Zadnje teme | » Doli - Bubrezi visok kreatinin & ureaSre Maj 01, 2019 10:58 pm od Rasa981 » Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.Čet Jan 18, 2018 8:36 pm od nesa151 » Sar Pei stene Ned Dec 10, 2017 2:33 pm od Viktorija Milic » SHAR PEI & ZIMASub Dec 09, 2017 9:09 pm od Cezarr » Dresura udomljenog šar peja koji nije od malena sa vama Čet Dec 07, 2017 9:37 pm od Cezarr » Parenje, graviditet i ostale teme...Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El » Problem sa okicama.Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera » Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki » Stene ima zapusen nos!ProblemČet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera » Mali BebciNed Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera |
|
| Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza | |
|
+41Cvikerasica thealimovic aca81 hachiko Han rugievithus sandra1000 JOVANKA BROZ Mona Von Bercek Sara Pej Heavenwho Blaze Vladica AhKin neron sabla Beauty Hana vesnacikos hanibadi hektor Buba_mara Dacha Enkimana vule dacadixi Nikola&Lea Nesha unaltraina Big Mazi kud Qele Kaja i Boki Bosko&Ljubo Kesten_Pire sloti EMA sharpi Skarfi ivana&bane Bora Murphypei 45 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Kesten_Pire
Broj poruka : 589 Godina : 47 Datum upisa : 21.05.2009
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Ned Maj 09, 2010 2:29 pm | |
| Jos jedan sinoc! Neverovatno!! I sve se kace izmedju prstica. Jos su i sicusni jedva se primete..Uzas! Moram menjati taktiku. Immediately! | |
| | | Nikola&Lea
Broj poruka : 119 Godina : 31 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 27.01.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Ned Maj 09, 2010 3:31 pm | |
| meni lea nema krpelje od kada sam joj kupio ogrlicu protiv toga ...imala je jedanog krpelja pre oko mesec dana , ali nije imala tada tu ogrlicu , i odmah sam joj kupio , i od tada nema nicega ...a inace bili smo i za 1. maj u sumi , i skakala je svuda , i pregledam je stalno , nicega nema ... | |
| | | Big Mazi
Broj poruka : 1713 Godina : 51 Lokacija : Obrenovac Datum upisa : 17.04.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Čet Maj 27, 2010 7:16 pm | |
| Posto su i ove godine krpelji velika opasnost po nas i nase ljubimce evo jedan tekst koji dosta toga govori i objasnjava o ovim prokletinjama. KRPELJI Krpelji su insekti, paraziti koji piju krv najšće toplokrvnih životinja, a ovde to spominjemo u kontekstu pijenja krvi pasa, mačaka i ljudi. Mačke iz nekog razloga privlače krpelje znatno manje nego psi. Ako su krpelji zdravi ne predstavljaju opasnost po ljude i životinje, ali... često prenose mnoge bolesti od kojih su neke smrtonosne, ako se ne otkriju i ne leče! Pošto je za odbranu najbolje upoznati svoga protivnika, hajde da upoznamo malu krvopiju. Najčešće staništa krpelja su šume, žbunovi I visoke trave. Mali krpelj dok se ne zabode u domaćina je veoma malih dimenzija, svega 1 do 2 mm. Krpelj životinju prepoznaje I pronalazi prema mirisu butanske kiseline, koju svi sisari ispuštaju kroz kožu. Ali ako vaš ljubimac jede redovno beli luk, ili je posut uljem biljke geranijum (prodavnice zdrave hrane) ili nekom hemijom Frontline - krpelj će biti oteran. Kada prepoznaju životinju po mirisu iz butanske kiseline iz kože, odgamižu do nje, uhvate se za dlaku I traže pogodno mesto da se zabodu. Ženke krpelja koje se zabodu sisaju krv i kada se napiju dovoljno same se otkače, padaju na zemlju i polažu jaja, koja se u proleće razvijaju u male krpelje. Što je krpelj manji on je agresivniji. Imamo tu sreću da se krpelji ne zabadaju bilo gde. Postoje omiljene zone za pijenje krvi! Krpelj može šetati satima po telu pre zabadanja i zato je bitno kontrolisati ljubimca posle šetnje, ali OBAVEZNO i dan kasnije, ponekad i dva dana kasnije. Omiljene zone zabadanja su deo zadnjih nogu ispod zadnjce (zadnja loža), predeo ispod vrata I vrat, prednje plećke(greben psa), predeo iza ušiju, obrve psa I obrazi psa! Krpelj se pronalazi tako što nežno jagodicama prstiju, kao da sviramo klavir, prolazimo prstima kroz pseću dlaku, povlačeći čitavu ruku u kontra smeru od dlake. Krpelja ćemo osetiti kao kvrgu, bradavicu. Bitno je da ovo radimo tako da pas uživa u češkanju i bude miran , a mi budemo nežni kako ne bi otkinuli krpelja na pogrešan način. KAKO SE VADI KRPELJ! Verovatno ste čuli više "iskusnih" saveta od ljudi koji nisu izvadili niti i jednog krpelja. Postoje ideje o posipanju krpelja acetonom, benzinom, uljem, spaljivanju krpelja - ne samo da su ove metode pogrešne već su i opasne! Ako krpelj oseti hemikaliju na sebi koju ste prosuli po njemu, povratiće svu krv iz sebe u psa, ili mačku i to zajedno sa virusom ili bakterijom, što inače ne čini! Eto zaraze u trenutku... Dakle ne prskajte krpeljaničim, ne dirajte ga i ne maltretirajte ga jer će povratiti svoj zaraženi sadržaj stomaka u krv vašeg ljubimca! Kada ste pronašli krpelja, ako ste ga uzbudili sačekate minut da se smiri i otpusti svoje rilice koje je grčevito zabo u psa, mačku, jer ste ga dirali prstima. Naravno posle minut on je i dalje zaboden ali se drži labavije. Sada sa palcem i kažiprstom leve ruke nežno uzmite kožu psa, tako da ste napravili veliki, visok nabor na koži psa a krpelj se nalazi na samom vrhu. Desnom rukom, palcem i srednjim prstom prvo napravite slovo O, tj spojite ova dva prsta desne ruke, priđite krpelju, razdvojte prste malo da propustite krpelja između i kada dodirnete kožu psa, skupite prste tako da ne zgnječite krpelja, a da vam se nokti dodirnu na koži psa u delu gde je zaboden, a da krpelj ostane u O krugu i samo povucite od kože psa nagore, mirno i brzo. Zašto ovako a ne pincetom!? Ako koristite obične pincete sa pljosnatim vrhom V oblika zgnječićete krpelja u povratiće svoju zaraženu krv u psa, mačku. Ako koristite pincete sa duplim V vrhom preseći će te rilice na glavi krpelja pincetom i one će ostati u koži psa i napraviti infekciju! Postoji SPECIJALNA PINCETA ZA VAĐENJE KRPELJA, koja ima rupu na vrhu i koja obuhvata krpelja oko rilica, ali ih ne dodiruje, tako da se čupa ceo krpelj - ali vi specijanu pincetu za krpelje verovatno nemate. NE POMIŠLJAJTE DA UVRĆETE KRPELJA U NEKOM SMERU DOK GA VADITE JER ĆE MU SIGURNO POLOMITI RILICE KOJE ĆE OSTATI U KOŽI PSA I INFICIRATI SE! Dakle možete da poslušate i radite kako smo vam savetovali, jer smo se navadili stotina krpelja, rukama, a običnim pincetama skoro uvek smo napravili problem. Ako se plašite, idite kod veterinara I ne dirajte ništa! Šta sa krpeljom? Stavite krpelja u neku flašicu ili kutiju sa dobrim čepom, jer vam je on jedini uzorak za utvrđivanje zaraze. Krpelja žele da besplatno analiziraju na VMA na broju 011- 3609-367,, ali im morate reći mesto i vreme kada i gde ste pokupili krpelja. KRPELJSKA BOLEST!? Krpelji mogu biti nosioci oko stotinu bolesti, ali su kod nas samo dve veoma česte, kod ljudi - lajmska bolest, a kod pasa - piroplazmoza. Piroplazmoza kod pasa Ako vaš ljubimac jede redovno beli luk, ili je posut uljem biljke geranijum (prodavnice zdrave hrane) ili nekom hemijom Frontline - krpelj će biti oteran. Češljanje gustim češljem posle šetnje je veoma delotvorno, ali se na to ne treba oslanjati. Izbegavajte šume I livade sa vlažnom i visokom travom. Postoje i oblasti gde su krpelji decenijama zaraženi (recimo Ada ciganlija) i koje trebate uvek izbegavati. Najopasnija bolest koju krpelji mogu preneti na pse je piroplazmoza (babezijaza). Krpelj u krv psa prenosi mikroorganizam protozou koja uništava crvena krvna zrnca i izaziva anemiju. Pas je pokunjen ima visoku temperaturu i u zadnjem stadijumu, nekoliko sati pred smrt ima tamniju mokraću a na kraju mokri krv i zanosi zadnjim delom kao da je pijan! GLEDAJTE REDOVNO BOJU MOKRAĆE PSA - AKO VIDITE TAMNU MOKRAĆU TO JE ZNAK. Ni ne pomišljajte da ostavite lečenje za sutra! Postoji siguran lek, posebna injekcija za ovu bolest, ali je pitanje hoće li pas preživeti da stigne do veterinara. Posle ovoga pas dugo mora biti hranjen izuzetno kvalitetno I raznovrsno kako bi se organi obnovili. Stavite krpelja u neku flašicu ili kutiju sa dobrim čepom, jer vam je on jedini uzorak za utvrđivanje zaraze. Krpelja žele da besplatno analiziraju na VMA na broju 011- 3609- 367, ali im morate reći mesto i vreme kada i gde ste pokupili krpelja. Lajmska bolest kod ljudi Početni znak lajmske boleti je crveni prstenast osip koji se proširuje po koži od mesta uboda. Osip ne izaziva svrab niti bol a može se dogoditi i da nestane sam od sebe. Desetak dana po inficiranju, počinju simptomi: glavobolja, malaksalost, bol u zglobovima i mišićima, groznica. Bolest koju izaziva bakterija Borrelia burgdorferi prolazi bez ikakvih posledica ukoliko se leči u ranom stadijumu. Nažalost, veoma je teško prepoznati bolest u početnom stadijumu. Ukoliko se ne počne lečiti na vreme dolazi do ozbiljnijih tegoba - artritisa, hroničnog oticanja zglobova, oštećenja perifernog nervnog sistema u 15 % slučajeva, dok u 8% slučajeva dolazi do poremećaja rada srca. Takođe je moguća pojava meningitisa i encefalitisa. Postoji test koji prema uzorku krvi može prepoznati prisustvo ove bakterije. Slaba efikasnost testa u ranom stadijumu često primorava lekare da primene antibiotike na slepo. Protiv ove bolesti postoji i vakcina koja se daje onima koji su joj često izloženi. Stavite krpelja u neku flašicu ili kutiju sa dobrim čepom, jer vam je on jedini uzorak za utvrđivanje zaraze. Krpelja žele da besplatno analiziraju na VMA na broju 011- 3609-367, pukovnik Čakanac, ali im morate reći mesto i vreme kada i gde ste pokupili krpelja. | |
| | | dacadixi
Broj poruka : 198 Godina : 36 Lokacija : Inđija Datum upisa : 15.04.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Čet Maj 27, 2010 7:41 pm | |
| Diksi odskoro,na preporuku veterinara,nosi ogrlicu Kiltix...ima li neko iskustva sa istom? da znam koliko je pouzdana... | |
| | | vule
Broj poruka : 57 Godina : 44 Lokacija : novi sad Datum upisa : 03.05.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Čet Avg 19, 2010 11:39 pm | |
| Može li ko pomoći u jednoj mojoj dilemi? Naime štitili smo našeg Vučka ADVENTIXOM prošlog meseca i posle samo 7 8 dana mu pronašli krpelja na koži,a priča se kako je ADVENTIX bolji od FRONTLINEa.E sad mene zanima da li je ko imao iskustva sa VIRBACovim preparatom za zaštitu jer ne znam više čime da ga zaštitim | |
| | | Murphypei Admin
Broj poruka : 8637 Lokacija : Ruma Datum upisa : 13.11.2007
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pet Avg 20, 2010 12:07 am | |
| Mislim da nema idealnog proizvoda za zaštitu od krpelja. Jedino pregledanje posle svake šetnje. Svaki pas je različit pa i ta hemija u dodiru sa kožom različito deluje, lutrija pa koji preparat ubode. Advantix je bolji zato što navodno štiti od više stvari (komarci npr.), Marfi je imao frontline i piroplazmozu dok je frontline delovao, buve nikada nije imao, sa advantixom sam našao na njemu krpelja, ali mrtvog na kutiji piše da ubija krpelje. Možda si našao krpelja dok još nije stigao da umre. Kalla trenutno ima advantix i nema ni buve, niti se krpelji hvataju tako da sam za sada zadovoljan. U suštini probaj i Virbac pa vidi šta najbolje deluje za tvog psa poenta je da 100% zaštita ne postoji. | |
| | | Skarfi Urednik
Broj poruka : 4415 Godina : 42 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 04.02.2009
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pet Avg 20, 2010 9:38 am | |
| Skarfi nosi Virbacovu ogrlicu vec 4 meseca, i do sada nismo imali nikakvi napasti zakacenih za njega. Za koji dan cu mu opet uzeti, jer se ona menja na svakih 5 meseci, ali ne zelim da cekam da prodje rok. Kao sto kaze Murphypei, najbolje je da ga mazis i pregledas posle svake setnje, za svaki slucaj | |
| | | vule
Broj poruka : 57 Godina : 44 Lokacija : novi sad Datum upisa : 03.05.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Sub Avg 21, 2010 7:53 am | |
| - Skarfi ::
- Skarfi nosi Virbacovu ogrlicu vec 4 meseca, i do sada nismo imali nikakvi napasti zakacenih za njega. Za koji dan cu mu opet uzeti, jer se ona menja na svakih 5 meseci, ali ne zelim da cekam da prodje rok.
Kao sto kaze Murphypei, najbolje je da ga mazis i pregledas posle svake setnje, za svaki slucaj E to sam takodje hteo da se posavetujem sa nekim od vas.Što se tiče ogrlice,takodje sam i ja imao najbolja iskustva sa ogrlicama sa drugim rasama pasa,ali kad sam kupio Vuleta veterinar mi reče da njima zbog te zgužvane kože ne odgovara ogrlica.Kao,može doći do oštećenja kože,pa ne znam da li da pokušam sa ogrlicom.Da li vi imate nekakve probleme sa kožom oko ogrlice? | |
| | | Skarfi Urednik
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Sub Avg 21, 2010 9:02 pm | |
| Nikakva iritacija koze kod Skarfa nije bila..kazem ti, nosi je mesecima....s vremena na vreme je prebrisem malo, jer ispod vrata kad klopa moze da ostane hrane...Ja za par dana uzimam novu i prezadovoljna sam | |
| | | Enkimana
Broj poruka : 16 Godina : 36 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 18.08.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Sub Avg 21, 2010 9:23 pm | |
| Mi u Hrvatskoj bas i ne koristimo nikakve kemije tj. komercijalne preparate protiv krpelja, buha i ostale gamadi, kad got sam koristio frontline ili adventics psi su uvijek imali krpelja poslije setnje, pa samo saznali da je etericno ulje geranije tjera gamad, i da pokucam o drvo vec 3 mj niti na jednom mom psu nije bilo krpelja više, pokusajte ako ste voljni, dozira se jako mal i to kap iza na greben i kap pod pazuhe i jos kap ako pas ima platnenu ogrlicu ili ornu | |
| | | unaltraina Urednik
Broj poruka : 8643 Godina : 59 Lokacija : Pancevo Datum upisa : 24.02.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Sub Avg 21, 2010 9:42 pm | |
| Naravno da cemo pokusati...mojih pet sigurno . Nadam se da ce ulje geranijuma zaista uciniti da ne moramo vise koristiti hemikalije. Etericno ulje lavande se odlicno pokazalo u svrhu rasterivanja komaraca ali na krpelje i buve nema efekta | |
| | | Dacha
Broj poruka : 825 Godina : 44 Lokacija : Beograd Datum upisa : 06.02.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Sub Avg 21, 2010 11:07 pm | |
| | |
| | | Buba_mara
Broj poruka : 246 Godina : 41 Datum upisa : 13.01.2009
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Sep 06, 2010 10:14 am | |
| Mi do sada nismo imali probleme sa krpeljima, ali poslednjih dva dana poslije svake setnje nadjem po jednog dva. E sad, ja cak i nisam sigurna da li su to krpelji, jer je jedan od njih skakutao i jedva sam ga nahvatala. Loredu mazemo sa Frontlinom, i posledji put je bio prije manje od mjesec dana. Nismo mjenjali mjesto setnje(livada ispod zgrade gdje ima gomilu djece svakog dana), tako da ne znam sta se desilo. Osim toga, Loreda od prije par dana ima ranicu na glavi. Ja sam mislila da se rascesala, posto ona to zna, ali sad kad nadjoh krpelje, bas sam se zabrinula. Neki savjet? | |
| | | Skarfi Urednik
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Sep 06, 2010 10:33 am | |
| Krpelj ne moze da skakuce...verovatno ujed potice od komarca ili od nekog drugog insekta...ovo leto je stvarno nenormalno sto se toga tice. Najbolje da je odvedes da vet pogleda kako izgleda ta ranica i da te posavetuje sta da joj mazes kako bi sto pre proslo. Ja obicno Skarfu takve ranice mazem sa Flogocitom ili sa Sinodermom N. | |
| | | Buba_mara
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Sep 06, 2010 10:59 am | |
| - Skarfi ::
- Krpelj ne moze da skakuce...verovatno ujed potice od komarca ili od nekog drugog insekta...ovo leto je stvarno nenormalno sto se toga tice.
Najbolje da je odvedes da vet pogleda kako izgleda ta ranica i da te posavetuje sta da joj mazes kako bi sto pre proslo. Ja obicno Skarfu takve ranice mazem sa Flogocitom ili sa Sinodermom N. A kakve bubice mogu da skakucu:)? Veterinara zovem cim dodjem sa posla da je pregleda, da ja budem mirna. Vjerovatno se ona sama sredila, jer joj ne bi bio prvi put, ali za svaki slucaj. Toliko ima tih buba, kršelja i slicnih zivotinjica, da to nije normalno. | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Sep 06, 2010 12:06 pm | |
| Bubice koje skakuću-buve Nađoh jednu na Kalli pre neki dan, a Advantix bi navodno trebalo da istekne tek 13.9., mada tada je imala skoro 9kg pa je dobila za pse do 10kg a sada je teža. Tako da pretpostavljam da kad napišu da pruža zaštitu mesec dana verovatno lupe, dokazano. Mi smo u zoni gde krpelji divljaju tokom cele godine nijedan se hvala bogu nije uhvatio na nju tako da radi posao za sada, kad sam pronašao tu buvu istog momenta je dobila Advantix za pse od 10-25kg, pa sad da ih vidim. | |
| | | Buba_mara
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Sep 06, 2010 1:12 pm | |
| Hehe, hvala:). Cula sam se i sa veterinarom, nisam mogla da cekam popodne. Kaze da se Loreda vjerovatno rascesala i da mazem didermalom dan dva, a ako ne pomogne da cemo da vidimo sta dalje. Danas ce da dobije novu dozu frontline-a, pa cemo da vidimo. | |
| | | kud
Broj poruka : 1143 Godina : 56 Datum upisa : 11.08.2009
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Sep 06, 2010 6:22 pm | |
| Buve su za njihovu kožu čak opasnije od krpelja(naravno ako nije zaražen).Ujed buve ih jako svrbi i onda oni to raščešu a naravno svaka ranica je odlična podloga za bakterije.Ja verujem da je ceo problem izazvala buva. | |
| | | Buba_mara
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Sep 06, 2010 10:07 pm | |
| u pravu si, buve su napravile sranje. Danas smo stavili novi frontline i djeluje. Pregledala sam je poslije setnje i niceg nije bilo. Ako ovo ne bude djelovalo na duze, dobice dodatnu zastitu protiv buva. Nece da pretjeruje sa hemikalijama ako ne mora. Ranica je vec bolje. Rekla bih da sam se vise ja isprepadala procitavsi kakve sve bolesti mogu da zakace nego sto je stvarno problem:). | |
| | | Skarfi Urednik
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Sre Dec 01, 2010 8:50 pm | |
| Svi oni koji jos uvek nisu stavili nikakvu zastitu svojim guzvancima protiv krpelja i buva neka to urade, jer danas sam videla jos jednu obolelu kucu od krpelja , u jako losem stanju je | |
| | | Murphypei Admin
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Jan 31, 2011 1:11 pm | |
| Podižem temu zbog ovog: - sarpei hr ::
- Dal se sjećate dok sam pisala da postoji cijepivo protiv piroplazme?Evo da vam javim zove se PIRODOG..Nije 100% sigurno,ali...Nemogu baš previše naći na netu o tome jer sve više manje piše po engleskom da to mi je slabija strana
Malo sam kopao po netu pa naišao zaista na taj PIRODOG. Citiraću i odmah prevesti da bude jasnije onima koji ne barataju engleskim najbolje. Izvući ću samo najbitnije delove. - Citat :
- Pirodog® contains the so-called ‘SPA’s’. These are Soluble Parasite Antigens. In other words: dissolvable molecules produced by the parasite (Babesia) with toxic characteristics which can stimulate the defense mechanism to produce antibodies. It isn’t therefore possible that an animal will get a real Babesia infection since there are no living parasites in the vaccine
Pirodog sadrži SPA-rastvorljive parazitske antigene, razgradive molekule proizvedene od strane babezija sa toksičnim karakteristikama koje mogu da stimulišu odbrambeni mehanizam da proizvodi antitela. Znači da nije moguće da životinja dobije infekciju babezijama jer nema živih parazita u vakcini. - Citat :
- It appears that a vaccinated dog becomes less seriously ill in case of a Babesia infection: the general symptoms are less severe, the decrease of the red blood cells is less serious and the disease lasts shorter.
Izgleda da vakcinisani psi postaju manje ozbiljno bolesni u slučaju zaraze babezijama: opšti simptomi su manje ozbiljni, smanjivanje crvenih krvnih zrnaca je manje ozbiljno i bolest traje kraće. - Citat :
- Research shows that the SPA’s, in the acute stage of an infection, cause a kind of shock state with a too low blood pressure. The body responds on it by withdrawing fluid from the tissue, in order to enlarge the circulating blood volume. This phenomenon can also take place in case of vaccination; after all we administer the SPA’s by means of injection!
Istraživanje pokazuje da SPA u akutnoj fazi infekcije izaziva stanje šoka sa veoma niskim krvnim pritiskom. Telo odgovara na ovo povlačenjem tečnosti iz tkiva da bi povećalo obime cirkulacije. Ovaj fenomen se može desiti u slučaju vakcinacije, ipak unosimo SPA injekcijom. - Citat :
- Unfortunately a vaccination doesn’t protect against the infection. Therefore it isn’t true that a dog which has been vaccinated with Pirodog® cannot get a Babesia infection! We therefore observe as many parasites in the blood of both vaccinated dogs and dogs which haven’t been vaccinated. Vaccination therefore doesn’t contribute to reducing the spread of Babesia. With many other vaccinations (for example Parvo, distemper, and cat’s disease) this is the case.
Nažalost vakcinacija ne štiti protiv infekcije. Samim tim nije tačno da pas koji je vakcinisan Pirodogom ne može da dobije babezije. Zbog toga posmatramo što više parazita u krvi vakcinisanih i nevakcinisanih pasa. Samim tim vakcinacija ne doprinosi smanjenju širenja babezije. Sa mnogim vakcinama je slična stvar (parvo, štenećak, mačija kuga) - Citat :
- The SPA’s which are in the vaccine appear to be rather specific. This means that a dog which has been vaccinated with Pirodog®, but gets infected by another variant of the Babesia parasite than the one which has been used to produce the vaccine, has zero protection. The chance on such a so-called heterologous infections is very realistic, by the way. There isn’t a vaccine which gives 100% protection.
SPA koji se nalaze u vakcini su veoma specifični. Ovo znači da pas koji je vakcinisan Pirodogom ali bude zaražen drugom varijacijom babezija nego onom koja je u vakcini ima nula zaštitu. Šansa za takvu heterolognu infekciju je veoma realistična. Ne postoji vakcina koja daje 100% zaštite. - Citat :
- In the prevention of Babesiose a good tick fight is more important than the vaccination!!!! If you choose to vaccinate than only vaccinate healthy animals with a good functioning immune system. Don’t vaccinate dogs which get immune suppressing medicines like prednisone, cyclosporine, and cytostatica and so on. Medicines against Babesiose are also immune toxic. In case of a vaccination with Pirodog® don’t vaccinate against other diseases at the same time. Other vaccinations must be administered at least 3 weeks before or after a vaccination with Pirodog®. We advise to put the animals 12 hours before the vaccination on a fluid diet and to make sure that any stress is avoided during 48 hours upon vaccination. The first weeks upon vaccination you many not expose the dogs to heavy physical exercise
U prevenciji babezijoze dobra borba protiv krpelja je bitnija od vakcinacije!!!! Ako se odlučite na vakcinaciju vakcinišite samo zdrave životinje sa dobrim imunitetom. Ne vakcinišite pse koji dobijaju lekove koji vrše supresiju imunološkog sistema prednizon, ciklosporin, citostatici... Lekovi protiv babezioze su takođe toksični za imunitet. U slučaju vakcinisanja Pirodogom ne vakcinišite protiv drugih bolesti u isto vreme. Ostale vakcine se mogu dati najmanje 3 nedelje pre ili posle Pirodoga. Savetujemo da se životinja stavi najmanje 12 sati bez hrane samo voda i da se izbegava stres 48 sati posle vakcinacije. Nekoliko prvih nedelja posle vakcine trebalo bi izbegavati teže fizičke vežbe po psa. - Citat :
- Above mentioned plea will probably indicate clearly that we (WHG veterinarians), for the time being, advise against a routine vaccination with Pirodog. Also in case of journeys to areas where Babesiose often is present. In our opinion, the advantages don’t outweigh the limitations and advantages of the vaccination. Number 1 in the fight against Babesiose remains good tick prevention, in our opinion.
Sve iznad napisano verovatno već jasno pokazuje da smo mi (WHG veterinari) protiv rutinske vakcinacije Pirodogom. Takođe u slučaju bilo kakvih putovanja u područja sa babezijozom. Po našem mišljenju prednosti ne nadjačavaju mane vakcinacije. Broj 1 u borbi protiv babezija po našem mišljenju je i dalje zaštita od krpelja. izvor: http://www.catplaza.org.uk/medical/Babesiose-ticks/Mojih par reči: Znači postoji gomila babezija varijacije silne neke, oni ovom vakcinom nisu pokrili sve nego su tek malo konkretizovali i bez obzira na vakcinu pas se ipak razboli i na kraju opet mora da dobije odgovarajuću terapiju koja je u slučaju babezija imizol i/ili antibiotici. Ako dobije neku drugu babeziju koju ne pokriva vakcina opet mora da dobije terapiju tako da zaista ne vidim svrhu ove vakcine ne možemo gledati u bob šta će biti! Još jedna stvar, dati ovakvu vakcinu psima sa nestabilnim imunološkim sistemom je ravno ubistvu i ovako mislim da preterano vakcinišemo pse i izazivamo njihov imunološki sistem! Znam sigurno da moj pas NIKADA neće dobiti ovako nešto jer babezije mogu da se primete i mogu da se leče, a fanatičnim pregledom i zaštitom psa već sam pokrio jedan procenat mogućnosti da mi se pas zarazi. Zaštita (ampula, ogrlica, sprej) i pregled posle svake šetnje je ključ za prevenciju babezija! Voleo bih da čujem šta ostali misle o ovome, ne volim kad veterinari preporučuju ovakve stvari koje mogu da budu poprilično beskorisne, a opasne! | |
| | | Skarfi Urednik
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Jan 31, 2011 1:28 pm | |
| Pedja, procitah upravo sad tvoj post.... slazem se da moj pas nikada nece dobijati ovakve vrste vakcina i injekcija jer i ja sam sama protiv tih hemija...mene to malo sve plasi i nekako sam nesigurna u sastav koji je unutar svega toga...znam da ce mnogi reci da paranosiem ali ja cak Skarfiju ne dajem ni ampule protiv krpelja i ostalih napasti iz trave, vec koristimo ogrlicu skoro godinu dana...i na njoj je neka vrsta hemije, ali opet bar iz mog ugla gledanja bezopasnija Naravno, zastita mora da postoji, ali i dalje su najbolja prevencija izbegavanje visoke trave i detaljan pregled posle svake setnje...to je 5 minuta mazenja, a tada se sve moze videti na nasim guzvancima jer se u potpunosti opste i uzivaju | |
| | | unaltraina Urednik
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Jan 31, 2011 2:49 pm | |
| Moj jedini komentar je da ni jedan moj pas nikada nece dobiti ovu niti slicnu vakcinu. Nigde se ne pominje mogucnost i potenijalna opasnost od talozenja slicnih antigen antitela u bubrezima od cega je uginuo moj pas. | |
| | | hektor
Broj poruka : 1907 Godina : 56 Lokacija : Beograd Datum upisa : 04.06.2010
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Pon Jan 31, 2011 6:56 pm | |
| Ni moj sigurno nece dobiti tu vakcinu Zastita kao i do sada:ogrlica,pregled posle svakog izlaska i cesljanjac. | |
| | | unaltraina Urednik
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza Uto Feb 01, 2011 11:15 am | |
| Da se ipak nadovezem na svoj prethodni komentar i malo pojasnim svoj stav. Generalno veliki sam protivnik preteranih vakcinacija, posebno odraslih pasa sa potpuno izgradjenim i stabilnim imunosistemom po nekoj logici: ako vakcine pruzaju delimicnu zastitu u onoj meri u kojoj je imunitet u stanju da stvori antitela i nijedna vakcina ne pruza potpunu sigurnost u smislu stvaranja stalnog imuniteta…slab imunitet antitela nikad nece stvoriti u dovoljnom broju da organizam postane imun na oboljenje.To je naravno rizik koji se mora prihvatiti kada su stenci i jako mladi psi u pitanju jer su to ozbiljna virusna oboljenja koje velika vecina stenaca i veoma mladih pasa sa nedovoljno jakim organizmom nije u stanju da prevazidje, pa forsiranje stvaranja antitela moze biti od velike koristi i obezbediti zastitu u odredjenoj meri.Posto sam ja izgleda predodredjena za ekstreme kada su psi u pitanju licno iskustvo kada je u pitanju redovno vakcinisan mladi pas od 4,5 meseca i parvo viroza zavrsio se trgicno i pored svih velikih prica o zastiti koju vakcine pruzaju. Moje licno misljenje je da odrasli psi moraju imati, i zadrzati, nasledjeni kao i steceni imunitet na visokom nivou a izlaganje stalnim, precestim…“redovnim,zastitnim” vakcinacijama u velikoj meri dovodi do stresa i ustvari slabljenja imunosistema a u mnogim slucajevima i pada broja antitela u serumu. Da se vratim na babezije i “vakcinu protiv bolesti krpelja”. Opet moje razmisljanje, vezano za licno tragicno iskustvo, mimo zakljucka da je besmisleno izlagati imunitet i organizam psa tolikom stresu davanjem vakcine koja ne pruza potpunu zastitu. Stvaranje antitela na babezije moze se u retkim slucajevima dogoditi i prirodnim putem kao odgovor imuniteta na njihovo prisustvo u organizmu, dogadja se i da se ta ista antitela mogu kontinuirano taloziti u bubrezima i dovesti do potpunog zastoja u radu ovog organa cije se celije ne mogu regenerisati……moje razmisljanje ide u pravcu: zar se to isto ne moze dogoditi i u slucaju forsiranog stvaranja antitela vakcinacijom bez obzira sto nije u pitanju ziva vakcina?Nazalost ovde je moje znanje ograniceno jer ne znam koja je vrsta babezija bila u slucaju moje Buki, ali mislim da nije ni bitno toliko, dakle, pored toga sto se ovo retko dogadja, pitam se da li bi bilo toliko retko u slucaju praktikovanja masovnoh vakcinacija protiv babezioza ? Ja sigurno da jesam istraumirana i mozda nisam u pravu sto se ovoga tice, ali svakako necu svoje pse izlagati besmislenim stresovima i bespotrebnim vakcinama bilo koje vrste, kao sto ni sebe ne volim vakcinisaniti onim sto u naletu histerije iz bilo kog razloga forsiraju na sva zvona, vakcinama koje ne pruzaju potpunu zastitu. Ne radim to sebi pa zasto bih svojim psima? Ima nacina da se organizam ojaca i zastiti, pa i bolje pripremi za borbu sa virusima i ostalim gadovima i gadurama i bez nedovoljno efikasnih vakcina. Zdrava ishrana, minimum toksina...onoliko koliko je moguce u danasnjim zivotnim uslovima, nesto antioksidanata i suplemenata za jak organizam, pregledi i kontrola posle svake setnje, prskanje dvorista insekticidima i spot on zastita u sezoni je nacin kojim sam do sada cuvala svoje pse od ovih napasti. Bez obzira sto se dogodilo to sto se dogodilo, uzevsi u obzir i faktor lose srece, tako ce biti i na dalje. Mnogo vetrinara ne razmislja dalje od onoga sto dobiju kao suvu informaciju. Vakcina protiv krpelja! Milina | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza | |
| |
| | | | Prolece, krpelji, Lajmska bolest, Piroplazmoza | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |