| STANDARD RASE | |
|
+21nesa151 Saymon Mona Von Bercek Jasna Sonja Kukic neron vesnacikos Romel Dacha unaltraina Nesha masterpiece Hana Ishler Big Mazi elenkov82 kud Kesten_Pire sloti Skarfi Murphypei 25 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sre Mar 27, 2013 7:56 pm | |
| Stigle zadnje nožice Hvala svima. FCI standard: Zadnje noge: Mišićave, snažne, umereno uglovane (nije prikazano u kolažu), prave u odnosu na tlo i paralelne kada se gleda otpozadi. Nabori na gornjem delu butina, donjem delu, na predelu između skočnog zgloba i šape kao i zadebljanja kože na skočnim zglobovima nepoželjni. Zglobovi: dobro spušteni | |
|
| |
nesa151
Broj poruka : 843 Godina : 80 Lokacija : Sr.Kamenica-Novi Sad Datum upisa : 16.05.2011
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sre Mar 27, 2013 8:09 pm | |
| M ! Iako sam poslao boletove "zadnje noge " nesto ne primecujem da je tu /peti prs/???Cisto pitam bez ikakve druge namere !Pozzz nesa151! | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sre Mar 27, 2013 11:30 pm | |
| Sad sam pogledao kroz svoje privatne poruke da vidim da nisam nešto propustio, al imam samo onu poruku gde sam rekao vašoj ženi da je slika iz teme suviše mala i da ne može da se obradi, ona mi lepo odgovorila da ste vi na putu i da su u drugom kompjuteru veće slike. Dalje nemam poruka. Ako ste mi poslali na pm onda jedino objašnjenje može da bude da sam slučajno obrisao poruku što je šteta. Tih slika mi uvek fali kad pravim kolaž, a ovaj put je malom Neši bilo još teže da ih obradi jer je morao da zamagli delove pasa i da istakne samo zadnje noge pa je rezolucija morala da bude baš velika. Ne znam šta sam drugo mogao uraditi, pošto ja skupljam slike i šaljem na obradu. | |
|
| |
nesa151
Broj poruka : 843 Godina : 80 Lokacija : Sr.Kamenica-Novi Sad Datum upisa : 16.05.2011
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Mar 28, 2013 9:59 am | |
| OK! Murphypei sto bi Lala reko "nemarim "bas mnogo oko toga .Inace Vam je trazena fotka /gde jede/ poslata na pm nakon 4-5 dana posle vase sugestije . Kako god ,mozda mu i nije bilomesto tu kao uostalom i na naslovici .Pozzz | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Mar 28, 2013 11:28 am | |
| Da, zato što namerno ne želim da stavim slike koje mi uvek fale za te kolaže i zato što baš namerno može svakome to da se desi. Ključna reč je namerno.
| |
|
| |
nesa151
| |
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Mar 28, 2013 12:26 pm | |
| Pravila to ne kažu, evo šta kažu pravila: 8. Javno suprotstavljanje članovima tima nije dozvoljeno u slučajevima kada uređuju forum.sa linka: PRAVILA I SAVETI ZA KORIŠĆENJE FORUMAnaravno svako dalje pisanje van ove teme STANDARD RASE smatraću kao off topic
| |
|
| |
rugievithus technical support
Broj poruka : 1561 Godina : 41 Lokacija : 13. galaksija 2. međuplanetarnog sistema Datum upisa : 25.08.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Mar 28, 2013 1:02 pm | |
| Kada se ovaj serijal završi, možemo od toga svega napraviti lijep pdf file, staviti watermark foruma i objaviti ga. Recimo, uporedo srpsku i englesku verziju teksta unutra. Da sve dijelove spojimo u jednu cjelinu i plasiramo na net. | |
|
| |
Hana
Broj poruka : 472 Godina : 112 Lokacija : tu i tamo Datum upisa : 16.05.2009
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Mar 28, 2013 6:22 pm | |
| Lepe su ove slicice guza . ali..moze li malo deteljnije da se objasni . Na ovih 18 slicica ima i onih koji su u standardu i onih koje nisu, Moze li na primerima da se kaze cemu teba teziti a sta nikako nije dobro To isto vazi i za repove....prednje noge ...itd..itd. Mi smo poznati po tome da svako tumaci odredjen tekst na svoj nacin , narocito sve sto je u vezi standarda. | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Mar 28, 2013 7:03 pm | |
| Uglavnom nema zainteresovanih za dalje zalaženje u standard. Naravno jedan deo tela nije dovoljan da bi se dala potpuna ocena o psu, ali pomaže dosta da bi se razumelo šta u konkretnom slučaju jeste dobro ili nije dobro. Generalno govoreći na osnovu ovih kolaža repovi su solidni kod naših šar-pejeva, prednje noge tj. front je poprilično kritičan kod nas i o tome se mora povesti računa, po kolažu imamo više loših frontova nego dobrih, zadnje noge su isto solidne, ali kod njih nedostaje uglovanost pa razmišljam da sledeća tema bude povezana leđa i uglovanost. Naravno ovo može i detaljnije al to zahteva i veću zainteresovanost za samu temu, da se više ljudi uključi u diskusiju i naravno da se isključi momenat sujete, niko nema savršenog psa najmanje jedna stvar na svakom psu ne valja, a nikad nije samo jedna uvek ih je više. | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Ned Avg 04, 2013 11:36 am | |
| Šar-Pej je kvadratičan, umeren pas. Telo: Nabori na telu kod odraslih pasa su krajnje nepoželjni, osim na grebenu i kod korena repa, što pokazuje umerenu naboranost. Gornja linija: Spušta se lagano iza grebena pa se uzdiže lagano iznad slabina. Leđa: kratka i snažna Slabinski deo: kratak, širok i blago zaobljen Sapi: ravniji Zadnji deo: Mišićav, snažan, umereno uglovan... Donja linija: Lagano se uzdiže kod slabina Napomena-imajte na umu da svi psi korišćeni za ovaj kolaž nisu ispravno postavljeni u stav, stoga i linija leđa i uglovi mogu da variraju!!!! Hvala svima za slike. | |
|
| |
unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: STANDARD RASE Uto Avg 20, 2013 12:07 pm | |
| Odlican clanak! Zasto izdvojeni pas pobednik moze biti ustvari gubitnik. Da li je najbolji od najboljih onaj koji lici na ostale? Nesto sto se naziva " pozeljni tip" preplavljuje ringove izlozbi u lepoti u mnogim rasama a ne uklapa se u standard rase. Nemam vremena da prevedem clanak za one koji ne citaju engleski ...mozda ce Pedja imati ili ce biti preveden kasnije. http://www.thedogplace.org/ShowPlace/Preferred-Type_Gammill-091.aspSustina....standard rase je cesto zapostavljen (ili se pogresno tumaci) i nema sve veze sa psima koji se smatraju pozeljnim tipom u ringu. Sudije najcesce sude ono sto vide u ringu a ne po standardu nazalost. "Odgovornost odgajivaca, sudija i izlagaca je da zastite Standard svoje rase" E.Katie Gammill(AKC sudija)......pitanje za sve: Da li je to tako i kakvo je stanje u nasoj rasi? | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Čet Sep 26, 2013 10:49 am | |
| Odlična slika sa lepo iscrtanim proporcijama pa može uz standard sa prve stranice da se prati šta je tačno šta. Često su neke bitne stvari zanemarene, posebno na izložbama, a još više od vlasnika koji ne mogu da uvide šta je zaista šta. | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sre Jan 22, 2014 10:07 pm | |
| | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Sre Jan 22, 2014 10:08 pm | |
| | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Uto Feb 25, 2014 10:10 am | |
| Standard šar-peja ne dozvoljava belu boju. Boje se dele na standard i dilute u zavisnosti od crnog pigmenta. Ono što ljudi najčešće vide kao belo je ustvari krem boja i lako se može razlikovati od belog po tome što pas ima žućkasto na ušima i najčešće žućkastu liniju duž leđa. Tako postoji krem standard boja koju prepoznajemo po crnom pigmentu u okolini nosa na njušci, i krem dilute koja nema crnog pigmenta nigde. Standard krem šar-pej treba da ima dobar pigment, jezik je tamno plave boje i jastučići na šapama su tamni, nekim standard krem šar-pejevima je i sama nosna pečurka tamne boje, ali je najčešće boje cigle što je normalno i dozvoljeno. Krem dilute šar-pejevi imaju jezik boje lavande, nemaju crnog pigmenta oko njuške niti na jastučićima na šapama. | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Mar 03, 2014 6:51 pm | |
| Nabori. Sinonim za šar-peja. Postoji nekoliko zabluda u vezi sa naborima. Ukoliko ste čuli neku od suludih priča, kao što je jedna bora=100 evra, zaboravite, odmah. Šar-pej je naboran zahvaljujući hijaluronu koji se nalazi u njegovom organizmu, količina nabora varira kod psa u zavisnosti od njegove dobi. Takođe varira i u zavisnosti od hijalurona koji proizvodi određeni pas. Štenci su najviše naborani i to negde oko 3-4. meseca, dok odrastao pas treba da zadrži nešto nabora u okolini grebena i u korenu repa, kao i nabore na čelu koji po kineskom predanju predstavljaju znake dugovečnosti. Nabori na glavi nikako ne smeju da ometaju normalnu funkciju očiju. Odrastao pas ne treba da ima teške nabore po celom telu. FCI standard kaže sledeće: Vrat: Srednje dužine, snažan, dobro usađen u ramena. Koža ispod vrata ne treba da bude preterano opuštena. Telo: Nabori kod odraslih pasa su krajnje nepoželjni, osim u predelu grebena i kod korena repa, što ukazuje na umerenu naboranost. Prednje noge: Koža na prednjim nogama bez nabora. Zadnje noge: Nabori na gornjem i donjem delu butina, zglobovima kao i zadebljanja kože na skočnim zglobovima su nepoželjni. Diskvalifikacione mane: - Koža, nabori ili dlake koje ometaju funkciju oka - Teški nabori kože na telu (osim na grebenu i kod korena repa) i na udovima Na slici dole možete videti kako jedan pas dok odrasta gubi nabore, od 9 nedelja do 15 meseci. | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Mar 17, 2014 8:48 am | |
| Usta: Usna duplja, jezik, desni poželjno da budu tamno plave boje. Roze istačkan jezik je dozvoljen, ali ne i poželjan. Roze jezik je krajnje nepoželjan i diskvalifikaciona mana. Dilute psi imaju jezik boje lavande. Zanimljivost: Kinezi su verovali da tamna usna duplja kod šar-peja tera zle duhove. Kada je velika vrućina i kada se pas zagreje, usled širenja krvnih sudova jezik dobija svetliju boju kod dilute pasa sa jezikom boje lavande izgleda skoro potpuno roze. | |
|
| |
PAŠA
Broj poruka : 332 Godina : 41 Lokacija : Beograd Datum upisa : 06.02.2013
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Mar 17, 2014 9:37 am | |
| Sećam se kada smo doveli Pašu kući koliko smo se uplašili kada smo videli da mu je plav jezik odmah smo zvali da pitamo šta mu se dešava....nismo znali da je to normalno | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pon Mar 17, 2014 11:24 am | |
| Kod mene je bilo obrnuto kad sam uzimao Kallu. Ona je rođena u maju, a slike su mi stizale u junu i julu kad su bile vrućine i na svim slikama joj je jezik bio komplet roze boje, pa sam malo odlepio. Na kraju sam tražio da mi šalje slike dok su štenci u kotilištu (Viktor ima poseban objekat u dvorištu za štence) i konačno skopčam da ima pigmentisan jezik. Mada njoj malo treba da jezik postane roze, na ovoj slici gore je uhvaćena kako zeva odmah posle spavanja. Meni je pigmentisan jezik jedna od najbitnijih karakteristika šar-peja iako ga sudije stalno zanemaruju i neverovatno je koliko imamo šampiona koji su lošeg pigmenta, a u pitanju je recesivna mana. | |
|
| |
Murphypei Admin
| Naslov: Re: STANDARD RASE Pet Mar 11, 2016 3:43 pm | |
| Još malo o bojama kod šar-peja. Jedna od najinteresantnijih boja koja može da se pojavi kod šar-peja je sable boja. Ne postoji tačan prevod ove boje pa, najčešće, zadržavamo reč u izvornom obliku. Na engleskom sable [sey-buh l] može da znači i veoma tamna crna boja, što kod šar-peja ima smisla jer psi ove boje imaju izuzetno taman pigment usne duplje, anusa i jastučića na šapama. Odgajivači znaju da kada treba da poprave pigment u liniji, to najbolje mogu da urade ukoliko dodaju sable psa. Ovu boju karakteriše dlaka koja je višebojna, što zapravo znači da koren dlake može biti svetlije boje, pa kako ide ka vrhu boja postaje sve tamnija. Ovakva dlaka MORA da bude po celom telu u suprotnom pas više nije sable, nego je dvobojan, a po standardu šar-peja, dvobojnost je diskvalifikaciona mana. FCI ne definiše boje kao što definiše AKC standard, pa se kod šar-peja pojavljuju crna sable, krem sable, jelenja sable i crvena sable. Ono što češće viđamo je jelenja sable, gde je osnova jelenja boja pa je dlaka do vrhova skoro crne boje (pas na slici). Treba obratiti pažnju na određene greške koje se javljaju, a greška koju i sudije na izložbama zanemaruju je čuveni leptir na grudima, kada je dlaka u predelu grudi samo svetle boje i jasno se može videti oblik sličan leptiru raširenih krila. U periodu linjanja, dlaka može neznatno da menja boju pa da pas izgleda tamnije ili svetlije. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: STANDARD RASE | |
| |
|
| |
| STANDARD RASE | |
|