv nacin. Sve ostalo je posle, ljubav, tepanje i mazenje je samo jedan od segmenata suzivota sa psom.
Vec ces ti naci najbolji nacin...ti je najbolje poznajes SmileOna je tako divna, mila i prepametna da ne poverujes. Toliko je bistra da kad bij joj stavio klavir pred nju ona bih umela da svira Embarassed
Ali ima tako ispade, to je isto kao sa ljudima koji nemogu dugi niz godina da imaju decu pa kad na kraju dobiju sve je dozvoljeno. Kad bih me neko posmatrao sa strane rekao bih da sam lujka, ja sednem i pricam s njom. Na "NE" reaguje i na "STA SI TO RADILA" tad se otkine od straha, jer ja to izgovaram stalozeno i besno da mislim da svetlim koliko sam nad*kana, ali to upali.
Ja sam sama ceo dan, i ona mi je jedino drustvo. Stalno se igramo i ucimo komande. U kuci je super. Jedino kad dolazi neko nepoznat tad mora da se najavi da je zatvorimo u sobu, jer u suprotnom ode neko parce mesa. Izuzetno, ali izuzetno je agresivna prema nepoznatima, i to da neverujes bude nonormalna kad me neko startuje Very Happy meni je to smesno ali ona kao da zna "Sandra je Sasina i nedam je, pridjes ode glava".
Decu nedira dok joj ne prilaze kad prilaze mi se sklanjamo sto dalje za svaki slucaj.
Sve sto si rekla sam upila kao sundjer, i mogu po ko zna koji put da ti kazem HVALA sto me spasavas. Takodje i nasi forumasi koji su uvek dobronamerni i pomazu od srca. Sve mi to puno znaci. jer meni netreba kreten krvolocan jer ja nisam kreten i to netrazim od nje. Obozavam da je izvedem u park i da satima jurcamo za loptom, da se igramo da se smejemo, ja znam da ona sve to kapira.
Samar po njusci dobila je nekoliko puta i to svaki put kad nisam mogla sebe da izskontrlisem jer me prstravi do smrti, te pacov u parku, te je nesto pojela u zgradi, a pre toga su potrovani svi psi iz ulice i strahujem da joj se nesto nedesi, jer niko nezna kako je kad mu neko koga obozava umire na rukama otrovan kreozanom, to je uzasno. Sad cemo praktikovati tvoje metode, ja moje moram da menjam, sve mi nesto zao, a ona sve gora. Mislila sam da me nece voleti ako budem gadna prema njoj. Sva sreca pa je prepametna lako ce sve da savlada i da bude divna.
Nazad na vrh Ići dole
thealimovic

avatar

Muški Broj poruka : 457
Godina : 31
Lokacija : Surcin Beograd
Datum upisa : 28.11.2011

PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    Uto Feb 14, 2012 9:47 pm

Znaci nema startovanja!!!Kad te vidimo negde na ulici,predjemo preko... Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Ponašanje pasa    

Nazad na vrh Ići dole
 
Ponašanje pasa
Nazad na vrh 
Strana 1 od 6Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Dresura-
Skoči na: